Z Polska na Ukrajinu v pátek i sobotu poprvé od začátku války přešlo víc lidí než naopak

V pátek a v sobotu překročilo hranice z Polska na Ukrajinu více lidí, než kolik se jich vypravilo opačným směrem. S odvoláním na polskou pohraniční stráž o tom informovala stanice CNN.

Podle polské pohraniční stráže se víc lidí vrátilo na Ukrajinu poprvé od ruské invaze do sousední země. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) mezitím informoval, že celkový počet lidí, kteří od začátku války uprchli za hranice Ukrajiny, překročil 4,93 milionu.

Polská pohraniční stráž v sobotu zaregistrovala 22 tisíc lidí mířících z Polska na Ukrajinu, opačným směrem se vydalo 19 200 osob. Za pátek pohraničníci evidovali 25 100 lidí, kteří vstoupili z Polska na Ukrajinu, a 24 400 osob, kteří vstupovali do Polska.

Polské hranice od začátku ruské invaze překročilo 2,8 milionu uprchlíků z Ukrajiny. Do této země tak zamířilo více Ukrajinců než do kteréhokoliv dalšího státu. Nejsou ale k dispozici oficiální informace o tom, kolik ukrajinských uprchlíků v Polsku zůstalo a kolik se jich vydalo na cestu do dalších evropských zemí.

Naprostou většinu z téměř pěti milionu celkových uprchlíků z Ukrajiny tvoří podle UNHCR ženy a děti. Zpět na Ukrajinu se vrací především lidé do oblastí osvobozených od ruských okupačních vojsk. 

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) upozornila, že z Ukrajiny uprchlo také skoro 215 tisíc občanů třetích zemí, převážně studentů nebo pracovních migrantů. To znamená, že od začátku války uteklo kvůli bojům více než pět milionů lidí, což podle stanice BBC představuje jedno z nejrychleji rostoucích vysídlení a humanitárních krizí v historii.