Spor o Ondráčka otřásl vztahem komunistů k ANO. Tolerance vlády je na vážkách, vzkázal Filip

Po zvratech, které vynesly komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS, a vzápětí skončily jeho rezignací, chladne vztah KSČM k ANO. Předseda komunistické strany Vojtěch Filip řekl, že „je teď velmi na vážkách“, zda se bude moci Babišovo hnutí na komunistické hlasy spolehnout. Komunisté zároveň připouštějí, že o slíbenou funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS nezískají, protože Ondráčka jako jejího jediného svého člena nechtějí vyměnit.

Předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš oznámil po zvolení Zdeňka Ondráčka do čela stálé sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, že by podpořil jeho odvolání, pokud by je ve sněmovně někdo navrhl. Dal zároveň najevo, že by je mohl navrhnout i sám. Ondráček nakonec na úterním zasedání dolní komory odstoupil sám, jeho strana se však na Babiše zlobí.

„Rozhodnutí, jestli i při případné programové shodě na většině bodů se rozhodneme pro toleranci vlády, je teď velmi na vážkách,“ uvedl na adresu hnutí ANO šéf komunistů Vojtěch Filip. Dodal, že se ony vážky netýkají programu: „Programové věci buď budou, nebo nebudou dohodnuty. Pak je tady druhá otázka – důvěryhodnosti.“

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dodal, že nejde pouze o Zdeňka Ondráčka. „Stanoviska, která zaujímá partner, musí být konzistentní,“ řekl Kováčik v Událostech.

Andrej Babiš přitom ještě v pondělí ujišťoval, že spory o Ondráčka nemají „nic společného se sestavováním vlády“. Podle předsedy KSČM však má nyní jednání s ANO složité politické konotace.

Andrej Babiš: Nemá to nic společného s tolerancí vlády (zdroj: ČT24)

Jednání zatím nekončí, i když se komunisté zlobí

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek je nicméně přesvědčen, že spor o Zdeňka Ondráčka nebude mít na vládní vyjednávání zásadní dopad. Ujistil, že Ondráčkova rezignace z čela sněmovní komise nebyla součástí politického obchodu.

Podobně se vyjádřil i Pavel Kováčik. Ten rovněž připustil, že jednání s ANO budou pokračovat. Přitom Kováčik již před rezignací Ondráčka Andreji Babišovi vzkázal, že si má rozmyslet, s kým chce vládnout. Kováčik prohlásil, že Babiš poslance ANO nejprve nabádal, aby Ondráčka volili, a potom obrátil.

Pokračování jednání má i přes výhrady KSČM k postupu Babišova hnutí mezi komunistickými špičkami jednoznačnou podporu. Vyjádřil se pro ně i místopředseda strany Josef Skála. „Co je alternativou? Buď že se hnutí ANO dohodne s pravicí, nebo budou předčasné volby,“ řekl Skála v 90' ČT24, ačkoli zdůraznil, že „to, co se stalo, vznáší celou řadu otazníků“.

Komisi pro kontrolu GIBS, resp. její předsednické křeslo přisoudila komunistům povolební vyjednávání. Jak zdůraznil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, šlo konkrétně o dohodu ANO, SPD a KSČM, ačkoli složení komise, z jejíchž členů se pak volil předseda, schválili i zástupci dalších stran.

Jaroslav Faltýnek očekává, že se nyní bude hledat shoda mezi politickými stranami, kdo komisi nově povede. Podle místopředsedy klubu KSČM Leo Luzara to zřejmě nakonec komunista nebude. Zdeněk Ondráček byl jediným zástupcem strany v komisi a jako takového ho KSČM vyměnit nechce. „Nerezignujeme na členství v komisi. Zůstává,“ řekl Luzar s tím, že tím pádem bude předseda z jiné strany.

Zájem o post ostatně vyjádřili Piráti, a jak připomněl Zbyněk Stanjura, již dříve se o něj hlásili také sociální demokraté.

Ondráček čelí kritice kvůli zásahům proti demonstrantům

Člen KSČM a bývalý policista Ondráček čelí dlouhodobě kritice kvůli svému předrevolučnímu členství v Pohotovostním pluku Veřejné bezpečnosti. Jako jeho člen zasahoval i proti demonstrantům během Palachova týdne.

Pozornost vzbudila jeho nominace na předsedu komise pro kontrolu GIBS již na podzim. Andrej Babiš již tehdy vyzval KSČM, které funkci přisoudily povolební politické dohody, aby zvážila výměnu svého kandidáta, komunisté však na Ondráčkovi trvali. Nic se nezměnilo ani tehdy, když v první volbě v prosinci a lednu neuspěl – nominovali jej znovu. Zdeněk Ondráček je jediným zástupcem KSČM v komisi pro kontrolu GIBS. Nominant komunistů ve druhé volbě těsně uspěl, získal o hlas více, než bylo ke zvolení do čela komise nutné.

  • Hned po vojně v roce 1988 začal Zdeněk Ondráček pracovat u tehdejšího Sboru národní bezpečnosti. V lednu 1989 při tzv. Palachově týdnu se podílel na tvrdém zásahu proti demonstrujícím studentům. Pro časopis Mladý svět tehdy přiznal, že mlátil lidi a obuškem dvakrát uhodil dívku, když na něj plivla a dala mu facku.
  • V rozhovoru pro tehdejší Československou televizi Ondráček jako tzv. agitátor čety odůvodňoval brutální zákroky tím, že demonstranti byli ozbrojeni kudlami, řetězy i boxery. Do KSČ vstoupil v srpnu 1989, tři měsíce před pádem režimu. Hned v únoru následujícího roku ze strany vystoupil.
  • Později Ondráček pracoval u policie a byl vyšetřovatelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se prezidenta NKÚ Františka Dohnala. Od policie odešel v říjnu 2011.
  • Do KSČM vstoupil v roce 2012, o rok později se stal poslancem. Ve sněmovně vede podvýbor pro Policii České republiky, obecní policie a soukromé bezpečnostní služby a je členem ústavně právního výboru. Po jeho zvolení do sněmovny vznikla petice, která ho vyzývala k rezignaci. Ondráček se dostal do sporu i s Miroslavem Kalouskem, který ho ve sněmovně vzhledem k jeho minulosti označil za „komunistickou mlátičku“ a „komunistického fízla“. Mandátový a imunitní výbor Kalouskovi přikázal se Ondráčkovi omluvit, ten to odmítl.