Zelenskyj navrhne výměnu ministra obrany, Reznikova má nahradit Umerov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Facebooku uvedl, že tento týden požádá parlament o odvolání ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu.

Zelenskyj oznámení učinil ve svém pravidelném večerním videoposelství k národu. Bude největší změnou ukrajinského obranného aparátu během války, poznamenala agentura Reuters.

„Rozhodl jsem se vyměnit ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plnohodnotné války,“ řekl Zelenskyj. „Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce jak s armádou, tak s celou společností,“ dodal.

Změnu ministra obrany musí schválit parlament, ale je pravděpodobné, že ji podpoří většina zákonodárců. Zelenskyj očekává, že následně schválí Umerovovo jmenování. Umerov, 41letý bývalý zákonodárce, který je původem krymský Tatar, stojí v čele ukrajinského Fondu státního majetku od září 2022. Hrál roli v citlivých válečných jednáních, například o dohodě o vývozu obilí přes Černé moře.

Výrazná tvář ve stínu korupce

Reznikov vede ministerstvo obrany od konce roku 2021. Od začátku obnovené ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně naléhal na své západní spojence, aby Kyjevu poskytli těžkou techniku, a umožnili tak zahájit další protiofenzivu proti Rusku. V průběhu konfliktu se stal jednou z nejvýraznějších tváří ukrajinského odporu proti ruským invazním silám.

Ukrajinským ministerstvem obrany ale na začátku letošního roku otřásly korupční skandály, které vedly k propuštění několika vysoce postavených představitelů. Aféru odstartovaly informace ukrajinských médií, která psala o podezření na předražené nákupy stravy pro vojáky. Reznikov pochybení odmítl, ale slíbil záležitost prošetřit a dodal, že resort má „nulovou toleranci“ vůči korupci.

Zelenskyj se  s Macronem dohodl na výcviku pilotů ve Francii

Zelenskyj také uvedl, že v nedělním telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uzavřel „velmi důležitou dohodu o výcviku“ ukrajinských pilotů ve Francii. 

„Naše koalice moderních stíhaček se stává silnější,“ uvedl Zelenskyj. Dodal, že s Macronem také diskutovali o tom, jak zajistit fungování obilného koridoru, který Kyjev zřídil v Černém moři, aby zajistil bezpečnost lodní dopravy po odstoupení Moskvy od dohody o vývozu obilí, a jak posílit bezpečnost Oděské oblasti.

Zelenskyj a Macron se rovněž dohodli, že v návaznosti na prohlášení skupiny ekonomicky vyspělých zemí ze skupiny G7 zahájí rozhovory o dvoustranných bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. V červenci se členové G7, včetně Francie, zavázali na okraj summitu NATO ve Vilniusu poskytnout Ukrajině dlouhodobou vojenskou podporu, kterou jednotlivé země sjednaly s Kyjevem na základě dvoustranných dohod s podrobným popisem zbraní, které dodají.