Lovec mimozemského života odstartoval. Evropský teleskop vynesla do kosmu ruská raketa

Nový teleskop Cheops Evropské vesmírné agentury (ESA) vynesla ve středu úspěšně do vesmíru ruská raketa Sojuz-ST-A z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně. Jde o další zařízení, které se zaměří na planety mimo Sluneční soustavu, nebude však hledat nové, nýbrž zkoumat již známé exoplanety.

Start rakety, která kromě Cheopsu vynesla na oběžnou dráhu kolem Země ještě čtyři družice, se z jihoamerického kosmodromu podařil po jednodenním odkladu. Odlet z Kourou byl v úterý zrušen hodinu a 25 minut před plánovaným zažehnutím motorů Sojuzu zřejmě kvůli chybě softwaru.

Teleskop ESA Cheops (CHaracterizing ExOPlanets Satellite) má podobně jako dalekohled Kepler americké vesmírné agentury NASA pozorovat planety při přechodu před mateřskou hvězdou a shromažďovat data. Mezi oběma misemi je ale zásadní rozdíl.

Planetární lovec

Kepler, který loni spotřeboval palivo a dosloužil, sledoval najednou přes 150 tisíc hvězd a pátral po nových exoplanetách. Během devíti let činnosti jich našel přes 2600. Celkem bylo doposud zaregistrováno více než čtyři tisíce těchto vesmírných těles.

Mise Cheopsu se na rozdíl od Keplera soustředí na analýzu již objevených exoplanet. Teleskop bude například zaznamenávat změny v jasu sledované hvězdy, které způsobují přechody planety před hvězdou z pohledu od Země. To umožní určovat velikost planety.

Cheops má zkoumat několik stovek exoplanet, které jsou větší než Země a menší než Neptun. Bude létat v nadmořské výšce asi 700 kilometrů a bude řízen ze Španělska.