Německá vláda je pod tlakem veřejnosti, která chce Ukrajině poslat těžké zbraně

Události: Německá vláda je pod tlakem veřejnosti (zdroj: ČT24)

Tlak veřejnosti na německou vládu, aby z armádních skladů poslala na ukrajinské bojiště vojenskou techniku, roste. Otázka dodávek těžkých zbraní ukrajinské armádě je ale pro Berlín velkým politickým dilematem. Pro vládní sociální demokraty je totiž těžké vzdát se svých proruských postojů.

Německo poslalo Ukrajině několik tisíc raket. Vláda Olafa Scholze ale do poslední chvíle váhala. Podle bývalého plukovníka bundeswehru a současného poslance za CDU Rodericha Kiesewettera počítala s tím, že ukrajinská obrana proti ruské invazi vydrží jen několik dnů.

„To byl postoj kancléře, nikoli ministryně zahraničí. Říkalo se: dodávky zbraní jen prodlouží utrpení,“ vysvětluje postoj vlády Kiesewetter. Po prvních dodávkách přišlo další váhání. Zmapoval ho uznávaný novinář Klaus Geiger z deníku Die Welt. Podle jeho zdrojů ministryně obrany Christine Lambrechtová z SPD s Kyjevem celý měsíc vůbec nekomunikovala.

Ukrajinští představitelé proto začali jednat na vlastní pěst. „Nakoupili (v Německu) přes pět tisíc protitankových raket za své peníze,“ vypočítává Geiger

Ukrajinským spojencem je veřejnost

Nyní se váhání opakuje. Ukrajina si přeje vyřazené transportéry Marder a tanky Leopard 1. Podle Berlína brání jejich odeslání technické problémy. „U tanku Leopard 1 nemáme dost munice pro jeho kanon ráže 120 mm,“ tvrdí poslanec CDU.

Podle novináře Die Welt ale větší roli hrají politické důvody a neochota části vládních sociálních demokratů vzdát se dosavadní proruské orientace.

„Jde o to, zda úřad kancléře bude dál mlžit a lhát. I když lež je možná silné slovo. Ale šikovnou komunikací se snaží zakrýt to, že pro Ukrajinu nic nedělá,“ komentuje Geiger. Ukrajina ale má silného spojence – německou veřejnost. Její jasná většina dodávky zbraní do bránící se země podporuje.