Lidé na náměstích demonstrovali proti Ondráčkovi, protesty se otočily i vůči Babišovi

Události ČT: Tisíce lidí demostrovaly na náměstích proti Ondráčkovi v čele GIBS (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí se v pondělí večer sešly v centrech čtrnácti českých a moravských měst, aby vyjádřily nesouhlas se jmenováním  poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).  Protesty mířily i proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO).

V Praze na Václavském náměstí se podle organizátorů sešlo až dvacet tisíc lidí. Někteří měli transparenty zaměřené na premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který v neděli Ondráčkovo zvolení kritizoval. Podobně jako opoziční politici upozorňovali účastníci manifestace na to, že právě Babišovo hnutí se na zvolení Ondráčka svými hlasy ve sněmovně podílelo. Na transparentech se objevila hesla „Nechceme estébáky ve vládě“, „Ne návratu estébáků a esenbáků k moci“, „ANO, to myslíte vážně?“ či ironické „Pusťte na nás Ondráčka“. 

Proti pátečnímu zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se před listopadem 1989 jako policista podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu, pozvedli symbolické obušky z papíru a cinkali klíči. Většina transparentů a hesel, která protestující provolávali, ovšem směřovala proti premiérovi.

Organizátoři na Václavském náměstí v Praze také sbírali podpisy na petici za volbu nového předsedy komise pro GIBS. V dolní části Václavského náměstí připravili organizátoři od páté hodiny odpoledne na čtyřicet petičních stánků. 

„Jeho zvolení je odstrašujícím pokračováním trendu, kdy jsou extremistické názory legitimizovány jako nová společenská norma. Doposud jsme se neangažovali, nejsme spojení s žádnou konkrétní stranou, ale páteční volba nám připadá natolik přes čáru, že jsme se rozhodli jako občané jasně a srozumitelně vyjádřit své znepokojení s vývojem politické situace v České republice v posledních týdnech a měsících,“ uvedl jeden z organizátorů petice Vojtěch Otevřel.

Demonstrovalo se i v dalších městech. V Brně se v podvečer na demonstraci proti Ondráčkovu zvolení sešlo na náměstí Svobody podle odhadů policie přes dva tisíce lidí. Jedním z řečníků na demonstraci byl i šéf ODS Petr Fiala. Zvolení Ondráčka podle něj není banální záležitost, nad kterou se dá mávnout rukou. „Je to symbol a úder do tváře demokracie,“ řekl Fiala. Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka je nutné vzdorovat tendenci k restauraci starých politických pořádků.

Náměstí Svobody se plnilo i po zahájení zhruba hodinové demonstrace. Lidé si přinesli transparenty, řada z nich byla namířena i proti Babišovi a jeho hnutí. Na některých byly nápisy jako „Bureš pudeš“, „Pryč s Babišem“ nebo „Babiše v ČR nechceme“. Lidé podepisovali také petici za volbu nového předsedy komise GIBS, archy s podpisy ve středu organizátoři doručí do sněmovny.

Události ČT: Na náměstích demonstrovaly tisíce lidí (zdroj: ČT24)

„Vystup z ANO,“ skandovali lidé na primátora Ostravy

Protesty se v pondělí uskutečnily také v Ostravě na Prokešově náměstí u pomníku příslušníků vojenských Pomocných technických praporů, kde stovky lidí uctily památku obětí komunistického režimu. Pak se přesunuli k budově krajského soudu, kde se uskutečnila pietní vzpomínka na politické vězně, kteří byli v tamní věznici popraveni.

Poté se demonstranti odebrali na hlavní ostravské Masarykovo náměstí, kde mohli lidé podepsat petici za odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS a také výzvu senátorům k obraně nezávislosti veřejnoprávních médií.

Mezi mluvčími vystoupil mimo jiné místopředseda Konfederace politických vězňů Leo Žídek. Řekl, že jmenování Ondráčka považuje za těžko pochopitelný hrubý políček demokracii a postup poslanců, kteří jej zvolili, za skandální. „Za poslance se hluboce stydíme a ptáme se jejich voličů, kdy pochopí svůj omyl, že je volili. Kdy pochopí, že komunismus a demokracie jsou neslučitelné pojmy?“ řekl Žídek.

Na demonstraci v Ostravě vystoupili také politici, mj. ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Toho demonstranti skandováním vyzvali: „Vystup z ANO!“  Demonstranti vyjadřovali nesouhlas také s tím, že v čele vlády stojí Andrej Babiš, který je trestně stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo a také veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Demonstranti měli na transparentech nápisy jako „Fízl premiérem ne!“ nebo „Stop komunistickým fízlům“. 

Pohraničníci se samopaly v Plzni

Protesty se konaly také v Plzni, kde se na náměstí sešlo asi patnáct set lidí. Přinesli také symbolické papírové obušky, kterými chtěli poukázat na Ondráčkovo působení v policejních jednotkách při zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989. A i v Plzni lidé často projevovali nesouhlas s tím, že v čele vlády stojí Andrej Babiš. Už před začátkem demonstrace byla přes polovinu náměstí fronta stovek lidí, kteří podepisovali petice na obranu veřejnoprávních médií a proti zvolení Ondráčka.

Před andělíčkem na katedrále, na nějž lidé sahají pro štěstí, byly vyvěšené obrazy s budovatelskými motivy s názvem Mrazivý únor 2018 a sochy pohraničníků se samopaly, které od pátku, po zvolení Ondráčka, vytvářeli studenti umělecké fakulty v Plzni. Manifestace začala písní Jednou budem dál, která se nejen v Plzni hodně zpívala v listopadu 1989. Na schodech před andělíčkem se vystřídala řada tehdejších aktivistů spojených s bývalým Občanským fórem.

„Od minulých parlamentních voleb je nám salámovou metodou ukrajovaná svoboda a nechceme se na to dál dívat,“ řekl jeden z organizátorů Robert Elva Frouz. Podle něj bylo zvolení Ondráčka do čela komise jen poslední kapkou. „Bude jich víc, a jde o to, aby se nezměnily v tsunami a nesmetly naši demokracii,“ uvedl.

V Pardubicích přišlo vyjádřit nesouhlas zhruba 250 lidí. „Ondráček je symbol návratu ke starým pořádkům, neprojevuje lítost, jak se choval kolem revoluce. Zlehčuje situaci před rokem 1989. Takový člověk nemá v čele komise pro GIBS co dělat,“ řekl v Pardubicích jeden z pořádajících Vojtěch Jirsa.

V Českých Budějovicích lidé vzpomněli na oběti komunismu

V Písku přišlo demonstrovat asi tři sta lidí, v Českých Budějovicích jich na náměstí Přemysla Otakara II. bylo asi o dvě stě více. Lidé mávali svítícími mobily, drželi transparenty s nápisy Obušku z GIBSu ven, Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí i české vlajky. U kašny zapalovali svíčky u fotografií obětí komunistického režimu Jana Palacha, Jana Zajíce, kněze Josefa Toufara, generála Heliodora Píky, Milady Horákové či filozofa Jana Patočky.

Demonstrace proti Ondráčkovi v Hradci Králové
Zdroj: ČTK/Taneček David

V centru Hradce Králové protestovalo asi 1300 lidí. Na transparentech účastníků protestního shromáždění se objevily například nápisy: „Nejsme blbci, Andreji“ či „Nikdy zpět! Ne StB, ne KSČM“ a také se podepisovala petice za novou volbu předsedy komise. „Přeju si, aby toto shromáždění dodalo odvahu, že zkoušku naší generace zvládneme. A i proto je důležité si připomínat, že mlátička odjaktěživa patřila do stodoly a zloděj do vězení,“ řekl davu jeden z řečníků ředitel Paměti národa východní Čechy Tomáš Heller. Projekt Paměť národa dokumentuje a oživuje příběhy 20. století.

„Současná doba nám intenzivně ukazuje, že největší hrozbou, které čelíme, není vzedmutí populistických a xenofobních sil, ale ztráta historické paměti, zneužívání základních pojmů, jako je svoboda a demokracie, a s tím spojená relativizace hodnot,“ řekl Heller.

V Liberci se Ondráčkem málem zabývalo i zastupitelstvo

V Liberci bylo náměstí před radnicí zaplněné ze čtvrtiny. Demonstrace stovek lidí za mrazu trvala v Liberci jen asi půl hodiny, byla pokojná. Ondráčkovým zvolením se ale málem zabývalo i liberecké zastupitelstvo. „Chtěl jsem, abychom se vyjádřili jako komunální politici. To znamená někdo, kdo zastupuje ty lidi dole, tak aby vyjádřil naprostý nesouhlas s tím, co udělali politici nahoře,“ uvedl předkladatel návrhu a opoziční zastupitel Jan Berki (Starostové pro Liberecký kraj).

Demonstrace proti Zdeňku Ondráčkovi v Liberci
Zdroj: Petrášek Radek/ČTK

Pro zařazení na jednání ale chyběl jeden hlas. Ostře proti vystoupila zastupitelka za KSČM Dana Lysáková. Podle ní spokojenost či nespokojenost s hlasováním v Praze na jednání libereckého zastupitelstva nepatří. „Problémy města jsou jiné,“ řekla. Berki s tím sice souhlasí, volbu Ondráčka ale považuje za extrém. Podle něj mělo jít ze strany zastupitelstva o profesní vyjádření. „To znamená, že my všichni jsme politici a my vám tady
zespoda říkáme, že to je fakt přes čáru. To se nemělo stát,“ dodal.

Podobné protesty byly dnes i v dalších městech republiky. Na jihu Moravy také v Břeclavi, tam se ale zapojilo podle policejního mluvčího Bohumila Maláška jen pětadvacet lidí. Podobná účast byla i ve Zlíně a Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Desítky lidí se sešly například v Jihlavě.  

V hojnějším počtu pak v Olomouci, kde protestovala asi tisícovka lidí. Po zahájení protestní akce na Horním náměstí promluvili místní pamětníci listopadových událostí v roce 1989, někteří místní politici, senátoři či poslanci. U sloupu Nejsvětější Trojice byl zřízen petiční stánek, ke kterému se vinula několik desítek metrů dlouhá fronta lidí.

Ozvali se akademici i divadelníci

Proti Ondráčkovu zvolení se v pondělí vyjádřil například Akademický senát Divadelní fakulty JAMU. „Uráží nás, že do čela tohoto důležitého orgánu byl zvolen spolupachatel represivních násilných činů, účastník mocenských zásahů proti svobodně smýšlejícím lidem a proti studentům v letech 1988 a 1989. Člověk, který ničeho nelituje a vytrvale prohlašuje, že nemá potřebu omlouvat se a nic by na svém jednání neměnil,“ uvedli ve svém prohlášení brněnští divadelníci.

Pondělní protest podpořili i akademici z Masarykovy univerzity. „Nechceme se zapojovat do běžných politických debat, zde ale cítíme, že jde o víc. Nedávným zvolením Zdeňka Ondráčka do pozice předsedy komise kontrolující GIBS dochází k relativizaci a rehabilitaci zločinné komunistické minulosti,“ uvedli v prohlášení zástupci akademického senátu Masarykovy univerzity. Také jim vadí, že Ondráček nad svou minulostí neprojevil lítost.

Ondráčka sněmovna zvolila v pátek. Hlasovalo pro něj 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Komunista Ondráček o své minulosti u SNB: Mám právo nic neříkat (zdroj: ČT24)