Babiš s Hamáčkem dohodli koaliční smlouvu. Když ČSSD opustí vládu, kabinet padne

Události ČT: Babiš s Hamáčkem dohodli koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

Předsedové obou stran potenciální menšinové koalice Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí dospěli k textu koaliční smlouvy, který je akceptovatelný pro ČSSD. Podle Hamáčka byly vyřešeny všechny pojistky navrhované sociální demokracií - a součástí smlouvy je tak i ustanovení, že po případném odchodu všech „oranžových“ ministrů padne celá vláda.

Hamáček po zhruba hodinovém jednání řekl, že vyřešeny byly všechny záležitosti ohledně pojistek, které ČSSD v koaliční smlouvě chtěla mít. S přesným zněním návrhu dohody chce seznámit nejprve v pátek vedení ČSSD.

„S panem Babišem jsme řešili hlavně otázky koaliční smlouvy, dospěli jsme k textu, který je pro ČSSD akceptovatelný a řeší všechny věci, které bylo třeba vyřešit. S návrhem seznámím vedení sociální demokracie,“ uvedl Hamáček. Přesná ustanovení nechtěl prozradit. „Chci, aby to nejdřív slyšeli kolegové z vedení ČSSD,“ uvedl.

Na dotaz, zda dohoda obsahuje požadavek, aby premiér odstoupil v případě demise všech ministrů ČSSD, Hamáček odpověděl, že ano. Vyřešena je podle něj i podmínka sociálních demokratů, aby v případě odsouzení skončil člen vlády. „Z mého pohledu ano, počkejte si na konkrétní text,“ uvedl Hamáček.

„Pokud pět ministrů ČSSD odejde z vlády, tak premiér podává demisi, další podmínka je, že jakýkoliv člen vlády, prvoinstančně odsouzený, musí z vlády odejít,“ potvrdil v pondělních Událostech, komentářích České televize místopředseda ČSSD Roman Onderka s tím, že samotný program je domluvený na 95 až 99 procent.

Události, komentáře ČT: ANO s ČSSD doladily dohodu o koalici (zdroj: ČT24)

„Nevidím důvod, aby byl někdo odsouzen,“ řekl k tomu Babiš s odkazem na to, že státní zástupce minulý týden v kauze Čapího hnízda zrušil stíhání čtyř lidí. Babišovu stížnost však žalobce zamítl jako nedůvodnou.

Zmíněno je v textu koaliční dohody podle Hamáčka také fungování Sněmovny, i když neobsahuje konkrétní jména. ČSSD chtěla odvolat některé poslance SPD z funkcí v dolní komoře či jejích výborech. „Nevidím důvod, abychom se vrátili do října minulého roku,“ řekl po schůzce Babiš s odkazem na začátek ustavování Sněmovny po volbách. 

Babiš očekává, že vládní vyjednávání s ČSSD budou v pátek hotová. Poslanci ANO budou s dohodou spokojeni, míní. Nevyloučil změny mezi ministry ANO oproti současnému menšinovému kabinetu, jehož členy jmenovalo výhradně jeho hnutí. V případné koalici s ČSSD by měli sociální demokraté obsadit pět křesel.

„Vidím strašně moc rizik a neumím si představit, že taková vláda vůbec může fungovat,“ uvedl v pondělí v Událostech, komentářích České televize komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko s tím, že taková koalice bude „strašlivě nestabilní“.

 Babiš s Hamáčkem se měli ke koaličnímu jednání, které by mohlo být klíčové, sejít již v pátek, nakonec schůzku odsunuli na počátek nového týdne. V pondělí se k nim připojil i šéf komunistické strany Vojtěch Filip.

Události ČT: Komunisté chtějí odstranit konflikty zájmů (zdroj: ČT24)

Filip odmítl požadavky ČSSD, které tato strana prosazuje do koaliční smlouvy s ANO. Podle předsedy KSČM jsou spíše komplikací než ochranou. „Jde o menšinovou vládu a požadavek v tomto ohledu nemá místo ve smlouvě,“ uvedl Filip ohledně snahy ČSSD zakotvit do koaliční smlouvy pasáž o tom, že v případě rezignace všech ministrů za sociální demokracii by musel podat demisi i premiér.

Nesmysl je podle předsedy KSČM také požadavek na odvolání některých zástupců SPD Tomia Okamury ze sněmovních funkcí. „Nejde o ustavení orgánů Sněmovny, nemá to žádný vliv na vznik vlády,“ řekl Filip. Předpokládá, že dohodu o toleranci by KSČM v každém případě uzavřela s hnutím ANO. Filip nechtěl prozradit, co návrh obsahuje. „Je určen kolektivním orgánům hnutí ANO a sociální demokracie,“ dodal.

ANO a ČSSD se shodly na koaliční smlouvě (zdroj: ČT24)

Komunisté chtějí odstranit konflikty zájmů u ministrů

Od Hamáčka chtěl Filip na pondělní schůzce slyšet, jak je ČSSD připravena na vnitrostranické referendum o koalici s ANO a jaký předpokládá výsledek. Soudí, že jednání o vládním uspořádání nejsou ani v polovině. „Máme teprve podruhé třístranné jednání,“ připomněl Filip s tím, že zatím není jisté, zda KSČM vládu podpoří.

Vedení komunistů o tom bude jednat v sobotu. „Pořád platí podmínka, že existují resorty, kde mohou být buď ministři ČSSD nebo hnutí ANO v konfliktu zájmů a chci, aby by tento konflikt zájmů byl dopředu odstraněn,“ řekl Filip.

Interview ČT24: Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček k vyjednávání o koalici (zdroj: ČT24)

Již koncem týdne měly obě koaliční strany prakticky hotové programové prohlášení. Shodu na programu ovšem hlásily už mnohem dříve, poslední měsíc vyjednávaly především o rozdělení vládních postů.

Jan Hamáček nedávno uvedl, že pokud v pondělí nenastane nějaký zásadní problém, mohlo by vedení ČSSD v pátek vyhlásit vnitrostranické referendum. Členové by v něm s konečnou platností rozhodli, zda má sociální demokracie do koalice s hnutím ANO vstoupit, nebo ne.