Teroristům v boji pomáhá síť tunelů. Hamás využívá „metro“ k pašování zbraní i zásob

Události: Tunely Hamásu v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Teroristé z hnutí Hamás využívají k boji s izraelskou armádou rozsáhlou síť podzemních chodeb, které se často přezdívá „metro“. Zatímco dříve tunely sloužily zejména k pašování zbraní a nafty z Egypta, později je začali používat k útokům na Izrael. Armáda židovského státu jen v roce 2014 zničila řadu chodeb, které směřovaly přes hranici.

Teroristé Hamásu využívají rozsáhlý systém chodeb jako skrýše nebo skladiště, a to například raket. Síť tunelů v hloubce kolem třiceti metrů totiž nemusí ohrozit ani cílené bombardování. Podle izraelských zdrojů mohou být chodby dlouhé až stovky kilometrů. 

Izrael dlouhodobě monitoruje i vstupy do podzemí. Teroristé je cíleně budují na místech, které navštěvuje hodně lidí. Tunely ústí ven v blízkosti obytných čtvrtí, škol, mešit nebo nemocnic. Poloha vstupu do tunelů tím pádem komplikuje útok na podzemí Pásma Gazy. 

Zdeněk Kříž z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity (FSS MU), který se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace a politiku, během středy uvedl, že izraelská armáda „z pochopitelných důvodů“ nesděluje, jakou taktiku si pro boj v tunelech vyvinula.

Dodal, že podle některých zdrojů Jeruzalém zformoval k boji v tunelech speciální vojenské jednotky, které jsou pro tento účel vycvičené, vyzbrojené a vystrojené. „Cvičil je ve věrných replikách tunelů. Jaké ale budou mít výsledky, se možná dovíme až se zpožděním. Standardní mechanizovaná pěchota rozhodně není pro tento účel příliš vhodná,“ míní Kříž.