Američtí vojenští letci trpí některými druhy rakoviny výrazně častěji než běžná populace, přiznal Pentagon

Studie amerického ministerstva obrany zjistila, že u vojenských pilotů je častější výskyt rakoviny. Tento problém se týká také pozemního personálu, který má na starost údržbu letounů.

Američtí veteráni dlouhodobě upozorňovali, že se mezi nimi objevuje nečekaně hodně případů rakoviny. Řadu let chtěli po Pentagonu oficiální údaje, jenže marně. Armáda reagovala poznámkou, že dosavadní údaje nic zvláštního nenaznačují. Nové výsledky ale ukazují něco jiného.

Pentagon ve studii shromáždil data téměř devíti set tisíc členů armády, kteří v letech 1992 až 2017 létali na vojenských letadlech nebo na nich pracovali. Vyplývá z nich, že členové leteckých posádek měli o 87 procent vyšší výskyt melanomu a o 39 procent vyšší výskyt rakoviny štítné žlázy.

Muži měli o šestnáct procent vyšší výskyt rakoviny prostaty a ženy srovnatelně vyšší výskyt rakoviny prsu. Celkově byla u posádek letadel o 24 procent vyšší míra výskytu všech typů rakoviny.

Studie ukázala, že pozemní posádky měly o pětinu vyšší výskyt rakoviny mozku a nervového systému, o patnáct procent vyšší výskyt rakoviny štítné žlázy a o devět procent vyšší výskyt rakoviny ledvin, zatímco ženy měly o sedm procent vyšší výskyt rakoviny prsu. Celková míra výskytu rakoviny všech typů byla o tři procenta vyšší oproti běžné populaci.

Včasnější diagnóza

Studie našla ale i několik výsledků, které jsou pro piloty pozitivní. Například jak u leteckých, tak i u pozemních složek sloužících u letadel byl zaznamenán mnohem nižší výskyt rakoviny plic a u leteckých posádek také nižší výskyt rakoviny močového měchýře a tlustého střeva.

Navíc, pokud už byla u členů posádky rakovina diagnostikována, měli větší pravděpodobnost, že přežijí, než běžní lidé. Autoři to vysvětlují tím, že letci byli diagnostikováni dříve díky pravidelným povinným lékařským prohlídkám a měli větší pravděpodobnost lepšího zdravotního stavu kvůli požadavkům na vojenskou kondici.

Tato studie je podle amerického ministerstva obrany jednou z nejrozsáhlejších, jaké kdy vznikly. „(Výzkum) dokazuje, že už je dávno na čase, aby vedoucí představitelé a politici přešli od skepse k víře a aktivní pomoci,“ řekl pro odborný web STAT plukovník letectva ve výslužbě Vince Alcazar, který patří mezi piloty, již o tato data usilovali.

Další zkoumání

Protože se u posádek letadel našla větší pravděpodobnost na vznik rakoviny, musí Pentagon ve výzkumu pokračovat – nyní bude cílem zjistit, proč se to děje. Zatím příčiny častějších nádorových onemocnění nejsou jasné, zejména proto, že faktorů může být velké množství. Některé mohou navíc přímo souviset s létáním, ale jiné mohou vycházet jen z některých vedlejších faktorů, jako je třeba kouření nebo konzumace alkoholu.

Klíčové tedy bude zjistit, jestli se v blízkosti pilotů a dalšího leteckého personálu nevyskytuje větší množství karcinogenních látek.