Ústecká ČSSD odmítla podpořit vládu s ANO. Nepřesvědčilo ji ani jednání s Hamáčkem

Ústecká ČSSD nedoporučuje svým členům hlasovat v referendu pro vstup do vlády s hnutím ANO. Nepřesvědčilo ji ani večerní jednání v Teplicích s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Podle místopředsedy strany Jaroslava Foldyny má ústecká buňka výhrady k programu i obsazení některých resortů.

Zástupci ČSSD napříč sedmi okresy Ústeckého kraje se podle krajského předsedy Miroslava Andrta shodli na tom, že vládní angažmá by pro sociální demokracii nebylo přínosem. „Vnímají to tak, že se zaprodáváme svým hodnotám, které jsme roky obhajovali,“ řekl s tím, že pro ČSSD bude důstojnější role v opozici.

„Pokud jsou tyto podmínky maximum možného, tak nám nedávají důstojnou roli v tomto novém vládním projektu,“ domnívá se Andrt. Ústecká ČSSD se navíc obává toho, že by ji účast ve vládě mohla poškodit v podzimních komunálních volbách. Výhrady zazněly také k rozdělení resortů. 

ČSSD má připadnout zahraničí, vnitro, práce, zemědělství a kultura. „Nejsem si jistý, že by kultura a ministerstvo zahraničí byly nějakým velkým přínosem pro volební program a prosazování věcí sociální demokracie,“ kritizoval Foldyna. „Jestli se za těchto podmínek referendum spustí, tak předpokládám, že výsledky našeho kraje budou jednoznačně proti angažmá,“ dodal Andrt. 

Jednou z klíčových výtek vedení je, že programové prohlášení možného kabinetu nezmiňuje podporu strukturálně postižených regionů, mezi něž Ústecký kraj patří. „Je vidět, že to nikdo nepřipravoval a nikdo to nekonzultoval. Přitom my jsme jim nabízeli opravdu poměrně věcně zpracované doplňky z programu Restart. To se tam vůbec neobjevilo,“ uvedl Foldyna.  

Nekolová post ministryně odmítla

Podle Hamáčka by to ale ještě bylo možné vyřešit. „Pokud dojde ještě k úpravám i v důsledku nějakých požadavků KSČM, tak bychom byli schopni ten odstavec vrátit. On tam byl, z nějakého důvodu vypadl. Já jsem pátral, co je důvodem, nebyl to záměr. A předpokládám, že ani ANO nebude mít problém, když tam jasně uvedeme, že chceme řešit tyto regiony,“ řekl po jednání se spolustraníky. 

Gabriela Nekolová
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Ústecká ČSSD mohla mít ve vznikající vládě i svého zástupce. V uplynulých dnech se spekulovalo o tom, že by se ministryní práce a sociálních věcí mohla stát Gabriela Nekolová. Předsedkyně krajské tripartity ale společně s vedením krajské ČSSD dospěla k rozhodnutí, že se o post nebude ucházet: „Shodli jsme se na tom a myslím si, že je to správný postoj, protože bych považovala za velmi pokrytecké, aby region, který vyjadřuje svůj nesouhlas se vstupem do vlády, současně měl kandidáta na post ministra.“ 

Štěch: Nevěříme, že Babiš změní své chování

Svou kritiku vznikající vlády zopakoval také předseda Senátu Milan Štěch: „Nevěříme, že Andrej Babiš změní svoje chování a bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a partnera a že nebude pokračovat v jejím systematickém poškozování. Vycházíme z vlastních zkušeností, protože někteří z nás se účastnili koaličních jednání v období 2013 až 2017,“ uvedl v dopise podepsaném za celý senátorský klub ČSSD.

Podle něj zástupci ANO často měnili svá stanoviska, aby prezentovali pouze populární věci. Věci, které se nedařilo plnit nebo které nepřinášely politické body, svedli na špatnou práci ministrů za ČSSD.

Štěchovi vadí i programové rozpory. Andrej Babiš ještě jako ministr financí v Sobotkově vládě se stavěl proti zdanění církevních náhrad, navyšování minimální mzdy nebo rychlejšímu růstu penzí, které byly pro ČSSD hlavními tématy. 

„ČSSD ve volbách skončila až na šestém místě. Účast naší strany ve vládě není podle našeho přesvědčení šancí na rehabilitaci v očích voličů a výrazný růst preferencí. Není ani záchranou parlamentní demokracie v naší zemi. Ale je to s ohledem na postoj dalších stran zastoupených ve sněmovně podání ‚záchranného lana‘ hnutí ANO, především jeho předsedovi Andrejovi Babišovi,“ míní Štěch.

Vedení ČSSD chce do vlády vyslat Hamáčka, Tomana, Krčála, Staňka i Pocheho

Vedení sociální demokracie v pátek odpoledne schválilo kandidáty na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, jehož nominaci na šéfa diplomacie odmítl prezident Miloš Zeman. Členové užšího vedení ale uvedli, že Zeman podle nich do nominací ministrů nemá mluvit. 

Ministerstvo vnitra by měl vést předseda strany Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk.

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha zopakoval svůj nesouhlas s tím, aby ČSSD do koalice s hnutím ANO vstoupila. „Varovali jsme před tím, že v otázkách zahraniční politiky a bezpečnosti určitě nebudeme mít stejný názor. A ještě ani referendum nezačalo a komunisté už říkají, že vládu nepodpoří. Takže se potvrzují naše výhrady. Ale rozhodnou členové v referendu a my senátoři to budeme respektovat,“ uvedl.

Připravovaná vláda počítá s podporou KSČM, která však nesouhlasí s plánem na rozšiřování zahraničních misí české armády. Ve čtvrtek večer o tom jednali předsedové všech tří uskupení, ale bez jasného výsledku.