Tak neoblíbený prezident do Bílého domu nenastupoval mnoho let, ukazuje průzkum

Budoucí šéf Bílého domu Donald Trump má nejnižší podporu veřejnosti, jakou měl kterýkoliv z jeho nedávných nástupců krátce před inaugurací. Podle dat společnosti Gallup vidí Trumpovo počínání pozitivně zhruba 44 procent respondentů.

Jde o nejnižší údaj, který Gallup pořídil od voleb 1992, kdy se do úřadu poprvé chystal Bill Clinton. Společnost vždy zveřejňovala údaje týden před inaugurací. Například George W. Bush, který podobně jako Trump nezískal ve volbách absolutní většinu hlasů, měl ve své době 61 procent podpory.

Podle společnosti Real Clear Politics, jež porovnávala výsledky několika průzkumů na stejné téma, je Trumpova podpora na průměrných 42,7 procentech, opačný názor má 48,7 respondentů.

Kontroverzní kandidát republikánů sice prohrál v absolutních číslech o více než dva miliony hlasů, dokázal ale uspět v klíčových státech zajišťujících převahu tzv. volitelů. Tento paradox může být jedním z důvodů, proč měl například Barack Obama před osmi lety výrazně vyšší podporu.

Právě odcházející hlavu státu aktuálně podporuje něco přes polovina respondentů (55 procent). Za osm let jeho vlády činil tento údaj průměrných 48 procent.

Podle Gallupu měl každý z posledních prezidentů v době nástupu na své straně minimálně kolem dvou třetin Američanů. Největší podpory se těšil v lednu 2009 Barack Obama (83 procent), George Walkera Bushe podporovalo již zmiňovaných 61 procent, Bill Clinton měl o sedm procent více.

Výraznou roli v nepříznivých číslech hraje podle Gallupu postoj demokratů. Ti jsou vůči vítězi z opozičního tábora tentokrát mnohem kritičtější. Jejich podpora vůči Georgu W. Bushovi, stejně jako podpora republikánů směrem k Obamovi i Clintonovi, byla ve své době přes 50 procent. Jenomže teď Trumpa vidí pozitivně pouze 17 procent demokratů.