Zelenskyj se při návratu z Kanady zastavil v Polsku. Vyznamenal dva dobrovolníky, s politiky nejednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se při zpáteční cestě z Kanady a USA zastavil v Polsku, kde vyznamenal dva dobrovolníky. S představiteli polské vlády podle dostupných informací nejednal, uvedl server Onet.pl. Tento týden vzrostlo napětí mezi Varšavou a Kyjevem mimo jiné kvůli sporu o export ukrajinského obilí a zákaz jeho dovozu do Polska.

Při zpáteční cestě z USA a Kanady Zelenskyj v Lublinu vyznamenal dva polské dobrovolníky, kteří se angažují v poskytování humanitární pomoci Ukrajině. „Děkuji Polsku za neocenitelnou pomoc a solidaritu, která pomáhá bránit svobodu celé Evropy,“ uvedl v příspěvku na sociální síti X.

Podle serveru Onet.pl se ale ukrajinský prezident nesetkal s polskými vládními politiky. Polsko od začátku války patří k předním podporovatelům napadené země, v posledním týdnu však mezi Kyjevem a Varšavou prudce vzrostlo napětí.

Zelenskyj při svém proslovu na Valném shromáždění OSN tento týden kritizoval omezování vývozu ukrajinského obilí po pozemní cestě. Nikoho sice přímo nezmínil, polská vláda, která zákaz dovozu ukrajinského obilí prodloužila, ale vztáhla Zelenského slova na sebe. V pátek polský premiér Mateusz Morawiecki vzkázal v reakci na vystoupení v OSN Zelenskému, aby neurážel Poláky.

Morawiecki tento týden také řekl, že jeho země už nedodává Ukrajině výzbroj, protože vybavuje svoji armádu. Polský prezident Andrzej Duda jeho slova následně vysvětloval tak, že premiér chtěl podle něj dát najevo, že Polsko nebude Ukrajině dodávat nové zbraně, které kupuje v rámci modernizace své armády. Polsko přitom patří k hlavním dodavatelům vojenské techniky a munice Ukrajině od ruského napadení.

Zelenskyj obvykle používá Polsko jako tranzitní zemi při svých cestách do zahraničí. Právě z polských letišť obvykle odlétá do zahraničí.