Bidenovo stáří znepokojuje veřejnost i politiky

Horizont: Američany znepokojuje stáří Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Pro amerického prezidenta může být tento týden rozhodující. Přesně čtrnáct dní po nepovedené debatě s Donaldem Trumpem Joe Biden stále bojuje o své politické přežití. Detailně jeho vystupování teď sledují na summitu NATO nejen domácí, ale i zahraniční média a politici. Včetně jeho spolustraníků. Část z nich je přesvědčená, že kvůli svému zdravotnímu stavu nedokáže porazit svého rivala Donalda Trumpa. Tématu se věnoval Horizont ČT24.

Pro amerického prezidenta Joea Bidena je summit NATO ve Washingtonu jedním z klíčových okamžiků politické kariéry. Schůzka aliance připomíná pětasedmdesáté výročí jejího založení. Rozhodovat se má o další podpoře Ukrajiny.

Pozornost médií se ale upíná ke zdravotnímu stavu jednaosmdesátiletého Bidena. A jak v roli hostitele zvládne nabitý třídenní program. Nepřesvědčivý výkon nejmocnějšího muže světa může mít domácí, ale i mezinárodní důsledky.

Jakékoli zaváhání, dezorientace na pódiu nebo zjevná únava může mezi demokraty naplno spustit kampaň za jeho odstoupení z prezidentské soutěže. Podobným výzvám se však Biden od slabého výkonu v debatě s Donaldem Trumpem tvrdě brání. Kritikům z vlastních řad napsal o víkendu otevřený dopis.

„Chci, abyste věděli, že navzdory všem spekulacím v tisku i jinde jsem pevně odhodlán zůstat v tomto souboji, vést ho až do konce a porazit Donalda Trumpa,“ nechal se slyšet demokratický kandidát na prezidenta.

Někteří Bidenovi kolegové vyzývají k upuštění od kandidatury

Pomalu rostoucímu počtu těch, kteří se obávají, že v listopadových volbách republikánského rivala neporazí, ale nezabránil. Třeba i kvůli tomu, když na začátku měsíce zřejmě přečetl z čtecího zařízení poznámku, která byla určena pro něj a ne pro posluchače.

„Víc lidí zemřelo kvůli extrémním teplotám než při záplavách, hurikánech a tornádech dohromady. ZOPAKUJ TO. Dohromady!“ spletl se prezident.

Aby se vzdal kandidatury, ho zatím veřejně vyzvalo sedm demokratických poslanců. K nim se přidal i známý volič demokratů George Clooney. Nejednoznačně se vyjádřila i Bidenova dlouholetá spojenkyně a vlivná demokratka Nancy Pelosiová. „Zda bude kandidovat, se musí rozhodnout prezident. Měl by se rozhodnout, protože času nezbývá mnoho,“ řekla bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

Jasněji mluvil demokratický poslanec za stát Illinois Mike Quigley. Ten řekl, že prezident musí odstoupit, protože nemůže vyhrát. „A mí kolegové to musí uznat. Nic na tom nezmění ani zamítavý dopis,“ dodal poslanec.

Podle amerikanisty Jakuba Lepše, který byl hostem pořadu Horizont ČT24, současná situace kolem zdraví Joea Bidena paralyzuje politickou scénu v USA. Téma se podle něj shluklo na debaty, jestli je úřadující prezident schopen pokračovat další čtyři roky ve funkci, případně jestli dokáže porazit republikánského kandidáta.

Lepš věří, že těmi, kdo mohou Bidena přesvědčit k odstoupení z listopadových voleb, jsou politické špičky Demokratické strany. Pokud by se dostatečný počet stranických senátorů, donorů, guvernérů a poslanců spojil v přesvědčování prezidenta k upuštění od další kandidatury, je podle Lepše šance, že by Biden odstoupil.

Rozhodující je i postoj první dámy Jill Bidenové. Ta svého manžela v jeho odhodlání pokračovat v kampani plně podporuje. „Jestli někdo dokáže přesvědčit prezidenta, aby elegantně odešel ze scény, je to žena, po jejímž boku strávil uplynulých sedmačtyřicet let. Všem znepokojeným demokratům, kteří doufají, že Jill Bidenová zasáhne, ale říkám: nečekejte, že se to stane,“ míní americká spisovatelka a publicistka Kate Andersenová Browerová.

Horizont ČT24: Jill Bidenová svého muže podporuje (zdroj: ČT24)

Většina Američanů si přeje, aby Biden znovu nekandidoval

Ani o případném Bidenově nástupci a vyzyvateli Donalda Trumpa však nemají sami demokraté jasno. Nejčastěji se skloňuje jméno viceprezidentky Kamaly Harrisové. Ta se zatím v kampani soustředí na kritiku Bidenova předchůdce. „Ten, kdo podněcuje nenávist, by už nikdy neměl dostat šanci se postavit za mikrofon a znak prezidenta Spojených států,“ věří Harrisová.

Donaldu Trumpovi vývoj událostí nahrává tak, že naprosto zastínil jeho soudy. Včetně rozhodnutí newyorské poroty, kvůli kterému se Trump stal prvním prezidentem v dějinách USA, který byl odsouzen v trestním procesu. Exprezident dál oživuje debatu, v které Joe Biden vyhořel.

„Připravme na tento týden další debatu, aby ospalý Joe Biden mohl všem na celém světě dokázat, že má na to být prezidentem,“ nebral si vůči svému politickému oponentovi Trump servítky. Rozhodující slovo nicméně budou mít voliči. Podle průzkumů u nich Biden ztrácí podporu. Téměř tři čtvrtiny Američanů si přejí, aby prezident znovu nekandidoval, to platí i u většiny demokratických voličů.