Babiš souhlasí se zdaněním církevních restitucí, které požadují komunisté

Události: ANO i ČSSD nevidí v poždavku KSČM na zdanění církevních restitucí problém (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) souhlasí se zdaněním náhrad za majetek, který církve nedostaly v restitucích. KSČM to označila za jednu z podmínek pro podporu menšinové vlády ANO a ČSSD. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek podotkl, že něco podobného je protiústavní krok.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše je postoj ANO v této věci dlouhodobý a zdanění církevních restitucí není nové téma, proto o věci s KSČM nejednal. V pondělí tak reagoval na vyjádření předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika v nedělních Otázkách Václava Moravce . Ten v České televizi uvedl, že nyní je hlavní prioritou zdanění náhrad za církevní restituce, bez něhož partaj vládu tolerovat nebude.

„My s tím souhlasíme dlouhodobě, předpokládám, že ČSSD se k tomu přidá. Není to nové téma, my jsme o tom ani nemluvili v rámci vyjednávání o nějaké podpoře KSČM,“ řekl Babiš. Prohlásil také, že ocenění nevydaného majetku, na jehož základě stát církvím náhrady posílá, bylo nestandardní. „Dokonce jsou poznatky, že se údajně vydává i majetek, který možná neměl být předmětem restitucí,“ sdělil Babiš.  

Vláda v demisi letos v lednu zdanění církevních restitucí podpořila, i když připustila, že zákon pravděpodobně povede k soudnímu sporu. Církve si podle stanoviska vlády mohou stěžovat u Ústavního soudu, že byla narušena jejich legitimní očekávání. Proti návrhu bylo ministerstvo kultury, podle něhož zákon znamená porušení smluv o majetkovém vypořádání s církvemi.

Církve už avizovaly, že v případě přijetí zákona jsou připraveny bránit se u Ústavního soudu. Možného napadení zdanění církevních restitucí u Ústavního soudu se ale Babiš neobává.

Sněmovna letos v únoru v prvním čtení schválila návrh na zdanění peněžitých náhrad, které stát posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích. Předlohu KSČM podpořili poslanci ANO, ČSSD a SPD. 

Za zdanění církevních restitucí se postavil i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Návrh zákona na zdanění náhrad poslanci ČSSD jednoznačně podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit,“ napsal na Twitteru.

Balamutit voliče

„I vláda měla ve svých vlastních materiálech, že je to protiústavní. To znamená, že to je podle mě jen snaha obalamutit voliče, že se s tím dá něco dělat,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na svém Twitteru uvedl, že takové porušení smluvně uzavřených závazků je bez ohledu na to, co si kdo myslí o církevních restitucích, opovrhování právem.

V minulé vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL zablokovali návrh na zdanění církevních restitucí lidovci. Letos v únoru se společně s ODS a TOP 09 pokusili prosadit zamítnutí zákona už v prvním čtení, ve sněmovně ale neuspěli.

Zatímco hnutí ANO se dohodlo s vedením ČSSD na podmínkách koaliční spolupráce, dohodu ještě musí posvětit členové sociální demokracie v referendu, které potrvá do 14. června. Obě strany mají ve sněmovně dohromady 93 poslanců, k většině by jim měli pomoci právě zákonodárci KSČM, kteří by menšinový kabinet tolerovali. Ti si tak mohou klást podmínky pro vznik nové vlády. Při jejich nevyslyšení pak mohou vládě vyslovit nedůvěru. Babiš minulý týden vyjádřil přesvědčení, že nová vláda by mohla požádat o důvěru v červenci.