TÉMA

Inaugurace amerického prezidenta

Proměny role první dámy USA: Hostitelky, módní ikony i ambiciózní političky

Barbara Bushová, která zemřela v úterý ve dvaadevadesáti letech, patřila k výrazným prvním dámám. Sama si říkala „babička všech“, většina Američanů si ji oblíbila, oceňovali ji v průzkumech veřejného mínění. Obecně řečeno: Role americké první dámy není pevně daná a manželky nejmocnějších mužů planety se jí ujímají po svém. Některé jsou vzorem elegance, jiné aktivistkami, další jako Hillary Clintonová usilují o své politické cíle.
19. 1. 2017Aktualizováno18. 4. 2018, 15:07|
Izraelsko-palestinský konflikt

S přesunem ambasády do Jeruzaléma zatím Trump nespěchá. Co je za diplomatickým Rubikonem?

Bílý dům přislíbil Palestincům, že plánovaný přesun ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzaléma zatím není na pořadu dne. Zmiňuje to panarabský list Aš-Šark al-Avsat. Kontroverzní krok, slibovaný Trumpem, by znamenal obrat v téměř sedm dekád trvajícím mezinárodním konsenzu.
25. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

V tisku KLDR padly o Trumpově nástupu dvě věty... o dva dny později

Zatímco světová média věnovala tématu nejméně 30 dní, severokorejskému státnímu deníku stačilo zhruba 30 slov i s úvodním titulkem. Tamní média se na zbytek mediálního světa příliš neohlíží – a ani jedna z hlavních událostí roku nebyla výjimkou.
24. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Žádná lež, ale „alternativní fakta“. Chtěli jsme vyčistit vzduch, tvrdí Trumpova poradkyně

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová hájila mluvčího Bílého domu v debatě o davu na páteční inauguraci. Sean Spicer podle ní nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“. Mluvčí prohlásil, že účast na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak i u obrazovek. Ze srovnávacích fotografií velkých médií je přitom jasné, že na Obamovu inauguraci přišlo lidí mnohem víc.
23. 1. 2017Aktualizováno23. 1. 2017, 21:24|
Inaugurace amerického prezidenta

První dny v Bílém domě. Na co se zaměřil Trump i jeho předchůdci

Ve Washingtonu se teprve zabydlují. Inaugurační oslavy mají za sebou, do kritické stovky dnů hájení naopak mnoho času před sebou. Přesto jsou první momenty amerických prezidentů v úřadě pod výjimečným dohledem. Že čerství nájemci Bílého domu příliš neztrácejí čas, ukázal – vedle kritiky na adresu médií – také Donald Trump. A jak plnili svůj úřad v prvních dnech jeho předchůdci?
23. 1. 2017Aktualizováno23. 1. 2017, 18:53|

Dohodu s Íránem budu hájit, vzkazuje Mayová před cestou za Trumpem

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá při jednání s Donaldem Trumpem zdůraznit svou podporu dohodě o íránském jaderném programu. Oba politici se sejdou v pátek.
23. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Podle Trumpa média záměrně podhodnotila účast na jeho inauguraci

Americký prezident Donald Trump a poté také mluvčí Bílého domu Sean Spicer kritizovali americká média, která podle nich chybně referovala o účasti na páteční Trumpově inauguraci. Trumpa rozhořčily především fotografie, na nichž bylo vidět velké prázdné plochy v parku National Mall před Kapitolem během pátečního ceremoniálu. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly.
22. 1. 2017Aktualizováno22. 1. 2017, 17:32|
Inaugurace amerického prezidenta

Kvůli nelichotivé fotce z inaugurace muselo ministerstvo vnitra odstavit své twitterové účty

Americké ministerstvo vnitra muselo dočasně uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Vyplývalo z nich, že na Obamovu první přísahu v roce 2009 přišlo mnohem více lidí než na tu Trumpovu, upozornil deník The Washington Post.
21. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Trump se stal 45. prezidentem USA. Hodinu po složení slibu už podepisoval zákony

Donald Trump se složením slibu do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse před washingtonským Kapitolem stal 45. americkým prezidentem USA. „Účastníme se snahy znovu vybudovat naši zemi. Společně budeme určovat směřování Ameriky i celého světa na mnoho dalších let,“ uvedl Trump. „Předáváme moc od Washigtonu D.C. a vracíme ji lidu,“ řekl v prvních minutách projevu.
20. 1. 2017Aktualizováno20. 1. 2017, 23:37|
Inaugurace amerického prezidenta

Při demonstracích proti Trumpovi ve Washingtonu policie zadržela 217 lidí

Několik stovek odpůrců nového prezidenta Donalda Trumpa se ve Washingtonu střetlo s policejními těžkooděnci nedaleko míst, kudy vede trasa inauguračního průvodu do Bílého domu. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a paralyzující granáty. Zatčeno bylo 217 lidí, kteří byli obviněni z výtržnictví. Šest policistů utrpělo při potyčkách s demonstranty lehká zranění.
20. 1. 2017Aktualizováno20. 1. 2017, 22:33|
Inaugurace amerického prezidenta

Jak probíhal inaugurační den nového amerického prezidenta

Slavnostní tečka za jednou z nejpozoruhodnějších cest do čela USA. Úspěšný podnikatel a někdejší hvězda reality show Donald Trump se oficiálně ujal úřadu. Končí tak volební příběh, který v Americe mnozí označili za nejvyhrocenější v novodobé historii. Prezidentské inauguraci se celý den v pravidelných vstupech věnovala i ČT24.
20. 1. 2017Aktualizováno20. 1. 2017, 18:41|
Inaugurace amerického prezidenta

@POTUS mění majitele, po osmi letech převezme prezidentský Twitter Donald Trump

11 milionů sledujících a čistý účet. Kromě pomyslných klíčů od Bílého domu a funkce předá Barack Obama v pátek prezidentský twitterový profil svému nástupci, Donaldu Trumpovi. Prezidentské inauguraci se po celý den bude v pravidelných vstupech věnovat i ČT24. Od 17:00 a 20:00 je připraveno speciální vysílání.
20. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Sobotka: Je důležité, aby Evropa našla společnou řeč s Trumpovou administrativou

Pokud by Evropa nenašla společnou řeč s administrativou nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, nadále by se vytrácel vliv celé západní civilizace na dění ve světě. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Euro-americkou spolupráci považuje za páteř západního světa. Od prezidenta Trumpa neočekává Bohuslav Sobotka zvláštní zájem o střední Evropu a napjatě očekává, jak nový pán Bílého domu přistoupí k zemím na východě Evropy, které neskrývají své obavy z Ruska.
20. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Bílý dům převezme pevná, ale nečitelná ruka. Pro EU možná výhoda i oslabení, tvrdí znalci

V pátek zasedne do Bílého domu jeden z nejméně čitelných prezidentů USA, shodují se experti. Na přetřes přijdou vztahy s Ruskem, Čínou, spojenci v NATO i Evropské unii. Pro Česko to paradoxně může být výhoda, uvedl ve vysílání ČT historik Martin Kovář. Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka může rezolutní osobnost Trumpa EU popohnat k rychlejšímu řešení vlastních problémů.
20. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Jak vstupovali do úřadu Trumpovi předchůdci?

Je to jeden z nejsledovanějších ceremoniálů na světě. Zvláštní směs pevných tradic, důstojnosti, ale i nefalšované politické show. Budoucí hlavy států na tento jediný den neváhají vyčlenit desítky milionů dolarů. Při inauguracích padala slavná slova doprovázená ovacemi, ale i protesty. Následující text přináší střípky z jejich historie. Prezidentské inauguraci se po celý den bude v pravidelných vstupech věnovat i ČT24. Od 17:00 a 20:00 je připraveno speciální vysílání.
20. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Trumpův tým marně sháněl celebrity. Zazpívat odmítli Elton John, Moby, Kiss i Dionová

Na inauguracích Baracka Obamy vystoupili U2, Bruce Springsteen či Beyoncé. Na Trumpově uvedení do úřadu však řada umělců účast odmítla, protože s jeho jménem nechtějí mít nic společného. Podle pamětníků nebyl nikdy ceremoniál tak chudý na slavná jména.
19. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Trumpova inaugurace: Nový prezident bude přísahat na dvě bible a navštíví jen tři plesy

Už jen den zbývá do okamžiku, kdy se Donald Trump oficiálně stane americkým prezidentem. Inaugurace má své pevně dané součásti a Trumpův tým se jejich tradicí většinou bude řídit. V několika ohledech se ale letošní uvedení nového prezidenta do úřadu bude od těch minulých lišit.
19. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Tak neoblíbený prezident do Bílého domu nenastupoval mnoho let, ukazuje průzkum

Budoucí šéf Bílého domu Donald Trump má nejnižší podporu veřejnosti, jakou měl kterýkoliv z jeho nedávných nástupců krátce před inaugurací. Podle dat společnosti Gallup vidí Trumpovo počínání pozitivně zhruba 44 procent respondentů.
16. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Začal týden protestů proti Trumpově inauguraci, někteří kongresmani se jí nezúčastní

Ve Washingtonu začaly protestní akce, které vyvrcholí při páteční inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa. Několik tisíc demonstrantů pochodovalo k pomníku Martina Luthera Kinga s výzvami k boji za rovnoprávnost a spravedlnost. Nelegální přistěhovalci se pak shromáždili k protestu za svá práva ve washingtonském kostele.
14. 1. 2017|
Inaugurace amerického prezidenta

Přípravy na Trumpovu inauguraci pokračují. Ve Washingtonu ji budou sledovat statisíce lidí

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se po útocích v Berlíně nebudou upravovat bezpečnostní opatření k lednové inauguraci prezidenta Donalda Trumpa, která jsou podle ministerstva dostatečně přísná už teď. Přípravy na inauguraci pokračují i během svátků.
28. 12. 2016|