V Kanadě začaly parlamentní volby. Preference dvou nejsilnějších stran se srovnaly, naznačují průzkumy

V Kanadě odstartovaly předčasné parlamentní volby, které v polovině srpna vyhlásil premiér Justin Trudeau. Ten vedl od roku 2019 menšinový kabinet a jeho cílem je získat pro svou Liberální stranu parlamentní většinu. Na začátku kampaně byl premiér favoritem voleb, jeho hlavnímu protivníkovi a šéfovi Konzervativní strany Erinovi O'Tooleovi se ale podařilo náskok dohnat. V posledních průzkumech se preference Liberální i Konzervativní strany pohybovaly kolem jednatřiceti procent, uvedla agentura Reuters.

Trudeau v předvolební kampani uváděl, že jeho vláda zvládla covid-19 úspěšně a Kanaďané mají ve volbách vyjádřit, jak si představují obnovu země po pandemii. Konzervativci naopak tvrdí, že vyvolání předčasných voleb v době epidemie bylo ze strany premiéra „riskantní a sobecké“.

V posledních dnech se předvolební kampaň zaměřila na očkování. Podle Trudeaua by vláda Konzervativní strany nedokázala uspořádat účinnou očkovací kampaň. Trudeau také požaduje povinnou vakcinaci po cestujících na dálkových spojích, což konzervativci odmítají s odkazem na osobní svobodu a zodpovědnost. O'Toole se pak dostal pod tlak médií, když odmítl uvést, kolik lidí ve vedení strany není naočkováno. Podle něj se jedná o osobní záležitost jeho spolustraníků.

Podle agentury Reuters jsou preference dvou největších stran vyrovnané, protože mezi voliči panuje jistá únava z Trudeaua, který je u moci od roku 2015. Politologové považují za nepravděpodobné, že by Liberální nebo Konzervativní strana dosáhly na osmatřicet procent hlasů, nezbytných pro dosažení parlamentní většiny.

Podle CBC vládu sestaví opět Trudeau

Průzkumy oběma stranám přisuzují zisk kolem jednatřiceti procent hlasů. Vládnoucí liberálové si však podle modelů kanadské veřejnoprávní televize CBC přičtou více křesel. Kanadský většinový volební sytém jim totiž při současném rozložení volebních obvodů a rozprostření voličů výrazně napomáhá. V roce 2019 například získali o šestatřicet křesel více než konzervativci, ačkoli obdrželi méně hlasů.

CBC odhaduje, že Trudeau má téměř šedesátiprocentní šanci na zisk největšího počtu mandátů a Kanadu nejspíše čeká vznik další menšinové vlády.

Tradičně tam nevznikají koaliční vlády, poslední byla sestavena za první světové války. Trudeau se v nynějším volebním období při prosazování zákonů spoléhal na podporu od Zelených a středolevé Nové demokratické strany.

Hlasování doprovodí přísná opatření

Hlasování provázejí přísná pandemická opatření. Úřady snížily povolenou kapacitu volebních místností. Dá se tak očekávat, že se před nimi budou tvořit delší fronty, než je zvykem, uvedla kanadská stanice CBC.

Zhruba šest milionů kanadských voličů se letos rozhodlo volit dříve nebo poštou. Tento rok se přitom změnila pravidla sčítání těchto hlasů. Kvůli tomu je podle CBC možné, že o vítězi voleb nebude jasno v úterý ráno, ale až v následujících dnech.

První volební místnosti se v Kanadě otevřely ve 13:00 SELČ, poslední se zavřou den poté ve 4:00 SELČ.