Čeští vědci pracují na arzenálu zbraní proti Alzheimerově nemoci. Pomoci může test i lék

Čeští vědci vyvíjejí test, který dokáže odhalit Alzheimerovu chorobu ještě před prvními příznaky (zdroj: ČT24)

Čeští vědci vyvíjejí test, který dokáže odhalit Alzheimerovu chorobu ještě před prvními příznaky. Rychlá a včasná léčba přitom může pomoct k tomu, že se typické syndromy demence ani nerozvinou.

Typickými příznaky Alzheimerovy choroby jsou problémy s pamětí, dezorientace nebo změny osobnosti. Přestože případů této nemoci ve vyspělém světě rychle přibývá, zatím proti ní neexistuje spolehlivý lék. Její postup ale lékaři dokážou výrazně zpomalit, nebo dokonce úplně zastavit –⁠ důležité ale je nemoc odhalit včas.

„Čím dřív je to možné rozpoznat, tím dřív je vlastně možno zabránit těm procesům, které poškozují mozek,“ uvádí neurolog Martin Tolar. Nemoc způsobují toxiny, které ničí mozkové buňky. Právě na ně se vědci zaměřují, hledají je v mozkomíšním moku.

„Mozkomíšní mok je velmi komplikovaný systém, je tam spousta solí, spousta proteinů a my vlastně hledáme jehlu v kupce sena,“ vysvětluje Josef Cvačka z Ústavu organické chemie a biochemie.

Klíčem je brzké odhalení nemoci

Vědci teď pracují na metodě, jak vzorky správně připravit, aby se jednoznačně ukázalo, jestli se v těle nežádoucí látky hromadí, nebo ne. Správně upravený vzorek se pak analyzuje v přístroji, který se jmenuje hmotnostní spektrometr. V něm už pak analýza trvá jen několik sekund.

Díky testu může včas začít preventivní léčba –⁠ i na ní pracují čeští vědci. Vyvíjejí látku, která má zabránit tomu, aby v mozku toxické látky vůbec vznikaly. Lék už je ve třetí, tedy poslední fázi klinického testování. „Náš cíl je mít lék, který je schopný preventivně zabránit rozvoji této nemoci, a pomocí testu jsme schopni najít, u koho a jak brzy musíme začít intervenovat. A tak vlastně zabránit tomu, že budou mít Alzheimerovu nemoc,“ říká neuropsycholožka Eva Jarolímová z České alzheimerovské společnosti.

Pokud by se to podařilo, znamenalo by to velký zásah do způsobu i kvality života nemocného a zejména jeho rodiny. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by se lék k lidem dostat už za tři roky.