Vztahy s Českem považuje Kreml za zkalené. Máme zájem, aby byly normální, reaguje Babiš

Na pozadí skandálu s obviněním ruského novináře Ivana Safronova z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nynější rusko-české vztahy za zkalené. Kontakty s českým vedením se podle něj v nejbližší době neplánují. Český premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci uvedl, že země má zájem o normální vztahy s Ruskem a velmi zodpovědně přistupuje k vzájemným konzultacím.

„To, že česko-ruské vztahy nejsou ideální, není překvapení ani pro nás, ani pro Rusy. Právě proto jsme se společně dohodli na zahájení česko-ruských konzultací,“ uvedl Babiš pro ČTK.

Konzultace by podle něj měly zhodnotit bilaterální vztahy a vyřešit spory tam, kde to bude možné. „Právě proto, že máme o normální vztahy s Ruskem zájem, ke konzultacím přistupujeme velmi zodpovědně. Přál bych si samozřejmě, aby výsledkem naší společné snahy bylo i česko-ruské setkání na vysoké úrovni,“ dodal premiér.

„Nepřátelské kroky“

Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov mluvil o špatných vztazích v souvislosti s údajnou špionážní aférou kolem poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos a bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou.

„Vztahy s Českem byly v poslední době zkaleny známými událostmi, jistými nepřátelskými kroky, podniknutými na úrovni městských a ústředních orgánů. Nepochybně to všeobecně poznamenalo naše bilaterální vztahy,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina v odpovědi na dotaz, jak by charakterizoval vztahy s Českem s ohledem na špionážní skandály z poslední doby.

Česko-ruské vztahy poznamenal i spor o odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva Prahou 6 či vyhoštění dvou ruských diplomatů, zapletených do kauzy okolo údajné hrozby otravy pražských politiků ricinem. Na vyhoštění Moskva zareagovala recipročně.

Vnější nepřítel

Česká diplomacie prostřednictvím mluvčí Zuzany Štíchové sdělila, že Praha chce problémy ve vztazích s Ruskem řešit konzultacemi, ale nevidí na druhé straně odezvu. „Na ruské straně zatím nevidíme vůli k jejich zahájení,“ uvedla Štíchová.

Podle předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Ondřeje Veselého (ČSSD) není Rusko ochotné k jednání v rovném postavení a nabízelo pouze dialog mezi svým velvyslancem a českým ministrem zahraničí, což odporuje diplomatickým zvyklostem.

Moskva se podle něj chová jako typický autoritativní režim, který se snaží zakrývat své problémy ukazováním na domnělé vnější a vnitřní nepřátele a obhajovat tím svou legitimitu vůči vlastním občanům. „Skoro to vypadá, že si Rusko vybralo nás jako vnějšího nepřítele, proti kterému chce bojovat,“ řekl.

Česko navrhlo Moskvě konzultace na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.