Vlaky do Finska a letadla do Turecka se plní Rusy. Bojí se diktatury i bídy

Události: Rusové opouštějí vlast (zdroj: ČT24)

Stále víc Rusů kvůli invazi na Ukrajinu opouští svou zemi. Obávají se dopadů západních sankcí i tvrdších postihů úřadů. Možností k odchodu přitom po zastavení letů do Evropy příliš není. Několikanásobně zvýšený zájem hlásí vlaky do Finska nebo lety do Turecka.

Trasa Petrohrad–Helsinky je nyní jediným vlakovým spojem se Západem. Řada cestujících si nekupuje jízdenku zpět. „Ti, kteří vnímají, co se opravdu děje, jsou rozčílení. Vím o několika přátelích i kolezích, kteří buď odešli, nebo se zoufale snaží odejít,“ popisuje jeden z nich, univerzitní profesor, který se představil jen jako Filip.

Vlaky jsou teď přetížené kvůli nemožnosti létat. Zájem se zvýšil pětinásobně a na volné sedadlo se čeká několik dní. Dvěma vlaky dorazí každý den až sedm set lidí z Ruska. „Jednáme o zajištění třetího vlaku za den. Ale uvidíme, co na to řeknou úřady,“ informovala ředitelka klientských služeb finského dopravce Viktoria Hurriová.

Do Finska se jezdí i autem. Jedním z frekventovaných přechodů projede patnáct set lidí denně. Proud vozů není dlouhý, ale je stálý.

Pro ty, co už zpátky nechtějí, Finsko není konečnou stanicí. „Velké množství lidí, hlavně přijíždějících vlakem, ve Finsku nezůstává. Zamíří na letiště a pokračují v cestě,“ říká reportér finské veřejnoprávní televize Tom Kankkonen.

Turecko

Dalším cílem tisíců Rusů je Turecko, tedy jedna z mála zemí, kam stále mohou letět a navíc nepotřebují víza. Azyl tam našli i zástupci nezávislé ruské stanice Dožď, kterou režim po zahájení války zakázal. „Je lepší pokoušet se informovat ze zahraničí, než sedět ve vězení,“ vysvětlil šéfredaktor Tichon Dzjadko.

Rusko během války opustilo odhadem víc než 200 tisíc lidí – převážně vzdělanějších. Neprchají před cizí armádou, přesto se bojí o život. Minimálně o život tak, jak ho znali.