Kvůli nelichotivé fotce z inaugurace muselo ministerstvo vnitra odstavit své twitterové účty

Americké ministerstvo vnitra muselo dočasně uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Vyplývalo z nich, že na Obamovu první přísahu v roce 2009 přišlo mnohem více lidí než na tu Trumpovu, upozornil deník The Washington Post.

Příslušný tweet se objevil na účtu správy amerických národních parků, která spadá pod ministerstvo vnitra, stejně jako řada dalších organizací.

„Všechny úřady a oddělení dostaly nařízení od nastupující vlády, aby ihned vypnuly všechny twitterové účty, a to do odvolání,“ uvádí se v e-mailu, který zaměstnanci správy amerických národních parků dostali hned v pátek odpoledne.

K opětovné aktivaci účtů došlo v sobotu dopoledne. „Po vyjasnění směrnic pro vedení komunikace prostřednictvím sociálních médií budou twitterové účty ministerstva vnitra a jeho úřadů během víkendu opět normálně v provozu,“ oznámil podle The Washington Post mluvčí správy amerických národních parků Thomas Crosson.

Jediné omezení se bude podle něj týkat zveřejňování politických priorit nominovaného ministra Ryana Zinkeho, který dosud nebyl do úřadu potvrzen.

Události: Prezident Trump Twitter opustit nehodlá (zdroj: ČT24)

Trump hodlá v tweetování pokračovat

Zato samotný Donald Trump nepolevil v komunikaci přes Twitter ani po uvedení do úřadu. K prvním vzkazům ještě využil svůj soukromý účet, který mu zásadně pomohl v bitvě o Bílý dům. Po několika hodinách se ale na své příznivce obrátil už i prostřednictvím oficiálního twitterového účtu pro amerického prezidenta.

Ostatně i během jednoho z inauguračních plesů se zeptal přítomných, zda má v komunikaci přes Twitter pokračovat. Poté, co dav zaburácel na znamení souhlasu, Trump prohlásil, že Twitter, kde jej sleduje přes 20 milionů lidí, mu dává možnost „obcházet nečestná média“.