Výbuchy v Sýrii mají čtrnáct obětí. Jsou mezi nimi civilisté i vojáci

Nejméně čtrnáct lidí včetně tří syrských civilistů zemřelo v neděli pozdě večer při sérii vzdušných úderů, které zřejmě provedl Izrael na několik vojenských objektů včetně vědeckého výzkumného střediska na západě Sýrie. Informovala o tom v noci na pondělí tisková agentura AFP s odvoláním na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) a ráno i syrská státní média. Původní bilance útoků byla výrazně nižší.

Nedělní útok, který zranil dalších 43 lidí, zničil také vojenské budovy a střediska v okolí Masjáfu v centrální provincii Hamá. V této oblasti se nacházejí vědecká výzkumná centra, „v nichž jsou přítomny proíránské skupiny a odborníci na vývoj zbraní“, dodala nevládní organizace. SOHR upřesnila, že zaznělo třináct „silných výbuchů“.

SOHR původně mluvila o sedmi obětech. „Konkrétně šlo o tři civilisty, včetně muže a jeho syna, kteří byli v autě, a čtyři neidentifikované vojáky,“ uvedla organizace, která sídlí v Londýně, ale v Sýrii disponuje rozsáhlou sítí zdrojů.

Chemické zbraně a Írán

Agentura Reuters s odvoláním na dva své zdroje z místních zpravodajských kruhů uvedla, že zasaženo bylo opakovaně významné vojenské výzkumné centrum pro výrobu chemických zbraní. Také podle Reuters zde sídlil tým íránských vojenských expertů, kteří se na výrobě těchto zbraní podílejí.

Zpravodajský web The Times of Israel napsal, že oblast Masjáfu byla v posledních letech opakovaně terčem Izraeli přisuzovaných útoků a nachází se zde Středisko vědeckých studií a výzkumu, známé pod zkratkami CERS či SSRC, které podle Izraele využívají íránské síly k výrobě naváděných raket země-země.

Od roku 2011, kdy vypukla v Sýrii občanská válka, provedl Izrael stovky úderů zaměřených na síly prezidenta Bašára Asada a na proíránské skupiny, které v zemi působí a podporují Asadův režim. Teherán je věrným Asadovým spojencem a do Sýrie posílá své vojenské poradce, poznamenala AFP.

Dva rozsáhlé požáry

Syrská státní agentura SANA s odvoláním na vyjádření ředitele tamní nemocnice dříve informovala, že údery si vyžádaly pět mrtvých a 19 zraněných.

„V neděli kolem 23:20 (22:20 středoevropského letního času) uskutečnil izraelský nepřítel vzdušnou agresi směrem ze severozápadního Libanonu, jejímž cílem bylo několik vojenských objektů v centrálním regionu,“ citovala SANA svůj vojenský zdroj. „Naše protivzdušná obrana některé z raket sestřelila,“ dodal tento zdroj.

Syrská státní média rovněž informovala, že v důsledku úderů vypukly dva rozsáhlé požáry, které se snaží zlikvidovat hasiči.

Izrael zprávy o jednotlivých útocích na území Sýrie obvykle nekomentuje a ani k nedělním úderům se bezprostředně nevyjádřil. Od říjnového teroristického útoku palestinského hnutí Hamás, podporovaného Íránem, Izrael vedle odvetné války proti Hamásu a jeho spojencům v Pásmu Gazy vystupňoval také údery na proíránské ozbrojené skupiny a s nimi spojené cíle na území Sýrie. Některé izraelské útoky míří i na syrskou protivzdušnou obranu a síly režimu prezidenta Bašára Asada.

Na konci srpna úder dronu na automobil poblíž syrsko-libanonské hranice zabil tři členy teroristické organizace Palestinský islámský džihád a jednoho příslušníka libanonského šíitského hnutí Hizballáh. K tomuto úderu se izraelská armáda přihlásila, což je u útoků na území Sýrie poměrně vzácné.