Trumpův tým marně sháněl celebrity. Zazpívat odmítli Elton John, Moby, Kiss i Dionová

Na inauguracích Baracka Obamy vystoupili U2, Bruce Springsteen či Beyoncé. Na Trumpově uvedení do úřadu však řada umělců účast odmítla, protože s jeho jménem nechtějí mít nic společného. Podle pamětníků nebyl nikdy ceremoniál tak chudý na slavná jména.

Donald Trump vybral na svou inauguraci vůbec nejvíc peněz v historii. Od soukromých dárců získal na oslavy rekordních 90 milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun). Podle Trumpova inauguračního výboru má však ceremoniál mít umírněnou a citlivou podobu. Výrazně skromnější než třeba v případě Baracka Obamy je i seznam celebrit, které se inauguračních akcí zúčastní.

Prezidenta Obamu vítali zpěvem Aretha Franklinová, Kelly Clarksonová či Stevie Wonder. Bob Dylan či Fleetwood Mac zase zahráli při uvedení do úřadu Billa Clintona v roce 1993. Georgi W. Bushovi zazpíval Ricky Martin a pro Johna F. Kennedyho spoluorganizoval inaugurační oslavy Frank Sinatra.

Trumpův tým však při sestavování programu mnohokrát narazil. Zpěvák John Legend řekl BBC, že „kreativní lidé mají tendence odmítat bigotnost a nenávist… pravděpodobně se nenajde moc kreativních lidí, kteří by s ním (Trumpem) chtěli mít něco společného“.

John Legend
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Zpěvačka Charlotte Churchová napsala na Twitteru Trumpovi: „Váš tým mě požádal, abych zazpívala na inauguraci. Na internetu lze snadno zjistit, že vás považuji za tyrana. Sbohem.“

„Hahahahaha… Asi bych zahrál jako DJ na inauguračním plese, pokud by pak Trump místo odměny zveřejnil své daňové přiznání,“ přidal se na Instagramu hudebník Moby. „Jeho politické názory jsou jeho, mé jsou velmi odlišné. Nikdy jsem nebyl republikán,“ řekl Guardianu zpěvák Elton John.

Moby
Zdroj: Jonathan Alcorn/Reuters

Podle herce Erica McCormacka by pro vystoupení na inauguraci byla nutná „lobotomie“ a „z hlavy by mi museli vyndat mozek,“ řekl serveru The Wrap.

Nabídku „slušně odmítla“ i kapela Kiss, pozvání nevyužila ani zpěvačka Celine Dionová nebo italský tenorista Andrea Bocelli, kterého k tomu údajně vedly výhružky od fanoušků. Trumpův tým ale tvrdí, že Trump sám Bocelliho odmítl.

Koncert skupiny Kiss
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Muzikálová hvězda Jennifer Hollidayová sice nejprve kývla, avšak po záplavě rozhněvaných reakcí od fanoušků si vystoupení rozmyslela.

Šéf organizačního týmu: Největší hvězdou je zvolený prezident

Znalci inauguračních obřadů marně pátrají, kdy naposledy byl ceremoniál takto chudý na celebrity. „To v historii nemá obdoby,“ řekl Reuters autor knihy amerických prezidentských inaugurací, historik Jim Bendant. Šéf týmu chystajícího Trumpovy slavnosti Tom Barrack tvrdí, že účast celebrit nikdy neplánoval, neboť „největší světovou celebritou je zvolený prezident“.

Hlavní postavou Trumpovy inaugurace tak bude šestnáctiletá Jackie Evanchová, účastnice reality show America's Got Talent (v české verzi Česko Slovensko má talent), která zazpívá americkou hymnu. Na čtvrtečním předinauguračním koncertu zase vystoupí country zpěvák Toby Keith.

Oslav se zúčastní rovněž herec Jon Voight, kapela 3 Doors Down, country duo Big & Rich, mormonský chrámový sbor The Mormon Tabernacle Choir či tanečnice ze skupiny The Radio City Rockettes, které však dostaly od vedení souboru možnost individuálně účast odmítnout.

Některé celebrity budou protestovat

Zatímco řada známých osobností odmítla účast na inauguraci, někteří se zapojí do protestů proti nastupujícímu prezidentovi. Například herečky Scarlett Johanssonová a Julianne Mooreová či zpěvačky Cher a Katy Perryová se připojí k sobotnímu Pochodu žen na Washington.

Scarlett Johanssonová
Zdroj: Mark Blinch/Reuters

Herečky Jane Fonda a Jamie Lee Curtisová zase během samotného ceremoniálu podpoří akci Love-a-thon, jejímž cílem je vybrat peníze pro neziskové organizace Planned Parenthood (Plánované rodičovství) a American Civil Liberties Union (Americká unie pro občanské svobody).