„Útok na naši suverenitu.“ Maďarsko obvinilo Berlín, že blokuje dodávku zařízení pro elektrárnu Paks

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý prohlásil, že německá vláda „blokuje“ potřebná povolení  k tomu, aby mohla společnost Siemens Energy dodat klíčová kontrolní zařízení pro nové reaktory v maďarské jaderné elektrárně Paks. Stavbu těchto reaktorů má na starosti ruská státní firma Rosatom.

Smlouvu na dodávky systému má německá firma Siemens Energy společně s francouzskou společností Framatome. Maďarský ministr zahraničí v prohlášení uvedl, že zatímco Francie potřebné povolení udělila, německá vláda stále čeká.

„Dalo by se to kvalifikovat jako útok na naši suverenitu, protože bezpečnost dodávek energie je otázkou suverenity,“ řekl Szijjártó. Podle maďarské agentury MTI dodal, že němečtí ministři hospodářství a zahraničí „vystavují riziku bezpečnost budoucích maďarských dodávek energie“.

Na výroční schůzi akcionářů minulý týden německá společnost potvrdila, že německý Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA) dosud nerozhodl o její žádosti o vývozní licenci na maďarskou dodávku. Německé ministerstvo hospodářství se minulý týden k této záležitosti odmítlo vyjádřit, dodává agentura Reuters. 

Maďarsko plánuje rozšířit svou jadernou elektrárnu Paks, která leží asi sto kilometrů jižně od Budapešti a pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v zemi. Tamní vláda podepsala s ruským koncernem Rosatom dohodu o výstavbě dvou reaktorů v roce 2014. 

Kontrakt, který Rosatom získal bez veřejné soutěže, bývá označován za známku dobrých vztahů mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomíná Reuters.