Ukrajina i nadále žádá po Německu zbraně. Steinmeier lituje blízkého vztahu s Kremlem

Studio ČT24: Martin Jonáš k německému postoji k Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajina po Německu dál žádá těžké zbraně jako bojové tanky, děla a systémy protivzdušné obrany. Pro dodávky těžkých zbraní Ukrajině se v pondělí vyslovila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, ale kancléř Olaf Scholz se k tomu nadále staví zdrženlivě. Na odmítnutí možné návštěvy prezidenta Franka-Waltera Steinmeira v Kyjevě Německo reaguje spíše negativně.

Německý kancléř Olaf Scholz označil za „poněkud iritující“ skutečnost, že Kyjev odmítl chystanou návštěvu spolkového prezidenta Steinmeiera na Ukrajině. Sám se pozvání do Kyjeva nyní přijmout nechystá, řekl dále Scholz rozhlasové stanici Inforadio.

Steinmeier se chtěl zúčastnit návštěvy prezidentů v Kyjevě. Nakonec prezidenti Polska a tří pobaltských států vyrazili na Ukrajinu bez něj. Spolkový prezident, který dlouho razil smířlivou politiku vůči Rusku, v úterý připustil, že ve válčící zemi není vítán.

„V zásadě celá německá politická scéna reaguje na tuto diplomatickou facku – a jinak se to opravdu říct nedá – značně nelibě. A to včetně těch politiků, kteří nemají zvláštní potřebu nadbíhat stávající hlavě státu. I lidé, kteří jsou k němu dlouhodobě kritičtí, říkají, že osobní sentimenty měly jít stranou,“ vysvětlil zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Přišlo i pochopení

Steinmeier je stoupencem politiky, která vycházela z toho, že čím více bude ekonomických vazeb mezi Německem a Ruskem, tím více se bude Rusko klonit k západu a k demokracii, dodal zpravodaj. Prezident se ale nedávno velmi otevřenými slovy k této své minulé politice vyjádřil kriticky, řekl, že to byla chyba a že je potřeba tento postoj razantním způsobem revidovat.

V tisku se objevily i komentáře, které odmítavý postoj Ukrajiny chápou. Poukazují na to, že prezident skutečně měl blízko ke Kremlu. Vznikly také spekulace o tom, že může jít ze strany Kyjeva o taktiku, jak dostat do země samotného kancléře. Olaf Scholz je koneckonců ten, kdo jakékoliv dodávky zbraní musí nakonec schválit a podepsat.

Scholz už dříve zdůraznil, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským je v častějším telefonickém kontaktu než téměř všichni ostatní západní politici.