Vzdejte souboj o Bílý dům, vyzval Bidena první demokratický kongresman

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett v úterý jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb, a neusiloval tak o znovuzvolení šéfem Bílého domu.

Doggett poukázal na nepřesvědčivý Bidenův výkon v předvolební debatě s pravděpodobným republikánským protikandidátem Donaldem Trupem z minulého týdne. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na kongresmanovo prohlášení.

Zástupce za stát Texas, kterému je 77 let a v Kongresu působí už patnácté volební období, sice ocenil Bidenův „transformační“ první prezidentský mandát, ale uvedl, že je načase, aby se ve volbách 5. listopadu Trumpovi postavil jiný člen strany.

Test kognice není nutný, tvrdí Bílý dům

„Mé rozhodnutí zveřejnit tyto silné výhrady nebylo snadné a v žádném případě nesnižuje můj respekt ke všemu, čeho prezident Biden dosáhl,“ uvedl Doggett v prohlášení. „Uznávám, že na rozdíl od Trumpa byl prezident Biden vždy v první řadě oddán naší zemi, nikoliv sobě, a proto doufám, že učiní toto bolestné a obtížné rozhodnutí a odstoupí. Uctivě ho k tomu vyzývám,“ dodal.

Třetina demokratů si myslí, že by se Biden po zmíněné televizní debatě neměl dále ucházet o znovuzvolení, ukázal průzkum pro agenturu Reuters. Prezident čelí kvůli svému výkonu velké kritice i otázkám ohledně svého věku. Většina demokratů – 59 procent – dala najevo, že současného prezidenta považuje za příliš starého, aby pracoval ve vládě.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na úterní tiskové konferenci uvedla, že chápe obavy týkající se Bidenova vystoupení v předvolební debatě, test kognitivních schopností, k němuž Bidena v debatě vyzýval Trump, ale podle ní není u prezidenta nutný. Mluvčí zároveň ujistila, že americká exekutiva neskrývá žádné informace týkající se prezidentovy kondice.

Bidenův tým přesvědčuje, že debata byla náhodou

Bidenův volební tým na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagoval. Prezidentův tým se snaží přesvědčit americké voliče, že 81letý Biden je pro souboj se svým předchůdcem ve funkci tou nejlepší volbou.

Nejistý Bidenův výkon ve čtvrteční televizní debatě s Trumpem, jejž mnozí označují za debakl či katastrofu, však měl právě opačný účinek. Prezidentův tým se od té doby usilovně snaží přesvědčit hlavní sponzory předvolební kampaně, že šlo jen o náhodnou indispozici, poznamenala Reuters. Bidenův slabý výkon vyvolal okamžitou paniku i mezi jeho nejzarytějšími příznivci, což mnohé vedlo k pochybnostem, zda je právě tento kariérní politik tím nejsilnějším kandidátem demokratů, který se má v listopadu utkat s Trumpem.

Bidena podpořil po debatě také bývalý prezident za Demokratickou stranu Barack Obama či jeho žena Michelle Obamová, kterou by někteří demokraté rádi viděli jako kandidátku do Bílého domu. Ona to však opakovaně odmítá.

Průzkum Reuters přitom ukázal, že Obamová by Trumpa s přehledem porazila. Dostala by podporu padesáti procent voličů, zatímco Trump jen 39 procent. Žádný z vysoce postavených demokratů – včetně nepříliš populární viceprezidentky Kamaly Harrisové – nedosáhl v průzkumu tak dobrého výsledku.

Bidena hájí i další výrazný potenciální kandidát, demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom.