V britském kabinetu přibyl člověk zodpovědný za očkování proti covidu. Prý znamení, že by brzo mohlo začít

Britská vláda se podle všeho připravuje na program hromadného očkování. Jako znamení se chápe jmenování nového člena vlády zodpovědného za očkování proti covidu-19. Touto funkcí premiér Boris Johnson pověřil náměstka ministra obchodu Nadhima Zahawiho. Podle médií by vakcinace mohla začít v nejbližších dnech.

Podle listu Financial Times se Británie chystá příští týden schválit vakcínu společností BioNTech a Pfizer proti koronaviru a její dodávky začnou jen pár hodin poté.

Zahawi bude ve své nové roli podřízen ministrovi zdravotnictví Mattovi Hancockovi. Zaměřit se má hlavně na rozvinutí očkování, ale ponechá si část povinností ohledně obchodu. V komuniké úřadu šéfa vlády se uvádí, že nové pověření bude dočasné, ale potrvá přinejmenším do léta příštího roku.

Reprodukční číslo je pod jednou

Británie nyní ohlásila méně případů nákazy koronavirem a úmrtí s covidem-19 za 24 hodin než minulý den.

V pátek měli 16 tisíc nově potvrzených nakažených a zaznamenali 521 úmrtí. V Británii se počet potvrzených nákaz blíží 1,6 milionu a s covidem-19 tam zemřelo více než 57 600 lidí.

Britské úřady hovoří o mírném slábnutí epidemie, reprodukční číslo je nyní nižší než jedna – 100 infikovaných tedy v průměru nakazí méně než 100 dalších osob. V Anglii ve středu skončí celostátní uzávěra a nahradí ji třístupňový systém regionálních opatření.

Omezení ale stále vyvolávají nesouhlas obyvatel, policie v sobotu na demonstraci proti uzávěře v Londýně zatkla přes 60 lidí.