Vůbec není jisté, že Notre-Dame zůstane stát, prohlásil hlavní architekt

Pařížské katedrále Notre-Dame podle hlavního architekta Philippea Villeneuvea stále hrozí zřícení. Villeneuve také prohlásil, že by bylo lepší spadlou věžičku nad křížením lodí postavit v původní podobě a nevypisovat novou architektonickou soutěž. Na opravách gotického chrámu, který v dubnu vážně poškodil rozsáhlý požár, pracuje přímo na místě asi 150 lidí.

„Teď absolutně není možné zaručit, že památka zůstane stát,“ řekl architekt. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že přes ničivý požár zůstala konstrukce stabilní. „Ale klenba se může stejně dobře příští týden zřítit,“ nevyloučil Villeneuve.

Při požáru, při kterém byl zničen krov a část kleneb, se zřítila rovněž věžička nad křížením lodí, kterou bude nutné znovu vystavět. Odborníci vedou debaty o tom, zda má jít o přesnou repliku zničeného sanktusníku, nebo o moderní doplnění stavby.

Většina Francouzů chce původní věžičku

Villeneuve je nicméně jednoznačným zastáncem vystavění věžičky v původní podobě. „Jsme vázáni Benátskou chartou, která stanovuje, aby historické památky byly renovovány do původního stavu,“ uvedl v rozhovoru architekt.

Už krátce po požáru se pro tuto variantu v průzkumu veřejného mínění vyslovili i Francouzi. Více než polovina dotázaných se přiklonila k názoru, že katedrála by měla po rekonstrukci mít stejnou podobu jako před požárem. Čtvrtina respondentů se domnívala, že by měli architekti při obnově chrámu dostat volnou ruku a neměli by být svazováni přísnými pravidly.

Katedrála Notre-Dame začala hořet 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století. Vyšetřovatelé považují za pravděpodobnou příčinu vzniku požáru elektrický zkrat.

Prezident Emmanuel Macron slíbil, že obnova gotické památky bude hotová do pěti let. Experti ale varují před urychlením celého procesu, které má zaručit i nový zákon.