Papež po požáru Notre-Dame navštíví Francii. Církev plánuje vystavět dočasný chrám ze dřeva

Zpravodaj ČT: Francie diskutuje o budoucí podobě Notre-Dame (zdroj: ČT24)

Papež František navštíví Francii, která truchlí za požárem poškozenou pařížskou katedrálu Notre-Dame. Ve čtvrtek to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že termín bude upřesněn později. Katolická církev zatím plánuje před požárem poškozenou katedrálou vystavět dočasný chrám ze dřeva, kam by se mohli věřící uchýlit v době rekonstrukce svatostánku.

„S papežem jsem včera (ve středu) telefonicky hovořil. Pozval jsem ho na návštěvu a on přijede v termínu, který mu bude vyhovovat,“ řekl Macron.

Hlava katolické církve bezprostředně po pondělním požáru gotické katedrály vyjádřila šok a lítost. František označil chrám za symbol křesťanství ve Francii a v celém světě. Vatikán rovněž přislíbil pomoc s obnovou této význačné církevní stavby.

Jak dlouho budou opravy katedrály trvat, zatím není jasné. Ty nejoptimističtější odhady hovoří o tom, že by se mohla otevřít veřejnosti před letními olympijskými hrami v Paříži v roce 2024.

„Nemůžeme přece říci, že katedrála teď bude pět let zavřená a hotovo,“ řekl správce katedrály, biskup Patrick Chauvet francouzské televizní stanici CNews. Podle něj myšlenku na vznik jakési náhradní katedrály podpořila i pařížská starostka Anne Hidalgová, která předběžně souhlasila, že město nechá církev na prostranství před chrámem takovou stavbu postavit.

Jak by stavba náhradního svatostánku měla vypadat, zatím není jasné. Podle Chauveta by ale mohla vzniknout velmi rychle, jakmile se prostory kolem katedrály otevřou. Měla by poskytnout zázemí pro kněze, kteří budou lidem nabízet duchovní služby.

Při pondělním požáru kompletně shořela střecha Notre-Dame a nic nezůstalo ani z věže nad křížením centrální a příčné lodě. Zřítila se i část klenby. Na místě stále pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží.

Ministr kultury Franck Riester ve čtvrtek řekl, že pozornost se nyní upíná zejména ke třem „slabým místům“ stavby. Jedním z nich je štít severní části příčné lodi, dalším část štítu hlavní lodi mezi věžemi a posledním pak roh jižní věže, kde obrovský žár poškodil zdivo natolik, že se začíná drolit. Podle ministra by jakékoli další zřícení zdiva v oblasti věží mohlo poškodit varhany. Kvůli odlehčení se proto z hlavního štítu postupně snáší sochařská výzdoba.