Téma Požár Notre-Dame v Paříži

Požár Notre-Dame v Paříži

Oprava katedrály Notre-Dame nabrala zpoždění, Macron proto odmítl zásadní úpravy

Pařížská katedrála Notre-Dame bude vypadat stejně jako před požárem. Debatu o nové podobě utnul francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce, aby byl chrám opraven co nejdříve. V poškozené stavbě dál pokračují přípravné práce na samotnou rekonstrukci.

Olověný prach brzdí opravu Notre-Dame, odbory volají po neprodyšném sarkofágu

Dělníci pracující na obnově vyhořelé katedrály Notre-Dame v Paříži museli do pondělí přerušit práce, protože je ve vzduchu příliš olova. Koncentrace jeho částic sice převyšuje povolené limity, podle posledních měření ale neohrožuje zdraví. Odbory a místní sdružení usilují o vytvoření neprodyšného sarkofágu kolem stavby. To by ale opravu katedrály ještě více zdrželo.

Architekti mají s katedrálou Notre-Dame velké plány. Proti zásadním změnám se ale staví veřejnost

Měsíc od požáru katedrály Notre-Dame, který šokoval svět, stále pokračuje vyšetřování příčin tragédie. Hlavní hypotéza o elektrickém zkratu se zatím nepotvrdila. Architekti mezitím chystají projekty na rekonstrukci chrámu, návrhů jsou téměř dvě desítky. Budoucí podoba pařížské památky se stala předmětem vášnivých diskusí.
Požár Notre-Dame

Památkářům i ekologům navzdory. Francouzští poslanci schválili zákon urychlující obnovu Notre-Dame

Poslanci ve Francii odsouhlasili návrh zákona týkající se rekonstrukce katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poničil požár. Opozice i experti kritizují část legislativy, která umožňuje vládě v případně nutnosti obejít urbanistická, ekologická a památkářská pravidla či předpisy o veřejných zakázkách.

Odborníci vyzvali Macrona, aby neuspěchal obnovu Notre-Dame. Prezident ji slíbil opravit do pěti let

Téměř 1200 architektů, památkářů a vědců z celého světa v dopise vyzvalo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k opatrnosti a odpovědnosti v souvislosti s obnovou pařížské katedrály Notre-Dame, kterou nedávno poškodil požár. Dokument zveřejnil francouzský deník Le Figaro. Mezi signatáři dokumentu je podle něj také český historik umění Ivan Foletti z Masarykovy univerzity v Brně.
Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je po požáru mnohem méně odolná proti větru, varuje statik

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou minulý týden vážně poškodil rozsáhlý požár, je teď mnohem méně odolná proti náporům silného větru. Kvůli zničené střeše, oslabenému zdivu a propadlým klenbám nyní stavba v pořádku přečká vítr o rychlosti jen kolem 90 kilometrů za hodinu, zatímco dříve dokázala odolat i větru až 222 kilometrů v hodině. Agentuře AFP to po statickém průzkumu řekl expert na stavební mechaniku Paolo Vannucci.
Notre-Dame

Dělníci na lešení Notre-Dame navzdory zákazu kouřili. V protipožární ochraně byla také celá řada pochybení

Dělníci, kteří před požárem z minulého týdne stavěli na pařížské katedrále Notre-Dame lešení, navzdory zákazu při práci kouřili. Informaci satirického týdeníku Le Canard enchaîné ve středu potvrdil agentuře AFP mluvčí stavební firmy. Zároveň ale vyloučil, že by to jakkoli souviselo s požárem, který zničil střechu a krov památky. Kromě kouření na stavbě týdeník informoval také o řadě pochybení v protipožární ochraně chrámu.
Notre-Dame

Poslechněte si: Pražské orchestry spojily síly na benefičním koncertu pro Notre-Dame

Obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži podpořil v úterý večer benefiční koncert, který uspořádala Česká filharmonie ve spolupráci s dalšími pražskými orchestry. Koncert z pražského Rudolfina přenášela živě mimo jiné i stanice ČT art.
Požár Notre-Dame

Na Notre-Dame pošlou miliony, chudým nic. Někteří Francouzi kritizují přístup koncernů

Závratná výše darů, které přislíbili jednotlivci i společnosti na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame po ničivém požáru, vyvolala ve Francii debatu o „selektivní štědrosti“. Země se už pět měsíců potýká s protesty hnutí takzvaných žlutých vest, kterým vadí klesající kupní síla obyvatel a růst daní. Podle Agentury AFP se také stále snižují dary plynoucí na pomoc chudým.
Požár Notre-Dame

Papež po požáru Notre-Dame navštíví Francii. Církev plánuje vystavět dočasný chrám ze dřeva

Papež František navštíví Francii, která truchlí za požárem poškozenou pařížskou katedrálu Notre-Dame. Ve čtvrtek to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že termín bude upřesněn později. Katolická církev zatím plánuje před požárem poškozenou katedrálou vystavět dočasný chrám ze dřeva, kam by se mohli věřící uchýlit v době rekonstrukce svatostánku.
  • Číslo konta sbírky na opravu katedrály Notre-Dame v Paříži: 5304779730/2700
  • Variabilní symbol: 910770
  • Dary jsou odečitatelné od základu daně z příjmu a dárcům bude na vyžádání vystaveno potvrzení.
  • Zdroj: www.cirkev.cz
Požár Notre-Dame

První snímky z vesmíru ukázaly zkázu Notre-Dame

První satelitní snímek katedrály Notre-Dame po požáru ukázala světu soukromá družice SkySat společnosti Planet Labs. Ukazuje slavnou stavbu jak před požárem, tak i po něm.
Názory

Kateřina Etrychová: Já a můj Notre-Dame

Vím přesně, kdy jsem byla poprvé v Paříži, ale moment, kdy jsem ji poprvé uviděla, ten si nepamatuju. Jen vím, že se to stalo. A taky vím, že od toho momentu jsme se viděly už vždy, kdykoliv jsem se do Paříže vrátila. Já a Notre-Dame. V jednu dobu se katedrála stala de facto svědkem mého každodenního života. Života po francouzsku, který mi tak nějak sama posvětila.
Požár Notre-Dame

V Česku jsou kontroly historických objektů pravidelné a povinné. Mimořádné kroky nejsou třeba

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži vzbudil velkou pozornost i v Česku. Vyvolal například otázky, jak je to v tuzemsku s pojištěním historických objektů. Zároveň se ozvali odborníci, kteří jsou připraveni Francouzům pomoci při obnově katedrály.
Požár Notre-Dame

Le Parisien: Alarm hlásil požár Notre-Dame o 20 minut dříve, počítač ale poslal pracovníky jinam

V pokračujícím vyšetřování požáru pařížské katedrály se pozornost zaměřila na pracovníky bezpečnostní služby. Uvedl to list Le Parisien. Prokurátor hlavního města Francie Rémy Heitz v úterý potvrdil, že protipožární alarm hlásil anomálii už v 18:20, ale příslušný pracovník žádný oheň nezaznamenal. Podle zdrojů listu Le Parisien se tak mohlo stát proto, že kvůli počítačové chybě alarm nahlásil špatný sektor a poslal pracovníky na špatné místo. Ztraceny tak byly cenné minuty do příjezdu hasičů. Hlásič se ozval znovu v 18:43, kdy už ale plameny šlehaly v úrovni krovu.
Požár Notre-Dame

POROVNEJTE SI: Katedrála Notre-Dame před požárem a po něm

Některé části pařížské katedrály Notre-Dame jsou po pondělním víc než dvanáctihodinovém požáru nenávratně ztracené. Zřítila se špičatá věžička, takzvaný sanktusník, který se tyčil nad křížením centrální a příčné lodě. Zničená je dřevěná konstrukce krovu a střecha, propadla se i část klenby.
Požár Notre-Dame

Pojišťovna Groupama nabídla 1300 dubů ze svých lesů na obnovu dřevěné konstrukce katedrály

Hodnota přislíbených darů na rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v pondělí poničil požár, dosáhla téměř miliardy eur (25,7 miliardy korun). Uvedl to francouzský novinář a moderátor Stéphane Bern, který se ve svých rozhlasových a televizních pořadech věnuje francouzské historii a památkám. Vyšetřovatelé zatím nemají kvůli bezpečnosti přístup dovnitř katedrály a potrvá týdny a možná i měsíce, než bude jasné, jak velké škody oheň uvnitř napáchal, napsal francouzský deník Le Figaro.
Požár Notre-Dame

Obnovená věž Notre-Dame by podle premiéra nemusela být věrnou kopií zničené. Rozhodne konkurz

Rekonstrukce centrální věžičky katedrály Notre-Dame, která se zřítila při požáru, bude vycházet z mezinárodního architektonického konkurzu. Po schůzi francouzské vlády, která byla věnována výhradně pondělnímu neštěstí, to oznámil premiér Édouard Philippe. Naznačil, že nová věž by nemusela být věrnou kopií té staré.
Požár Notre-Dame

Se záchranou Notre-Dame může pomoci videohra i laserové skenování

Vybudovat katedrálu Notre-Dame trvalo 182 let. Vytvoření jejího virtuálního modelu pro videohru Assassin's Creed Unity zabralo dva roky. A právě tento model teď může pomoci s rekonstrukcí skutečné stavby, kterou v pondělí poškodil požár.
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
Požár Notre-Dame

Katedrálu Notre-Dame se podařilo uhasit, rizika ale trvají, uvedl ministr vnitra

Francouzským hasičům se v úterý dopoledne podařilo zcela uhasit devastující požár, který v pondělí večer zasáhl pařížskou katedrálu Notre-Dame a způsobil i pád jedné z věží. Podle předběžných zjištění místní prokuratury zachvátil katedrálu oheň neúmyslně, zřejmě v rámci rekonstrukčních prací. Zásadní část byla zachráněna, rizika ale ještě nejsou zažehnána, zdůraznil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Katedrála zřejmě nebyla pojištěna, sdělil expert.

Macron mobilizuje Francii. Do pěti let chce vybudovat ještě krásnější Notre-Dame

Ikonickou pařížskou katedrálu Notre-Dame v pondělí poničil požár. Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu k národu vyjádřil přesvědčení, že se do pěti let podaří vybudovat „ještě krásnější Notre-Dame“. „Sdílím váš zármutek, vaši bolest, ale i naději, budeme jednat a podaří se nám to,“ prohlásil šéf Elysejského paláce.
Požár Notre-Dame

Zbavit Matku Boží popela. Češi mohou přispět na obnovu Notre-Dame

Jen několik hodin poté, co Chrám Matky Boží v Paříži zachvátil požár, se na obnovu věhlasné gotické památky rozbíhají sbírky po celém světě – včetně té, kterou vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Za Česko se iniciativy chopila zdejší biskupská konference.
Požár Notre-Dame

„Terorismus,“ „slavící muslimové“ či „boží trest“. Spiklenecké teorie a lživé zprávy o požáru Notre-Dame

Požár pařížské katedrály Notre-Dame vyvolal na internetu záplavu lživých zpráv a spikleneckých teorií. Na některé z nich upozornil americký server BuzzFeed, podle kterého se „konspirátoři v zásadě snažili připsat oheň svým politickým protivníkům“. Například srbská bulvární média spojují požár s vyvěšením kosovské vlajky v katedrále a metafyziku za ním vidí i někteří polští politici a publicisté, kteří mluví o přicházející apokalypse či době temna.
Požár Notre-Dame

Kněz zachránil z hořící Notre-Dame trnovou korunu. Kaplan pařížských hasičů pomáhal už v Bataclanu

Boj s ničivým požárem katedrály Notre-Dame má kromě stovek hasičů ještě minimálně jednoho hrdinu. Stal se jím kaplan pařížského hasičského sboru Marc Fournier, který se do hořící budovy vydal, aby zachránil cenné relikvie. Z plamenů se mu podařilo vynést i trnovou korunu. Kněz se vyznamenal už při teroristickém útoku v pařížském klubu Bataclan.