Ukrajinská pravoslavná církev podřízená moskevskému patriarchátu vyhlásila nezávislost

Rada ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu (UPC-MP) oficiálně vyjádřila nesouhlas s postojem moskevského patriarchy Kirilla k válce na Ukrajině a vyhlásila nezávislost. Informovala o tom ruskojazyčná verze stanice BBC. Moskevský patriarcha Kirill, nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve a spojenec šéfa Kremlu Vladimira Putina, odmítl útok na Ukrajinu odsoudit. Na Ukrajině působí vedle UPC-MP také na Moskvě nezávislá ukrajinská pravoslavná církev (UPC), která vznikla v roce 2018.

„Koncil odsuzuje válku, která je porušením božího přikázání 'nezabiješ'. Vyjadřujeme upřímnou soustrast všem, kteří kvůli válce trpí,“ napsalo v prohlášení vedení UPC-MP po koncilu, na kterém se zabývalo ruskou agresí vůči Ukrajině. Podle UPC-MP byly její vztahy s moskevským vedením od vyhlášení válečného stavu na Ukrajině „komplikované nebo žádné“.

„Farnosti ukrajinské pravoslavné církve jsou pod neustálým tlakem státních orgánů,“ uvedl podle agentury APA metropolita Onufrij na setkání biskupů, kněží a laiků ze všech ukrajinských diecézí UPC-MP v Kyjevě. Odpůrci církve již zaútočili na více než čtyřicet bohoslužebných míst a místní politici nezákonně zakázali nebo omezili činnost místních farností ve více než dvaceti případech, uvedl Onufrij.

UPC-MP byla na Ukrajině už od takzvaného Euromajdanu z roku 2014 považována za ruskou „pátou kolonu“ a za součást Moskvou vedené hybridní války proti Ukrajině, neboť se její většina tehdy otevřeně postavila na stranu Ruska. 

UPC-MP byla dosud součástí ruské pravoslavné církve, v jejímž rámci požívala autonomie. Nyní oznámila, že učinila ve své zakládací listině změny zakotvující „plnou samostatnost a nezávislost“. Jak ale píše BBC, z prohlášení není zřejmé, o jaké konkrétní změny jde.

Na základě prohlášení UPC-MP tak nelze tvrdit, že tato církev vyhlásila naprostou nezávislost na jakékoliv vnější autoritě, tedy autokefalii, upozornila BBC. K tomu je třeba učinit řadu dalších kroků a musí s ní souhlasit i další pravoslavné církve.

AFP: Zlomový postoj

Postoj ukrajinské církve je podle agentury AFP zlomový a v posledních letech se jedná již o druhý rozkol v rámci ukrajinské církve.

K pravoslaví se hlásí asi šedesát procent ze 41 milionů Ukrajinců. Hlásí se ke dvěma různým církvím: ukrajinské pravoslavné církvi moskevského patriarchátu (UPC-MP) a na Moskvě nezávislé ukrajinské pravoslavné církvi (UPC), která vznikla na konci roku 2018 sloučením dvou církví –⁠ ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu (UPC-KP) a ukrajinské autokefální pravoslavné církve (UAPC). 

Moskevská má asi dvanáct tisíc farností, nová nezávislá církev má asi 7600 farností. Od roku 2010 ale klesá počet věřících, kteří se hlásí k UPC-MP a v roce 2018 se víc Ukrajinců hlásilo k církvím, které se sjednotily v UPC, uvádějí tehdejší data

V dubnovém průzkumu 63 procent Ukrajinců podpořilo myšlenku oddělení UPC-MP od moskevského patriarchátu. Stovky ukrajinských kněží také na začátku dubna podepsaly otevřený dopis, v němž vyzývají k tomu, aby Kirilla kvůli jeho postojům ke konfliktu soudil církevní soud.