ANO projedná, zda chce Ondráčka z komise pro GIBS odvolat. Opozice kritizuje Babišův distanc

Události ČT: Opozice kritizuje Babiše za distancování od volby Ondráčka (zdroj: ČT24)

O možnosti, že by sněmovna odvolala čerstvě zvoleného předsedu komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdeňka Ondráčka, bude v úterý jednat největší poslanecký klub. Opozice viní hnutí ANO, že právě jeho hlasy umožnily komunistovi Ondráčkovi dostat se do čela komise dohlížející na inspekci, která se v posledních týdnech dostala do střetu zájmu politiků. A také předsedu ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše, který se od jeho dosazení distancoval. Odvolání Ondráčka v úterý navrhne ODS.

Není vyloučeno, že Zdeněk Ondráček, bývalý policista, který se jako člen Pohotovostního pluku VB podílel před revolucí na zásazích proti demonstrantům, v čele stále sněmovní komise pro kontrolu nevydrží. Předseda největšího parlamentního uskupení Andrej Babiš o víkendu avizoval, že navrhne Ondráčkovo odvolání, pokud to neudělá žádný jiný poslanec, a že pro odvolání bude hlasovat, pokud to někdo jiný navrhne.

Takový plán už v neděli ohlásil předseda ODS Petr Fiala. „Pokud hnutí ANO změní názor, předpokládám, že by odvolání mohlo projít,“ řekl. A v pondělí na demonstraci proti jmenování Ondráčka v Brně Fiala prohlásil, že poslanecký klub ODS v úterý ve sněmovně navrhne jeho odvolání.

O návrhu na odvolání Ondráčka bude jednat i vládnoucí ANO. Nyní Babiš upřesnil, že o postoji ke Zdeňku Ondráčkovi ve funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS bude ještě  v úterý jednat poslanecký klub ANO. 

Andrej Babiš: Nemá to nic společného s tolerancí vlády (zdroj: ČT24)

„Je pravda, že pokud bychom byli velice důrazní, asi by to tak nedopadlo. Na druhé straně je jasné, že to nebylo zvoleno jen našimi hlasy,“ uvedl v pondělí Babiš, který podle svých slov nyní vyzval Ondráčka, zda může zvážit omluvu.

Podle předsedy ODS Petra Fialy ale jakákoliv omluva není řešením. „Pro mě ne. Člověk, který se podílel na represích, nemá být v čele této komise a nechápu, proč by to tak mělo být,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích České televize Fiala.  „Prvním krokem je odvolání pana Ondráčka. My to navrhneme a uvidíme, jak se k tomu ostatní strany postaví,“ dodal.

„Myslím si, že by pan Ondráček v tuto chvíli popřel sám sebe, kdyby se omlouval. Jestli bude možnost, rád bych ho požádal, aby chlapsky rezignoval sám, ušetřil by nám spoustu dalších starostí,“ reagoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Místo ve vedení GIBS by však podle Vondráčka mělo nadále patřit zástupci KSČM. „Je to součást globální dohody, a tu bychom měli dodržovat,“ dodal Vondráček.

Premiér v demisi zdůraznil, že opakovaně vyzýval komunisty, aby navrhli jiného kandidáta. „Ten post byl domluven všemi parlamentními stranami, mám pocit, že se to zase nějak zneužívá na nějaké politické záležitosti,“ dodal na adresu povolebního jednání o stranickém obsazení sněmovních organů. 

Opozice odmítá, že by za Ondráčkovu nominaci nesla zodpovědnost

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ovšem odmítl premiérovo tvrzení, že se všechny politické strany shodly, že vedení komise má připadnout KSČM. „Není tomu tak, jde o direktivní Faltýnkovo rozhodnutí, kdy ANO přidělilo komisi pro kontrolu GIBS právě KSČM,“ uvedl s poukazem na předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka a na dohodu mezi ANO, KSČM a SPD.

Události, komentáře: ODS podá návrh na odvolání Ondráčka z GIBS (zdroj: ČT24)

Proti Babišovi se ohradili také Starostové a nezávislí, v otevřeném dopise obvinili premiéra z účelových lží a ohýbání reality. „Tímto Vás žádáme, abyste ve svých veřejných prohlášeních na toto téma účelově nelhal a nesváděl odpovědnost za tuto volbu na nás,“ napsali poslanci STAN. „Nevěříme, že někdo ve Vámi vlastněném hnutí by šel proti Vašemu názoru. Pokud byste Ondráčka do čela komise pro dohled nad GIBS nechtěl, umíte to zařídit jednou hromadnou smskou,“ dodali.

„Komunista Ondráček byl zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS poslanci hnutí ANO. Nemuseli to udělat, nikdo je k tomu nenutil. I proto jsem včera (v neděli) pana premiéra v demisi vzal za slovo a vyzval ho, ať podpoří náš návrh na Ondráčkovo odvolání,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. ODS na stranickém twitterovém účtu ironicky uvedla, že poslanci ANO volbou Ondráčka vrazili Babišovi dýku do zad.

„Stačilo, aby Andrej Babiš svým poslancům doporučil pro kandidáta KSČM nehlasovat. Namísto toho premiér v demisi naprosto účelově a cynicky otočil poté, co se proti volbě postavilo veřejné mínění,“ sdělil předseda ČSSD Jan Hamáček s odkazem na pondělní demonstrace proti Ondráčkovi. Právě proti zvolení Ondráčka v pondělí lidé protestují v jedenácti městech napříč republikou včetně pražského Václavského náměstí.

Poslanci ANO budou jednat o návrhu na odvolání Zdeňka Ondráčka (zdroj: ČT24)

Komunisté se chtějí sejít s Babišem

Mluvčí KSČM Helena Grofová řekla, že strana zatím nebude věc komentovat. Předseda komunistů Vojtěch Filip pouze dal najevo, že se chce s Babišem sejít.

Sám Ondráček se ve sněmovně v uplynulých hájil proti kritice, že v roce 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti demonstrantům, tím, že se členem pluku musel stát v rámci policejního vzdělávání. Řekl, že se policistou stal, protože se mu líbily uniformy. V Událostech, komentářích ČT pak zopakoval: „Ve svých profesních rozhodnutích ničeho nelituji.“

Komunistického poslance zvolila sněmovna do čela komise v pátek. Výsledek hlasování vyvolal rozruch i napříč politickými stranami. A právě ANO se stalo terčem kritiky – podle některých opozičních stran zvolení Ondráčka umožnilo, protože s KSČM jedná o podpoře své menšinové vlády.

Události ČT: Minulost Zdeňka Ondráčka (zdroj: ČT24)