Poche: Od prezidenta mě odlišuje, že migraci vnímám jako komplexní, celoevropský problém

Miroslav Poche v Interview ČT (zdroj: ČT24)

Europoslance Miroslava Pocheho nominovalo vedení ČSSD na pozici ministra zahraničí do případné vlády s hnutím ANO. To vzbudilo nelibost prezidenta Miloše Zemana, který Pocheho označil za „amatéra“ a vyčetl mu odlišný postoj k uprchlíkům a Izraeli. Poche v pořadu Interview ČT24 uvedl, že s prezidentem neměl možnost osobně hovořit a své názory mu vysvětlit. Od prezidenta jej podle jeho slov odlišuje, že migraci chápe jako komplexní, celoevropský problém. K Izraeli pak chce být upřímný, jak se na přátele sluší.

Miroslav Poche si je zcela jistý podporou předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka i mnoha dalších spolustraníků. Zdůraznil, že jeho nominace na pozici ministra zahraničí je rozhodnutím celého vedení strany, nikoliv jen vyjednávacího týmu ČSSD.

Přiznal také, že Hamáček předem předpokládal, že Pocheho jméno coby navrhovaného ministra zahraničí bude na Hradě přijato s nelibostí. „Věděli jsme o tom, ale my jsme sociální demokracie, rozhodujeme se samostatně podle toho, co je pro sociální demokracii a její voliče nejlepší,“ sdělil Poche.

Zeman Pochemu vyčítá názor na problematiku migrace. Kandidát na ministra zahraničí sám spatřuje rozdíl ve svém a prezidentově postoji. „Migraci vnímám jako komplexní problém, nejen vnitropolitický, ale i zahraničněpolitický, jako problém celoevropský. Chci, aby se řešila velmi razantně, ale z pohledu evropského,“ vysvětlil s tím, že Česká republika nemůže být izolovaná a řešit věc sama.

„Nemyslím si, že je to zásadní problém, protože v době, kdy byl Miloš Zeman předsedou vlády, se Česká republika v době války v Kosovu chovala v migraci velmi vstřícně,“ dodal Poche. Slíbil, že v příštích dnech představí čtyři body, které jsou podle jeho názoru k celoevropskému řešení migrace klíčové.

Poche o Izraeli: Přátelé k sobě mají být upřímní

Zeman o Pochem také prohlásil, že odmítá proizraelskou politiku, což kandidát ČSSD na ministra zahraničí odmítl. „Myslím si, že moje proizraelské postoje jsou zcela zřejmé. Přesto si dovolím ukazovat na aspekty toho, co izraelská vláda dělá. Přátelé si přece musí věci říkat upřímně,“ uvedl.

Miroslav Poche v dopise spolustraníkům
Zdroj: ČT24

Poche schvaluje protiruské sankce

Na rozdíl od prezidenta Zemana Poche podporuje sankce Evropské unie proti Rusku za to, že okupuje Krym. „Vždycky jsem je podporoval, přestože jsem si vědom toho, že nejsou příliš efektivní,“ uvedl Poche. „Ale Evropská unie a další demokratické země či jejich seskupení nemají mnoho nástrojů, jak se ohradit proti faktu, když nějaký stát zasahuje do jejich vnitřních zájmů,“ dodal.

Poche v pořadu Interview ČT také několikrát upozornil, že dosud neměl možnost s Milošem Zemanem osobně hovořit a své názory mu vyjasnit. Nemyslí si, že by je některé otázky měly významněji rozdělovat, a fakt, že jej prezident nechce v Černínském paláci, je podle Pocheho motivován „osobně“.