Evropa začala schvalovat čínskou vakcínu CoronaVac. Je založená na osvědčeném principu

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s hodnocením vakcíny CoronaVac, kterou proti covidu-19 vyvinula čínská společnost Sinovac Life Sciences. O registraci vakcíny s technickým názvem Inactivated (Vero Cells) v Evropské unii požádala společnost Life'On, uvedla EMA v tiskové zprávě.

Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) lékové agentury ve zrychleném režimu zhodnotí výsledky laboratorní i klinické studie. Podání přípravku „vede k tvorbě protilátek proti SARS-CoV-2, viru, který způsobuje nemoc covid-19, a může pomoci s ochranou proti této nemoci,“ napsala EMA.

Agentura bude pokračovat v předběžné studii, dokud nebude k dispozici dostatek podkladů pro definitivní schválení přípravku CoronaVac.

Klasická vakcína

Vakcína CoronaVac pracuje s inaktivovanými, tedy mrtvými částicemi viru SARS-CoV-2, které nemohou způsobit onemocnění. Obsahuje také podpůrnou látku, takzvaný adjuvant, který zesiluje imunitní reakci. Po podání vakcíny lidský imunitní systém identifikuje inaktivovaný virus jako cizí a vytváří proti němu protilátky. Pokud později očkovaná osoba přijde do styku se SARS-CoV-2, imunitní systém virus rozpozná a bude připraven se proti němu bránit, vysvětluje princip této vakcíny EMA.

Vakcínu CoronaVac vyrábí Wuchanská pobočka Sinopharmu, která v únoru uvedla, že její preparát chrání proti covidu-19 s účinností 72,51 procenta, a odvolala se bez dalších podrobností na průběžné analýzy z pozdní fáze klinických testů. Jde o jednu ze dvou očkovacích látek od Sinopharmu a dříve s ní již bylo očkováno omezené množství lidí v rizikových oblastech. Všechny čínské vakcíny mohou být skladovány při teplotách, které dokáže zajistit obvyklé mrazicí zařízení.

EMA zatím schválila pro použití v EU čtyři vakcíny proti covidu-19 –⁠ od britskošvédské firmy AstraZeneca, americko-německý preparát společností Pfizer a BioNTech, vakcínu americké firmy Moderna a vakcínu od společnosti Janssen Pharmaceutica, která je divizí americké firmy Johnson & Johnson.

Jak fungují ostatní, již schválené, vakcíny proti covidu: