TÉMA

Siemens Energy AG

„Útok na naši suverenitu.“ Maďarsko obvinilo Berlín, že blokuje dodávku zařízení pro elektrárnu Paks

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý prohlásil, že německá vláda „blokuje“ potřebná povolení  k tomu, aby mohla společnost Siemens Energy dodat klíčová kontrolní zařízení pro nové reaktory v maďarské jaderné elektrárně Paks. Stavbu těchto reaktorů má na starosti ruská státní firma Rosatom.
14. 2. 2023|

Nord Stream 1 stojí a Gazprom se pře se Siemensem, jak opravit údajnou závadu na turbíně

Německá společnost Siemens Energy je podle ruské plynárenské společnosti Gazprom připravena pomoci s opravou zařízení kompresorové stranice odstaveného plynovodu Nord Stream 1. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Německý podnik na to ale zareagoval oznámením, že zatím od Gazpromu žádný pokyn k opravě neobdržel. Gazprom je provozovatelem plynovodu. Premiér Petr Fiala (ODS) ujistil, že i kdyby Rusko dodávky přes Nord Stream 1 neobnovilo, neznamenalo by to, že by domácnosti a firmy v Česku zůstaly bez plynu.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 16:34|

Dodávky plynu Nord Streamem 1 se na tři dny zastaví. Jde o údržbu, tvrdí Gazprom

Dodávky plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září. Oznámila to v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 22:25|

Příběh turbíny pokračuje. Gazprom čeká na dokumenty, Německo říká, že nejsou potřeba

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný. Uvedl to ve středu ruský plynárenský podnik Gazprom, který chybějící turbínou zdůvodňuje omezení dodávek. Němci hovoří o falešné zámince. Pokračuje tak několikaměsíční příběh.
3. 8. 2022|

Rusko přiškrtilo Nord Stream 1, zarezervovalo však větší kapacitu plynovodu přes Slovensko

Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa ve středu v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že firma do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné – ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 20:33|

Nord Streamem 1 teče plyn na 40 procent kapacity, stejně jako před odstávkou

Dodávky zemního plynu potrubím Nord Stream 1 do Německa vystoupily na 40 procent kapacity plynovodu, což je stejná úroveň jako před začátkem údržby zařízení. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie a kvůli údržbě byl deset dní odstaven. Sporná turbína zřejmě uvázla v Německu. Maďarský ministr zahraničí jednal v Moskvě o nových dodávkách zemního plynu. Berlín zveřejnil představu, jak by se měly firmy a domácnosti chovat v zimě.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 21:21|

Ukrajinu zklamalo rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu pro Nord Stream 1

Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí vyjádřila v neděli hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 19:20|

EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska, uvedl šéf IEA

Evropská unie se dočkala symbolického okamžiku, když v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na Twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:05|