Poche ministrem zahraničí? Babiš chce shodu s prezidentem, který je proti

Shoda v oblasti zahraniční politiky s prezidentem je podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) důležitá pro budoucí vládu. Vyjádřil se tak poté, co prezident Miloš Zeman odmítl na post ministra zahraničí vznikající vlády ANO a ČSSD kandidáta sociálních demokratů, europoslance Miroslava Pocheho. Podle Babiše jsou nominace na dohodnutá ministerská křesla věcí ČSSD. Dodal, že s kandidáty se bude chtít setkat.

Nejprve však musí sociální demokraté schválit koaliční spolupráci s hnutím ANO v referendu, které začíná v pondělí. „Pana Pocheho neznám a nechci ho hodnotit na základě informací z médií,“ řekl v neděli Andrej Babiš. „Je důležité, aby byla shoda s panem prezidentem z hlediska zahraniční politiky,“ dodal.

Sociální demokraté by měli v menšinové koaliční vládě s ANO obsadit pět křesel. Jména kandidátů na ministry zveřejnili v pátek, přičemž právě kandidatura Pocheho vyvolala největší pozornost.

Prezident Zeman totiž jeho účast ve vládě předem odmítl. Vysvětlil to tím, že Poche v minulosti napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. Prezident se domnívá, že by se tak Poche dostal do rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády. Poche, který před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, se chce se Zemanem sejít a své názory a priority mu vysvětlit.

O tom, zda ČSSD má nebo nemá vstoupit do koalice s ANO, rozhodnou sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu, které začíná v pondělí. Výsledky oznámí 15. června. ANO a ČSSD mají ve dvousetčlenné sněmovně 93 poslanců.

Aby jejich případný koaliční kabinet získal důvěru, musel by se opírat o hlasy patnácti komunistických poslanců. KSČM ale také uvedla, že o toleranci rozhodne až po skončení vnitrostranického referenda ČSSD.