Případů rakoviny slinivky výrazně přibývá. Pravidelná kontrola může odhalit nemoc včas

Události: Preventivní screening na rakovinu slinivky (zdroj: ČT24)

Lékaři chtějí od ledna intenzivněji sledovat pacienty, u kterých je riziko vzniku rakoviny slinivky. Zapojit se hodlá na třicet nemocnic. Nádor patří k těm nejagresivnějším. Zdravotnické statistiky navíc u této diagnózy ukazují nejvýraznější nárůst.

„Pacient zachycený v časné fázi má šanci na plné vyléčení. Bohužel, většina pacientů přichází v pozdní fázi, která už neumožňuje léčbu,“ popsal Přemysl Falt, zástupce přednosty I. interní kliniky gastroenterologické ve FN Olomouc.

Pilotně běží preventivní program v Olomouci rok. Lékaři sledují pacienty, kteří mají rakovinu slinivky v rodině, nebo se u nich objevila mutace takzvaného BRCA genu.

„V České republice onemocní každý rok 2300 lidí karcinomem pankreatu. Screening se samozřejmě týká mnohem širšího množství osob, protože ne každý rakovinu slinivky bude mít,“ konstatoval předseda České gastroenterologické společnosti Ondřej Urban.

Vyšetření jednou za rok

Přidat se chce další třicítka nemocnic. Mezi nimi je i nemocnice v Praze Na Homolce, kde nyní čekají na udělení statutu vysoce specializovaného pracoviště. „Výzva je do 5. prosince, po tomto datu ministerstvo vyhodnotí došlé žádosti. Rozhodnutí budou vybraným poskytovatelům vydána do konce roku,“ uvedl resort zdravotnictví.

Rizikoví pacienti by pak do nemocnice měli docházet jednou ročně na vyšetření. „Je to kombinace klasické endoskopie a ultrazvuku. Ten endosonograf má na konci ultrazvuk, zavádí se to jícnem do žaludku,“ vysvětlil vedoucí lékař gastroenterologie Nemocnice Na Homolce Petr Spáčil.

Počet případů, stejně jako v dalších vyspělých zemích, roste. Na rozdíl od některých jiných druhů rakoviny se ale u rakoviny slinivky nedaří zvyšovat dobu přežití. Příčiny jejího vzniku zatím nejsou jasné, lékaři ale ví, že rizikovými faktory jsou hlavně špatný životní styl, obezita a kouření.