Památkářům i ekologům navzdory. Francouzští poslanci schválili zákon urychlující obnovu Notre-Dame

Francouzští poslanci schválili kontroverzní zákon o obnově katedrály Notre-Dame (zdroj: ČT24)

Poslanci ve Francii odsouhlasili návrh zákona týkající se rekonstrukce katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poničil požár. Opozice i experti kritizují část legislativy, která umožňuje vládě v případně nutnosti obejít urbanistická, ekologická a památkářská pravidla či předpisy o veřejných zakázkách.

Katedrála vzplála 15. dubna, kdy přišla o svůj krov a štíhlou věž. Bezprostřední okolí Notre-Dame včetně náměstí před katedrálou a některých přilehlých ulic je od požáru pro veřejnost uzavřené. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by oprava mohla být hotová do pěti let.

Výjimečná stavba si žádá výjimečná pravidla, myslí si ministr

Vláda zároveň ubezpečuje, že renovaci nechce uspěchat. „V tomto úkolu, který nás čeká, nebudeme zmatkovat s časem a spěchat. Musíme katedrále nabídnout obnovu hodnou její nádhery a toho, co symbolizuje,“ slibuje francouzský ministr kultury Franck Riester.

Na opravu slavné památky se vybralo přes 900 milionů eur. Nová norma proto ošetřuje zejména otázku správy finančních darů. Zvláštní právní rámec byl podle Riestera potřeba, protože situace je bezprecedentní: „Stavba, která nás čeká, je výjimečná, ambiciózní, jedinečná.“

Pochyby opozice

Kritici tvrdí, že záměr šéfa Elysejského paláce je motivovaný především snahou opravit katedrálu do olympijských her v Paříži v roce 2024.

Podle opozice legislativa dovoluje vládě kvůli rychlejší obnově obejít několik pravidel včetně těch památkářských nebo ekologických. „Tento článek je z celého textu nejhorší. Navrhuje ignorování všech pravidel, aby šla (rekonstrukce) rychleji,“ varoval opoziční republikánský poslanec Marc Le Fur.

Už dříve k opatrnosti vyzvali i architekti a památkáři z celého světa.

„Vláda se tímto zákonem dostává do unáhlených rozhodnutí, protože navrhuje legislativu o výjimkách v restaurování, archeologii, bezpečnosti nebo územním plánování a k veřejnému prostoru – oslabuje to možnost zachránit, co nám zbylo z katedrály Notre-Dame, a vytváří tak nebezpečný precedens,“ míní poslankyně za hnutí Nepoddajná Francie Clementine Austinová.

Návrh zákona ještě zamíří do Senátu, který by se jím měl zabývat 27. května. Kdyby se postavil proti legislativě, poslanci mají možnost ho přehlasovat, připomněl právník David Neuwirth. „Senátoři mohou navrhovat změny, čehož určitě využijí. Otázka je, jestli tyto změny mohou být akceptovány Národním shromážděním, kde má prezident Macron většinu,“ podotkl advokát s tím, že některé změny budou pravděpodobně přijaty, jiné naopak odmítnuty.

Vyšetřovatelé za nejpravděpodobnější příčinu vzplanutí katedrály považují zkrat na elektrickém vedení. Dělníci, kteří dlouhodobě prováděli restaurátorské práce na centrální věžičce budovy, používali elektrická světla a výtah. Podle vyjádření stavební společnosti dodržovali pracovníci přísná bezpečnostní opatření.