Smlouva s ďáblem může ČSSD pomoci utéct hrobníkovi z lopaty, míní Hašek

90´ČT24: ČSSD je hrobníkovi na lopatě, vstup do vlády je šancí z ní utéct, míní Hašek (zdroj: ČT24)

Koaliční námluvy sociálních demokratů s hnutím ANO na uspořádání menšinové vlády s podporou komunistů finišují. Exhejtman Jihomoravského kraje a nynější krajský zastupitel ČSSD v Jihomoravském kraji Michal Hašek je názoru, že jsou šancí na vzkříšení sociální demokracie.

„Smlouva s ďáblem“. I tak se v páteční Devadesátce České televize vyjádřil vůči Andreji Babišovi Michal Hašek. „Dopředu říkám, že jsem zastáncem toho jít zkusit vládnout do menšinové koalice s panem Babišem, jakkoliv to pracovně nazývám smlouvou s ďáblem,“ řekl Hašek. Pro umírající sociální demokracii ale podle něj žádné řešení není ideální. „Sociální demokracie je dnes de facto hrobníkovi na lopatě,“ dodal.

A odmítl přirovnání, že by ČSSD byla jako mužem týraná žena, která se k němu dobrovolně vrátí a přivede i tchyni, myšleno komunisty. „Nejsem si jist, jestli jsme v minulé vládě byli týranou ženou. V minulém volebním období jsme byli hlavní vládní stranou, měli jsme premiéra, splnili jsme devadesát procent programu a k čemu nám to bylo? Pokud jsme to nedokázali odprezentovat, tak to umně využil Andrej Babiš,“ řekl dlouholetý sociálnědemokratický politik.

Podle svých slov věří, že nyní se ČSSD ve vládě povede lépe. „Protože jenom blbec udělá dvakrát stejnou chybu. A věřím, že ČSSD a její představitelé nebudou těmi blbci, kteří vše odedřou a pak to nechají odprezentovat hnutí ANO a Andreje Babiše jako jejich výsledek,“ dodal Hašek.

Ten byl při vyjednávání menšinové koalice s hnutím ANO podle svých slov osloven asi mezi dalšími dvaceti experty sociální demokracie jako bývalý stínový ministr zemědělství a venkova a pomáhal za ČSSD vyjednávat v tomto resortu.

„Levice ve volbách dostala nejvíce na frak od listopadu 1989. Má třicet poslanců z dvou set. Jestli máme šanci do vlády prosadit levicová témata, do programového prohlášení vlády dostat věci, které by tam Andrej Babiš například s ODS nikdy nenapsal, pak si myslím, že je povinností ČSSD to zkusit. Samozřejmě KSČM bude v lavicích sněmovny, nikoliv ve vládě, čili není to přímá účast komunistů na vládě a zabráníme nástupu extremistů, Tomia Okamury.  Bude se realizovat spíše levicový, než pravicový program,“ nastínil svou představu Hašek.

A podle něj podpora vlády komunisty není na závadu a Bohumínské usnesení je „vyčpělé“. „Vzniklo v nějaké historické době, odpovídalo tehdejší politické realitě. Jsme o dvacet let dál a česká levice je v totální krizi a kolapsu. Buď budeme válčit staré války, anebo ČSSD jako účastník koalice a KSČM jako podporovatel umožní vznik vlády. Sjezd sociální demokracie dal nový mantinel, ne vládě, která by se opírala o SPD,“ dodal Hašek.

A současné nominaci na posty ministrů věří. „Myslím si, že ČSSD a předseda pan Hamáček hodně přemýšlel, jakou sestavu představí, nemá příliš možností. Tady už není možnost dvou nebo tří pokusů. Tato sestava buď projde, straníci ji vezmou v potaz v referendu, nebo nikoliv,“ řekl.

Také odmítl, že by se snad sám měl šanci stát ministrem. „Nebyla žádná taková nabídka. Já s tím naprosto souhlasím, zůstávám v soukromém sektoru, jsem advokátním koncipientem a mojí metou jsou za rok advokátní zkoušky. Bude to hodně těžké, pro bývalého politika,“ řekl Hašek.