Biden se označil za nejlepšího kandidáta proti Trumpovi, odmítl obavy o zdraví

Zprávy ČT24: Biden v interview zopakoval, že z voleb neodstoupí (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden se v aktuálním rozhovoru se stanicí ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících voleb, ve kterých stane proti bývalému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi. Jedenaosmdesátiletý lídr Spojených států se v očekávaném interview snažil voličům po neúspěšné červnové televizní debatě s Trumpem ukázat, že zvládne další volební období, opakovaně ale odmítl nezávislé lékařské vyšetření. Mimo jiné prohlásil, že při duelu s Trumpem, kterého označil za patologického lháře, byl nemocný.

„Bylo mi špatně. Opravdu jsem se necítil dobře,“ řekl Biden v úryvku z rozhovoru s moderátorem Georgem Stephanopoulosem, který otázky stáčel zejména ke zdravotnímu stavu současného prezidenta. Biden dodal, že byl při debatě s Trumpem vyčerpaný a nachlazený a podcenil přípravu.

Biden měl během debaty 27. června potíže mluvit srozumitelně a působil zmateně a bez energie. V krátkém úryvku z aktuálního interview podotkl, že za špatný výkon „nemůže nikdo jiný“ než on sám. Na Stephanopoulosovu otázku, zda se pak na debatu zpětně díval, odpověděl neurčitě „nemyslím si“.

„Kognitivní schopnosti testuji každý den,“ řekl Biden moderátorovi ABC, který se během 22minutového interview opakovaně ptal, zda se prezident nechá nezávisle otestovat, aby prokázal, že je schopný další čtyři roky vést zemi. Biden odmítl, že by od kampaně v roce 2020 zeslábl, a dodal, že je „stále v dobré kondici“ a pod dohledem osobních lékařů.

„Nehodlám odstoupit“

„K vítězství v těchto volbách není nikdo kvalifikovanější než já,“ zdůraznil Biden v reakci na vnitrostranickou frustraci i několik hlasů demokratů volajících po jeho odstoupení z voleb. Biden už v pátek na předvolebním mítinku ve státě Wisconsin podporovatele ujistil, že navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá odstoupit z volebního klání o Bílý dům.

V rozhovoru pro ABC nakonec Biden předvedl lepší výkon než na pódiu při debatě s Trumpem, píše agentura AP, podle které šlo pozorovat i záblesky síly, když prezident hovořil o svých zásluhách nebo se slovně trefoval do svého soupeře. Laťka po celostátně vysílané debatě však vězela proklatě nízko, podotýká AP s tím, že ani při interview se Stephanopoulosem se Biden nevyvaroval občasných dlouhých pauz či zkomolených slov.

Na opakované otázky ohledně možného odstoupení z voleb, které se budou v USA konat na podzim, Biden odpovídal jasně – taková možnost podle něj neexistuje. Zvážil by to jen v případě, kdyby „sestoupil a uložil mi to Bůh všemohoucí“.

AP rovněž zdůraznila, že moderátor ABC nebyl na Bidena mírný a zasypával ho přímočarými dotazy. Stanice na závěr interview podotkla, že rozhovor ve stejném formátu nabídla po debatě i Donaldu Trumpovi, který ovšem odmítl.

Bidenova o něco lepší forma podle listu The New York Times příliš nerozptýlila pochybnosti demokratů. „Dnes (v pátek) večer ještě naléhavěji potřebujeme, aby odstoupil,“ sdělil texaský zastupitel ve Sněmovně reprezentantů Lloyd Doggett, který v úterý jako první vyzval Bidena, aby se kandidatury vzdal. „Riziko Trumpova prezidentství, že zničí naši demokracii, převezme vládu a už ji nikdy nevrátí, je tak velké, že musíme nasadit našeho nejsilnějšího kandidáta,“ je přesvědčený zákonodárce.