Podle Trumpa média záměrně podhodnotila účast na jeho inauguraci

Americký prezident Donald Trump a poté také mluvčí Bílého domu Sean Spicer kritizovali americká média, která podle nich chybně referovala o účasti na páteční Trumpově inauguraci. Trumpa rozhořčily především fotografie, na nichž bylo vidět velké prázdné plochy v parku National Mall před Kapitolem během pátečního ceremoniálu. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly.

„Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“ prohlásil Trump při své sobotní návštěvě sídla Ústřední zpravodajské služby. „(Novináři) ale ukázali plochy, kde prakticky nikdo nestál,“ dodal rozhořčeně.

Některá americká média uvedla, že na Trumpovu inauguraci přišlo do centra Washingtonu méně lidí než na Obamovu inauguraci v roce 2009 a 2013. Svá tvrzení média doložila snímky pořízenými z výšky.

Oficiální údaje o účasti na Trumpově přísaze úřady zatím neposkytly.

Srovnání účasti na inauguracích Trumpa (vlevo) a Obamy (z roku 2009)
Zdroj: Reuters

Agentura AP s poukazem na dostupné fotografie a videa napsala, že se Trump mýlil, když tvrdil, že se davy táhly přes celý park National Mall „až k Washingtonovu památníku“.

Podle některých zpráv amerických médií bylo na Trumpově inauguraci pouze asi 250 000 lidí. Agentura Reuters uvedla, že podle snímků přišlo na Trumpovu inauguraci očividně méně lidí než na tu Obamovu v roce 2009, které se zúčastnilo podle washingtonských úřadů odhadem 1,8 milionu osob, což je vůbec největší dav, který se kdy v parku National Mall sešel.

Sean Spicer obhajoval Trumpova slova ohledně účasti na inauguraci
Zdroj: Reuters

„Byl to největší počet diváků, který sledoval inauguraci. A to jak osobně, tak po celé zeměkouli,“ přidal se k Trumpově rozhořčeným komentářům mluvčí Bílého domu Sean Spicer. „Snahy snížit nadšení ohledně inaugurace jsou špatné a ostudné,“ dodal.

Na podporu Trumpova tvrzení Spicer uvedl, že washingtonskou podzemkou jelo tento pátek více lidí než v den Obamovy přísahy v roce 2013.

Washingtonská dopravní kancelář ovšem obratem oznámila, že se v pátek prodalo 571 000 jízdenek, zatímco v inaugurační den roku 2013 jich bylo 782 000.

Šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus obvinil sdělovací prostředky ze snahy zbavit Trumpa legitimity a slíbil, že bude proti takovému druhu zpravodajství bojovat „zuby nehty“. Média od prvního dne hovoří o delegitimizaci voleb, tvrdil Priebus v rozhovoru v pořadu televize Fox News. „Nebudeme jen tak sedět a přijímat to,“ upozornil.

Události: Trump navštívil CIA, čelil protestům a obvinil média (zdroj: ČT24)
  • Na inauguraci Baracka Obamy v roce 2009 dorazilo podle oficiálních údajů 1,8 milionu lidí; v roce 2013 to bylo kolem milionu.
  • Přísahu George W. Bushe v roce 2001 sledovalo 300 000 lidí, o čtyři roky později přišlo kolem 400 000 lidí. Vyšší účast měly inaugurace Billa Clintona – v roce 1993 přišlo 800 000 lidí, v roce 1997 už „jen“ 250 000 lidí.
  • Na inauguraci Ronalda Reagana se v roce 1985 prodalo 140 000 vstupenek, kvůli velkým mrazům se ale přísaha nakonec uskutečnila uvnitř Kapitolu a diváci venku o podívanou přišli. Více než milion lidí dorazilo na inauguraci Lyndona Johnsona v roce 1965.

Odhady počtu lidí účastnících se hromadných akcí na National Mall poskytovala až do roku 1995 Správa amerických národních parků patřící pod ministerstvo vnitra. Na twitterovém účtu správy se v pátek objevila fotografie porovnávající účasti na Obamově a Trumpově inauguraci, která vyzněla vůči novému šéfovi Bílého domu nelichotivě. Všechny účty ministerstva vnitra a jeho organizací byly obratem na pokyn Trumpova týmu na několik hodin odstaveny.

Trump reagoval v průběhu dneška ještě na twitteru, kde s odkazem na televizní ratingy uvedl, že jeho inauguraci sledovalo v televizi 31 milionů diváků. To bylo podle něho o 11 milionů víc než před čtyřmi roky, kdy skládal přísahu jeho předchůdce Barack Obama před druhým prezidentským mandátem.

Donald Trump opakovaně napadá média, která označuje za nepoctivá a zkorumpovaná. Jako hlavní prostředek komunikace používá Twitter. I když přiznává, že ho nemá rád, může se prý díky němu obracet na své příznivce přímo a média obejít.