ČSSD chce do vlády vyslat Hamáčka, Tomana, Krčála, Staňka i Pocheho

ČSSD představila kandidáty na ministry (zdroj: ČT24)

Předsednictvo ČSSD schválilo jména pěti ministrů, které chce vyslat do vlády. Jde o předsedu Jana Hamáčka, Miroslava Tomana, Petra Krčála a primátora Olomouce Antonína Staňka. Trvá také na tom, aby ministrem zahraničí byl europoslanec Miroslav Poche, kterého ale nechce prezident Miloš Zeman. Poche požádal Zemana o schůzku. Bude mu chtít vysvětlit své priority.

„Po dlouhém a vyčerpávajícím jednání s hnutím ANO máme před sebou dobrou dohodu, která dává možnost dát naší zemi stabilní a fungující vládu,“ řekl Hamáček po jednání předsednictva. Podle jednoho z účastníků jednání hlasovalo pro kandidáty předložené Hamáčkem asi sedmdesát procent širšího vedení.

Sociální demokraté by měli v menšinovém kabinetu s hnutím ANO obsadit pět ministerstev. Jména nominantů chtěla strana zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.

Události: ČSSD představila kandidáty na ministry, je mezi nimi i Poche (zdroj: ČT24)

Hamáček je kandidátem na ministra vnitra. Předsednictvo se shodlo, že v čele tohoto úřadu má stát předseda strany.

Ministrem práce a sociálních věcí by se měl stát krajský předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál, který je ředitelem Domova Jeřabina na Pelhřimovsku. Hamáček uvítal, že ČSSD získala právě tento resort, který je podle něj vlajkovou lodí sociální demokracie: „Je to ministerstvo, které nám umožní prosazovat náš program.“ 

Petr Krčál
Zdroj: ČT24

Na zemědělství ČSSD nominovala prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana, který resort vedl už v úřednické vládě Jiřího Rusnoka v letech 2013 až 2014. „Je to nezpochybnitelný odborník, který se sociální demokracií dlouho spolupracuje… Ministerstvo zemědělství je resort, který nám znovu umožní obnovit kontakt s našimi voliči na venkově,“ poznamenal Hamáček. 

Toman se možná stane členem ČSSD

Miroslav Toman je nestraník. „Je možné , že by tento argument mohl někdo používat. Po dohodě s ním jsem oprávněn oznámit, že je připraven stát se členem sociální demokracie,“ dodal Hamáček.  

Miroslav Toman
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V čele ministerstva kultury by měl stanout olomoucký primátor Antonín Staněk. Podle Hamáčka jde o zkušeného komunálního politika a vysokoškolského pedagoga: „Jsem přesvědčený, že jeho zkušenosti s řízením tohoto historického města ho předurčí k tomu, aby ministerstvo kultury zvládl.“ Vedle podpory živé kultury by se podle Hamáčka měl Staněk zaměřit na ochranu památek a garanci nezávislosti veřejnoprávních médií.   

obrázek
Zdroj: ČT24

Na ministerstvo zahraničí bude ČSSD navrhovat europoslance Miroslava Pocheho, který je podle Hamáčka na funkci ideálně připravený a má i velmi dobré kontakty v zahraničí. Prezident ho ale ve vládě nechce. Webu Parlamentní listy řekl, že Poche v roce 2015 napsal článek vstřícný vůči migraci a migračním kvótám, proto podle něho nemá být ministrem zahraničí.

Poche také před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Hamáček nicméně věří, že se mu podaří Zemana přesvědčit, aby europoslance ministrem jmenoval. Řekl, že i v minulosti měl prezident jiné názory na obsazení prezidentských postů a vždy se to podařilo vyřešit. O schůzku s prezidentem požádal i Poche. Bude mu chtít vysvětlit své priority.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) návrhy ČSSD na ministry respektuje: „Je to prioritně rozhodnutí ČSSD. Předseda Hamáček jednal s prezidentem, takže předpokládám, že se nějakým způsobem domluví.“   

Veteráni chtějí konec Šlechtové

Babiš chce jména budoucích členů vlády za hnutí ANO prezidentovi prozradit až ve druhé polovině června po vnitrostranickém referendu ČSSD. Některým zástupcům sociální demokracie to ale vadí. Před hlasováním o účasti v kabinetu chtějí mít kompletní informace o možném složení vlády. Očekávají se totiž změny na klíčových ministerstvech.

Dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) oznámil, že v další vládě už nebude. Odchod z dopravy v pátek oficiálně potvrdil i Dan Ťok. „Babiš mi řekl, že má problém s tím, že mě partneři nechtějí,“ řekl ČT. Nejistou pozici má i ministryně obrany Karla Šlechtová, která pobouřila veřejnost mimo jiné fotografií svého psa na památníku na Vítkově. K odchodu ji kvůli tomu vyzvali i váleční veteráni. „Paní Šlechtová už není moje ministryně. Žádám předsedu vlády, aby k tomu zaujal stanovisko,“ řekl ČT stíhací pilot RAF Emil Boček.

90´ČT24: ČSSD je hrobníkovi na lopatě, vstup do vlády je šancí z ní utéct, míní Hašek (zdroj: ČT24)

Opozice poukazuje na nominanty z Hradu

Zatím jsou ale známá jen jména možných ministrů za ČSSD. Opozice poznamenala, že je mezi nimi i Zemanův kandidát.  V narážce na Tomana to uvedl předseda ODS Petr Fiala i předseda STAN Petr Gazdík, podle kterého je ale věcí každé strany, které lidi do vlády zvolí. „Někteří z nich evidentně nemají s ČSSD příliš mnoho společného a spíše jsou nominanti Hradu než sociální demokracie,“ podotkl. Hamáček nominaci Tomana hájil slovy, že vzal v potaz „nesčetná doporučení“ ze zemědělské komunity.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se pozastavil nad tím, že mezi nominanty není žádná žena: „Je s podivem, že strana, která tolik zdůrazňuje účast žen v politice, a má dokonce kvóty, nominuje výhradně muže.“ Jména možných ministrů ale hodnotit nechtěl. „To je autonomní rozhodnutí sociální demokracie pro nominaci do vlády, která nemůže mít naši důvěru, pokud vznikne,“ dodal.

Spekulovalo se o tom, že by se ministryní práce a sociálních věcí mohla stát Gabriela Nekolová. Bývalá náměstkyně na ministerstvu a předsedkyně tripartity v Ústeckém kraji ale společně s vedením ústecké ČSSD dospěla k rozhodnutí, že se o post nebude ucházet: „Považovala bych za velmi pokrytecké, aby region, který vyjadřuje svůj nesouhlas se vstupem do vlády, současně měl kandidáta na post ministra.“ Ústecká ČSSD totiž odmítla vládu s ANO podpořit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil nominaci Miroslava Pocheho za absolutní výsměch voličům ČSSD. Pokládá za zjevné, že si tím vedení sociální demokracie „kupuje“ podporu pražské stranické organizace. „Jinak by totiž nemohl na post ministra zahraničí být jmenován trafikant s takto kontroverzní minulostí,“ konstatoval. Po zveřejnění nominantů má Bartoš pochyby „vůbec o úmyslu sociálních demokratů udržet se do budoucna ve sněmovně“.

SPD vládu nepodpoří

SPD případný kabinet nepodpoří. Podle místopředsedy hnutí Radima Fialy to není kvůli osobním nebo personálním důvodům, ale kvůli programu. „ČSSD je politická strana s korupční minulostí, programově podporuje imigraci, diktát EU a budování neomarxistické totality na základě pozitivní diskriminace menšin,“ sdělil Fiala.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek soudí, že na jménech nezáleží. „Pro KDU-ČSL je nepřijatelné, aby Českou republiku reprezentovala vláda, která bude závislá na hlasech radikální levice, tedy komunistů, strany, která se neoprostila od minulosti a má ve svých řadách stalinisty,“ řekl. Existuje podle něj mnoho jiných vládních variant – bez vlivu KSČM i SPD Tomia Okamury, které nebyly vyčerpány.   

Podle politického analytika Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka další budoucnost ČSSD hodně záleží na tom, jak moc bude strana slyšet, ať už ve vládě, nebo v opozici. „Někteří mají osobní zkušenost s Andrejem Babišem a někteří ji teprve potřebují udělat. Další věc je, že je něco jiného, když je strana sedmiprocentní, u ČSSD projevují úvahy, které byly často připisovány Lidovcům, v opozici zanikneme, je dobré být u vlády, protože jinak nemusíme zaujmout,“ uvedl v páteční Devadesátce ČT24 Jelínek.