Několik guvernérů se sešlo s Bidenem. Věří v jeho schopnost zastávat úřad

Několik amerických guvernérů za Demokratickou stranu, kteří se ve středu večer osobně setkali s prezidentem Joem Bidenem, vyjádřilo důvěru v jeho schopnost zastávat nejvyšší úřad v zemi a podpořilo jeho kandidaturu do listopadových voleb. Uvedli také, že s prezidentem upřímně a otevřeně hovořili o jeho slabém vystoupení v televizní debatě z minulého týdne. Informovaly o tom v noci na čtvrtek tiskové agentury.

Biden se v Bílém domě více než hodinu setkával osobně i on-line se čtyřiadvaceti guvernéry ze své strany. Guvernéři při odchodu novinářům řekli, že rozhovor byl „upřímný“ a že prezidentovi sdělili i své znepokojení, které v nich vzbudil jeho poslední výkon před televizními kamerami.

Nepřipojili se však k některým svým spolustraníkům, kteří volají po jeho odstoupení z klání o Bílý dům. Agentura Reuters nicméně připomněla, že před reportéry předstoupili jen tři z desítky šéfů amerických států, kteří se s prezidentem setkali v Bílém domě tváří v tvář.

„Prezident je naším kandidátem. Prezident je lídrem naší strany,“ prohlásil guvernér státu Maryland Wes Moore. Dodal, že Biden během schůzky „velmi jasně řekl, že do toho (voleb) jde proto, aby vyhrál“. Také guvernérka za stát New York Kathy Hochulová po setkání prohlásila, že má v prezidenta důvěru.

Odhodlání porazit Trumpa

Tim Walz, guvernér státu Minnesota a předseda asociace demokratických guvernérů, novinářům podle agentury Reuters řekl, že Bidenův výkon proti jeho republikánskému vyzyvateli Trumpovi minulý čtvrtek byl špatný. Dodal však, že podle jeho mínění je Biden pro výkon úřadu způsobilý. „Samozřejmě, že jsme, podobně jako mnoho Američanů, trochu znepokojeni. Jsme znepokojeni, protože hrozba Trumpova prezidentství není jen teoretická,“ řekl Walz a dodal, že předchozí Trumpovo působení v úřadu provázely „chaos a destrukce“.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom, který se setkání v Bílém domě zúčastnil také osobně, zveřejnil svou reakci až na sociální síti X: „Od prezidenta jsem slyšel tři slova – jde do toho. Takže já také,“ uvedl Newson.

Bidenův volební tým uvedl, že prezident na schůzce zopakoval své odhodlání „porazit v listopadu u volebních uren existenční hrozbu Donalda Trumpa“. „Všichni zúčastnění zopakovali společný závazek, že udělají vše pro to, aby prezident Biden a viceprezidentka (Kamala) Harrisová v listopadu porazili Donalda Trumpa,“ uvedl prezidentův tým v prohlášení.

Amerikanista Jan Hornát o debatách kolem Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Amerikanista Hornát: Demokraté nemají jinou možnost

Amerikanista Jan Hornát zmínil, že v tuto chvíli to vypadá, že Joe Biden má podporu ze strany guvernérů, což je silný blok uvnitř demokratické strany. „Na druhou stranu se i podle různých zpráv z různých deníků – New York Times a podobně – připravuje dopis několika demokratických kongresmanů, kteří mají žádat o odstoupení Bidena z kandidatury.“ Situace je podle něj tak stále nejasná, přičemž zmínil, že setkání Joea Bidena s guvernéry možná mělo směřovat k ujištění voličů spíše než k ujištění členů demokratické strany či guvernérů.

Podotkl, že i když jsou někteří guvernéři označováni jako možní náhradníci Bidena, stále jde o velký risk. „Víme i o příkladu republikánů – floridského guvernéra Rona DeSantise, který byl dlouho považován za náhradníka Donalda Trumpa, jeho ‚politické kouzlo‘ ale fungovalo ve státě Florida, ale ne napříč USA. To je ten risk, kterého se bojí demokraté. Máme velmi populární guvernéry v jejich státech, ale jejich politika nemusí být platná napříč Spojenými státy,“ dodal s tím, že demokraté od začátku vsadili vše na jednu kartu a ani v rámci primárek netestovali jiné kandidáty. „V podstatě nemají v tuto chvíli jinou možnost.“

V táboře demokratů vyvolalo Bidenovo nevydařené televizní vystoupení během uplynulého týdne debaty o tom, zda by jej na pozici stranického kandidáta neměl někdo nahradit. Prezident tyto úvahy zatím striktně odmítá a i ve středu své stanovisko zopakoval v hovoru s pracovníky svého volebního štábu.

Trump v průzkumu zvýšil náskok

Bidena v úterý vyzval k odstoupení z boje o Bílý dům člen Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett, jenž tak učinil veřejně jako první kongresman za Demokratickou stranu. Ve středu se k němu s podobnou výzvou připojil další demokratický zákonodárce Raúl Grijalva.

Nejnovější průzkum listu The New York Times (NYT) ukázal, že Trumpův náskok po nejistém výkonu současného prezidenta v předvolební debatě narostl na šest procentních bodů, což pro exprezidenta značí nejlepší výsledek v sondážích připravovaných pro NYT od roku 2015.