Ukrajinské jednotky hlásí osvobození dvou obcí

Události: Válka na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda v neděli uvedla, že dobyla obce Blahodatne a Neskučne na jihovýchodě země. Podle agentury AFP jde o první oficiálně oznámené územní zisky, které si Ukrajina připsala od zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.

„Invazní síly vzdorovaly do posledního muže, ale nedokázaly zastavit útok,“ stojí v prohlášení jednotky, které cituje web listu Ukrajinska pravda. Její vojáci také informovali o zajetí několika Rusů. Ti prý poskytli informace, které povedou k dalšímu ukrajinskému postupu.

Mluvčí velení tohoto směru Valerij Šeršeň upřesnil: „Naši vojáci použili jistou dávku důvtipu. Vystřelili z granátometu, udělali tak díru do zdi klubu, skupina tam přímo tou dírou vnikla a zahájila čistící akci. Několik nepřátel bylo obklíčeno. Byli vyzváni, aby se vzdali. Většinou odmítli, a tak byla provedena začišťovací operace. Zároveň byla osvobozena škola a potlačena palba ze školy a klubu. V průběhu operace se podařilo zajmout ruské vojáky“.

Dodal, že místní obyvatelstvo vítalo Ukrajince s dojetím a radostí. Pro některé tak skončilo zajetí.

Později jednotka Územní obrany Ozbrojených sil Ukrajiny AREJ oznámila, že osvobodila vesnici Neskučne. Ta se nachází jen několik kilometrů od Blahodatného.

Další směry postupu

Americký Institut pro studium války uvádí i další postupy Ukrajinců. Cituje mluvčího východní skupiny vojsk Serhije Črevatého, podle něhož na bachmutském úseku Ukrajinci postoupili o 1400 metrů.

Uvádí dále, že podle geolokovaných záběrů Ukrajinci získali také některé oblasti na západě Záporožské oblasti jižně od města Orichiv.

Ukrajina v posledních dnech zahájila ofenzivu s cílem vytlačit ruské okupační síly. Podle dostupných informací se soustředí zejména na jižní část fronty v Záporožské a Doněcké oblasti. Pokud by byla úspěšná, mohla by osvobodit okupované území až k břehům Azovského moře, což by přetnulo pozemní spojení ruských jednotek na okupovaném Krymu a v části Chersonské oblasti s Ruskem a okupovanou Ukrajinou na východě a severovýchodě.