Žádná lež, ale „alternativní fakta“. Chtěli jsme vyčistit vzduch, tvrdí Trumpova poradkyně

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová hájila mluvčího Bílého domu v debatě o davu na páteční inauguraci. Sean Spicer podle ní nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“. Mluvčí prohlásil, že účast na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak i u obrazovek. Ze srovnávacích fotografií velkých médií je přitom jasné, že na Obamovu inauguraci přišlo lidí mnohem víc.

Spicer se při obhajobě svého kontroverzního výroku odvolával na televizní sledovanost a na on-line přenosy na internetu. „Chceme mít s médii zdravé vztahy a udržovat s nimi otevřený dialog. Naším cílem je nikdy novinářům nelhat, fakta ale budeme někdy interpretovat odlišně,“ řekl Spicer.

Oficiální údaje o účasti na Trumpově přísaze úřady zatím neposkytly. Podle amerických médií poslal Spicera za novináři sám Trump. „Vy říkáte, že je to lež, ale oni – náš tiskový mluvčí Sean Spicer – poskytli alternativní fakta,“ prohlásila Conwayová v televizi NBC. „Alternativní fakta nejsou fakta, to je lež,“ reagoval moderátor pořadu Meet the Press Chuck Todd.

Conwayová se snažila rozhovor zaměřit na politickou problematiku, Todd se ale vrátil k tématu dotazem: „Jaký byl důvod k tomuto směšnému sporu o velikost davu?“ „Vaše práce není nazývat směšnými věci, které řekl náš mluvčí a náš prezident,“ reagovala Conwayová.

„Můžete, prosím, odpovědět na otázku? Je to jenom jedna otázka,“ nedal se Todd. „Cítili jsme se být nuceni vyčistit vzduch a poskytnout alternativní fakta,“ odvětila poradkyně.

Výsměch? Tak s námi tisk jedná pořád, prohlásila poradkyně

Conwayová trvala na tom, že neexistuje způsob, jak reálně vyčíslit, kolik lidí se dostavilo. Moderátor se usmál, přičemž poradkyně reagovala slovy: „Můžete se mi vysmívat, jak chcete. To, jak jste se zasmál, je symbolické v souvislosti se způsobem, jak s námi tisk zachází.“

Připomněla kauzu, kdy novinář časopisu Time tvrdil, že byla z Oválné pracovny odstraněna busta Martina Luthera Kinga. Později se za svou chybu omluvil.

Média se snaží Trumpa delegitimizovat, tvrdí šéf jeho kanceláře

Trump tvrdí, že média účast záměrně podhodnotila. „Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“ prohlásil při své sobotní návštěvě sídla Ústřední zpravodajské služby. „(Novináři) ale ukázali plochy, kde prakticky nikdo nestál,“ dodal rozhořčeně.

Šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus mluví o „posednosti médií delegitimizovat prezidenta od prvního dne“. „Nebudeme nečinně sedět a akceptovat to,“ prohlásil s tím, že jeho kancelář s tím hodlá bojovat.

Média ale kritiku odmítají. Komentátor The Daily Beast Dean Obeidallah se pobavil nad tím, že Trumpův tým, který tak hlasitě brojil proti politické korektnosti, nyní trvá na korektním popisu lži. „Pardon, tak jak to řekl Chuck Todd, alternativní fakta nejsou fakta, ale lži,“ prohlásil Obeidallah.

  • The Washington Post napsal, že lži šířené z Bílého domu jen ukazují, že tradiční informování o prezidentovi je mrtvé. Do budoucna by se novináři měli soustředit méně na oficiální prohlášení prezidenta a místo toho prověřovat, co Trump říká.
  • List Politico varoval před „vážnými důsledky“ a Trumpově „vrávorání s pravdou“. Citoval demokratického kongresmana Adama Schiffa, který varoval, že takové jednání „ohrožuje životy“.
  • Také časopis Atlantic má z nové americké administrativy obavy. „Pokud jste ochotni lhát o tak malicherných věcech, proč by někdo věřil tomu, co říkáte o věcech důležitých, na nichž skutečně záleží,“ konstatoval list.
  • The Huffington Post rovněž žádá změnu v informování o Trumpovi. „Měli bychom se zaměřit spíš na skutečnost, že administrativa lhala, ne na obsah samotné lži,“ napsal.

Novinář Rather: Je to propagandistická kampaň

Mluvčí v minulosti novinářům tajili informaci, ale toto je první případ šíření nepravdivého materiálu, upozornil americký žurnalista Dan Rather, který v minulosti působil v televizi CBS. „Doufám, že se ti lidé zastaví… Toto je záměrná propagandistická kampaň,“ řekl.

Trumpův mluvčí také mylně tvrdil, že washingtonské metro tento pátek zaznamenalo více cestujících než v době Obamovy inaugurace v roce 2013. Objektivní údaje ale jsou 728 tisíc pasažérů v roce 2013 a 570 557 v den Trumpovy inaugurace, připomněla agentura AP. 

Mluvčí Bílého domu Spicer nenechal novináře klást dotazy a jeho vystoupení vysílaly živě televize Fox News Channel a MSNBC. CNN o něm informovala později. Konzervativní server breitbart.com napsal, že Spicer rozcupoval „záměrně lživé zprávy médií“.

Podle Ariho Fleischera, mluvčího Bílého domu za vlády George Bushe, bylo jasné, že Spicer jednal na příkaz svého šéfa. Prohlásil, že sám vědomě nikdy lživou informaci z Bílého domu nešířil. „To nemůžete udělat, zkrátilo by to vaši kariéru,“ řekl.

Dlouholetý dopisovatel z Bílého domu Terence Hunt se domnívá, že nadešel rozhodující okamžik pro Spicerovu pověst. Mluvčí, jemuž nelze důvěřovat, nemá pro nikoho cenu, řekl.

Sledovanost Trumpovy inaugurace byla nižší než v případě první Obamovy přísahy

Trump také v neděli tweetoval o tom, že inauguraci sledovalo v televizi 31 milionů lidí. Americká firma Nielsen, která se sledovaností zaobírá, to potvrdila s tím, že Obamovu inauguraci vidělo před čtyřmi lety „jen“ 20,5 milionu lidí, ovšem při jeho první inauguraci v roce 2009 to bylo 38 milionů, v případě Ronalda Reagana v roce 1981 dokonce 42 milionů. Spicer přitom tvrdil, že u Trumpa šlo o nejvyšší číslo.

„Proč tihle lidé nešli k volbám?“ divil se v sobotu nový prezident, když demonstrovaly proti jeho uvedení do úřadu v rámci pochodu za práva žen miliony lidí v USA a další statisíce po celém světě. O něco později ale napsal: „Pokojné protesty jsou charakteristickým znakem naší demokracie.“