Ukrajina podle tajných služeb zasáhla letadla na třech ruských základnách. Okupanti zabíjeli v Záporoží

Zdroje v bezpečnostních službách SBU a HUR podle ukrajinských médií tvrdí, že ukrajinské drony zasáhly v noci na pátek ruské letouny na základnách Morozovsk, Engels-2 a Jejsk. Nejméně osm ruských strojů zničily a dalších jedenáct poškodily, tvrdí tyto zdroje. Ruský útok zabil nejméně čtyři lidi v Záporoží a dalších více než dvacet zranil, uvedla oblastní správa. Okupanti zřejmě opět použili takzvaný „dvojitý úder“, tedy zaútočili opakovaně poté, co se na místo sjeli záchranáři.

Na letecké základně Morozovsk na jihozápadě Ruska, kde se nacházejí bombardéry Su-34 a stíhačky Su-27 používané okupanty k útokům na Ukrajinu, zničily ukrajinské drony podle tvrzení zdroje z SBU nejméně šest letounů a dalších osm „značně“ poškodily. Kromě toho na základně zemřelo či utrpělo zranění kolem dvaceti vojáků, tvrdí dále zdroj.

Další ukrajinský dronový útok mířil podle zdroje z HUR na letiště Engels-2 v ruské Saratovské oblasti, kde se nacházejí strategické bombardéry Tu-22 a Tu-95, z nichž Rusko odpaluje obvykle z oblasti Kaspického moře řízené střely proti cílům na Ukrajině. Na této základně byly „výrazně“ poškozeny tři strategické bombardéry Tu-95MS a bylo zabito sedm vojáků, tvrdí zdroj.

Zdroj v HUR také tvrdí, že ukrajinské drony zasáhly i armádní letiště v Jejsku u pobřeží Azovského moře na jihozápadě Ruska, odkud startují ruské bombardéry útočící na jih a východ Ukrajiny. Zdroj v HUR tvrdí, že na této základně byly zcela zničeny dva letouny Su-25 a byli zabiti čtyři vojáci.

Zdroj v HUR uvedl, že ukrajinské drony útočily i na letiště v ruském Kursku, o následcích tohoto úderu se ale nezmínil.

Dronové útoky poblíž letišť přiznali ruští regionální úředníci, přímo k základnám se ale nevyjádřili. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila 53 ukrajinských bezpilotních letounů, případné škody jako obvykle nekomentovalo.

U Morozovsku bylo slyšet nejméně šedesát výbuchů a v některých oblastech docházelo k výpadkům proudu, napsal už dříve web Ukrajinska pravda, který se odvolal na svědky z místa. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubjev na sociální síti Telegram připustil, že Morozovský okres se stal terčem rozsáhlého dronového útoku, o letišti se ale nezmínil.

Obyvatelé Engelsu podle ruskojazyčného servisu BBC hlásili několik explozí. Gubernátor Saratovské oblasti Roman Busargin oznámil, že nad městem byl sestřelen dron. Agentura Unian napsala s odvoláním na telegramový kanál SHOT, že obyvatelé žijící u Jejsku hlásili nejméně deset explozí.

Už v minulosti drony útočily na všechna tři zmiňovaná letiště nebo jejich okolí. Nejpřekvapivější z těchto útoků byly ty u Engelsu vzhledem k tomu, že se nachází asi pět set kilometrů od ukrajinských hranic. Od té doby ale už Ukrajina podle médií dokázala podniknout útoky i na vzdálenější cíle, tento týden například na ropnou rafinérii v ruském Tatarstánu.

Útoky na Ukrajinu: mrtví v Záporoží, sestřelené drony

Ruskojazyčný server BBC napsal, že ruská armáda v pátek celý den útočí na Záporoží patrně balistickými raketami. Předseda správy Záporožské oblasti Ivan Fedorov informoval, že Rusové ve městě zabili nejméně čtyři lidi a více než dvacet dalších včetně devítiletého chlapce zranili. Podle ukrajinského ministerstva vnitra zaútočili Rusové na město napřed třemi raketami a poté ještě dalšími dvěma. 

Ukrajinská média píší, že Rusové udeřili na stejné místo opakovaně poté, co se tam sjeli záchranáři, policisté a novináři. Dva žurnalisté jsou mezi zraněnými.

Zatím není jasné, co bylo cílem úderu, Fedorov však zveřejnil fotografii bistra s rozbitou výlohou. Podle neověřených informací na Telegramu se ve městě ozvaly nejméně čtyři exploze. Ruské zdroje tvrdí, že jeden z útoků zasáhl závod společnosti Motor Sič, která vyrábí letecké motory. Tyto informace ukrajinské ani ruské úřady nepotvrdily.

Už v noci na pátek útočili Rusové na Ukrajinu také drony. Armáda napadené země uvedla, že se podařilo sestřelit všech třináct dronů Šáhed, které ruské síly v noci vyslaly. Rusko v noci kromě toho podle stejného oznámení na sousední zemi zaútočilo dvěma protiletadlovými řízenými střelami S-300 a S-400 a třemi balistickými raketami Iskander. Zda tyto rakety nebo úlomky sestřelených dronů způsobily škody, armáda neuvedla.