Babiš zvažuje, že opět osloví ODS. Naštval tím sociální demokraty

Andrej Babiš hostem pořadu Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO by mohlo znovu oslovit ODS kvůli případné účasti v nové vládě. V Otázkách Václava Moravce to řekl šéf hnutí a premiér v demisi Andrej Babiš. Jeho vyjednavači se v současnosti scházejí se zástupci ČSSD, SPD a komunistů. ODS ale trvá na tom, že o vládě vyjednávat nebude. Babišův postoj rozladil šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka.

„Přemýšlím o tom, ano. Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě,“ uvedl Babiš k možnosti jednání s občanskými demokraty. „Priorita je, aby vláda získala důvěru nebo toleranci a aby skončily dohady a vyjednávání. To je náš hlavní cíl,“ prohlásil. 

ANO by mohlo v Poslanecké sněmovně s ODS utvořit většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Andreje Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by si měl Babiš přestat dělat z voličů legraci. „Nevím, o čem Andrej Babiš přemýšlí, ale vidím, co opravdu dělá. Ve všech důležitých hlasováních se jeho vláda opírá o SPD a KSČM a společně potápí naše návrhy,“ uvedl mimo jiné na Twitteru.

Místopředseda ODS Miloš Vystrčil v neděli zopakoval, že postoj občanských demokratů se nemění, a Andreje Babiše označil za nedůvěryhodnou osobu. Občanská demokratická strana chce podle něj ve sněmovně představovat jiný názorový proud.

„Andrej Babiš není důvěryhodný člověk, je ve střetu zájmů, je vyšetřován, a proto si myslíme, že naší rolí je být alternativou, jinou možností, představitelem jiného směru uvažování, dodržování ústavních principů a tak dále,“ uvedl Miloš Vystrčil.

Babiš v Otázkách Václava Moravce zároveň řekl, že pokračují jednání o podpoře od SPD a KSČM. „Vyjednáváme a chceme to urychlit,“ podotkl. Připomněl, že se také scházejí expertní týmy ANO a ČSSD, které probírají 11 tematických okruhů předložených sociálními demokraty. 

Právě předseda ČSSD Jan Hamáček ale na Twitteru ostře reagoval na Babišovy výroky o případném jednání s ODS: „Pokud se chce Andrej Babiš radit s kolegy, zda vyjednávat o vládě s ODS a prosazovat pravicovou politiku, tak za ČSSD můžeme jednání hned ukončit.“ První místopředseda strany Jiří Zimola uvedl, že se v postojích předsedy ANO ztrácí.

Další společná jednání sociálních demokratů a ANO totiž mají proběhnout ve čtvrtek a ČSSD se chystala na nich dosavadní debatu o programu rozšířit i na personálie – a mluvit o ministerstvech, která by mohla získat. „Jestliže jsme naší členské základně a delegátům sjezdu slíbili, že bychom do konce března chtěli dosáhnout pokroku a ten poté prezentovat na dubnovém sjezdu, tak debata o personáliích může začít,“ prohlásil Zimola.

V rozhovoru pro Českou televizi takový posun jako logický označil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, třebaže upozornil, že ANO vede paralelní jednání na vícero frontách – a s KSČM a SPD rozpory nejsou.

Faltýnek potvrzuje: ČSSD by měla mít silový resort

Původní vedení ČSSD požadovalo čtyři až pět resortů a Faltýnek očekává, že se stejným požadavkem přijde i vedení nové. Spekuluje se, že ve vládě by mohli skončit ministři průmyslu Tomáš Hüner a zemědělství Jiří Milek, první zmíněný ovšem o ničem takovém neví a Milek svou nedostatečnou viditelnost vysvětluje tím, že na ministerstvo přišel jako odborník, a snaží se pracovat na odborné bázi.

Sociálním demokratům by ovšem především mohl připadnout i silový resort. „Nějaký silový resort by mít měli,“ potvrdil přímo Faltýnek. Na otázku, zda by se mělo jednat o vnitro, ale odmítl odpovědět. Právě o ně by přitom v Lidovém domě měli zájem.

„Abychom naší členské základně předložili i takovou variantu, že ta vláda je možná i s člověkem, který čelí trestnímu stíhání, pak také musíme myslet na ta ministerstva, která by vyloučila to, že by takový člověk mohl trestní stíhání ovlivňovat. Je to nejen ministerstvo vnitra, ale je to dobrý základ,“ prohlásil Zimola.

Reportáž: ČSSD chce silový resort, Faltýnek není proti (zdroj: ČT24)

KSČM pohněval postoj k Ondráčkovi

Pokud Lidový dům pohněvalo Babišovo gesto směrem k občanským demokratům, jednání hnutí ANO s Komunistickou stranou Čech a Moravy v tomto týdnu zase narušil spor o pozici poslance KSČM Zdeňka Ondráčka v čele sněmovní komise pro kontrolu GIBS. „Komunisté se k tomu staví, že nám nevěří, ale oni dobře věděli, že to nechceme,“ tvrdí Babiš.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zmínil, že z pomalého posunu vyjednávání o vládě je nepatrně nervózní. Babiš v neděli zopakoval, že dohodu o kabinetu by chtěl mít určitě v červnovém termínu, o kterém hovořil Zeman. „Až budu mít jistotu, že to zvládneme,“ uvedl Babiš na otázku, kdy předstoupí před sněmovnu se žádostí o důvěru.

ANO v polovině ledna neuspělo ve sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou jednobarevnou vládu, kabinet podal demisi a Zeman následně Babiše pověřil novým jednáním o vládě. Prezident opakovaně uvedl, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé.

Na vnímání současného kabinetu v demisi se před měsícem ve svém sociologickém šetření zaměřilo CVVM. Menšinové vládě podle něj důvěřují necelé dvě pětiny obyvatel. Naopak víc než polovina respondentů vnímá stávající kabinet negativně.

Nejvíc vadí osloveným lidem složení kabinetu. Spokojená s osobami ministrů v demisi je jen třetina respondentů. Naopak osmačtyřicet procent k nim má výhrady. Pokud jde o osobu premiéra, tu vnímá pozitivně třiačtyřicet procent dotázaných. Osmačtyřicet procent je s Andrejem Babišem nespokojeno. Poměr postojů se znovu obrací u programu stávající vlády v demisi. S tím bylo v únoru spokojeno třiačtyřicet procent dotázaných. Negativně ho v průzkumu vnímá jen třetina lidí.

Postoj k vládě v šetření CVVM
Zdroj: ČT24/CVVM

Babiš: Studenti a důchodci budou mít slevy 75 procent z jízdného

Kromě vyjednávání o nové vládě Babiš v Otázkách Václava Moravce komentoval také plány současného kabinetu. Důchodci nad 65 let a studenti by podle něj měli od letošního června dostávat ve vlacích a autobusech slevu na jízdném 75 procent.

Novinka by měla začít platit od plánované změny jízdních řádů, tedy od 10. června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. V programovém prohlášení současná vláda v demisi slibovala jízdné na železnici pro seniory a studenty do 26 let zdarma.

Babiš v televizní debatě řekl, že sleva pouze na železnici by nic nevyřešila. Poukázal na to, že železničních zastávek je mnohem méně než obcí a měst v tuzemsku. Novou slevu chce zavést formou nařízení vlády.

„Tenhle systém bude jednoduchý a férový,“ prohlásil. Důchodcům by podle něj mělo stačit jen ukázat na nádraží u pokladny občanský průkaz a obdobně by to mělo fungovat i u studentů. Jak ale řekl, dopravci budou mít možnost na některých přeplněných spojích slevy neposkytovat.

Peníze na slevy má stát podle Babiše získat z dalších úspor státu a rušením „nesmyslů“, kam zařadil například program Start na ministerstvu průmyslu a dopravy za 1,3 miliardy korun. Poukázal i na to, že se státu podle něj daří lépe vybírat daň z přidané hodnoty.