V ruském Orsku se protrhla regulační hráz. Voda zaplavila mnoho domů

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura TASS. Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, v souvislosti s tím tam ve čtvrtek vyhlásili stav nouze.

Hladina řeky v oblasti Orsku dosahuje 9,6 metru. Nejvyšší povolená hranice je přitom 5,5 metru. Podle odborníků citovaných agenturou TASS se podobné záplavy v regionu objevují jednou za sto let.

Přes 1100 lidí, včetně 331 dětí, se z Orsku muselo evakuovat, v celé oblasti je evakuovaných více než 4300. K evakuacím, které stále pokračují, jsou využívány plovoucí transportéry, které pojmou až padesát osob najednou, i menší motorové a nafukovací čluny. Na místě jsou zřejmě stovky záchranářů.

Ruské úřady v sobotu informovaly o nálezu tří mrtvých, dvou na ulici a jednoho v domě, přičemž poslední zmíněný měl v pátek večer odmítnout evakuaci. Odpoledne ale TASS psal jen o dvou tělech nalezených v domech. Příčinou smrti těchto dvou lidí navíc podle úřadů nebylo utonutí.

Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které musely po prudkém zdvižení hladiny úřady upustit rekordní množství vody, napsal ruskojazyčný server BBC. Část hráze sloužící k regulaci vody se protrhla ve Starém městě, tedy v části ležící na asijském břehu Uralu.

Kulminace se teprve čeká

Hladina vody se podle úřadů v zaplavených oblastech od pátku zvýšila, přičemž kulminace se teprve čeká. Úřady se domnívají, že voda ustoupí nejdříve za týden a půl až dva týdny.

Na záběrech zveřejněných listem Kommersant je v ulicích Orsku nejméně půl metru vody, v některých oblastech jsou ale vidět jednopatrové domy zaplavené až po střechu.

V Orsku žije podle dostupných údajů zhruba 190 tisíc lidí. Město se nachází asi sto kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Asi patnáct kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.