Jsme téměř před branami Gazy, tvrdí izraelské velení. Armáda od úterý přišla o patnáct vojáků

Události: Situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izraelští vojáci se nyní nacházejí hluboko v Pásmu Gazy a jsou skoro před branami města Gaza. Podle zpravodajského webu The Times of Israel to během středy prohlásil brigádní generál Icik Kohen. Izraelská armáda odpoledne potvrdila, že od úterý při pozemní operaci zahynulo patnáct vojáků. Na severu Pásma Gazy pokračují podle Jeruzaléma tvrdé boje proti islamistickému hnutí Hamás, armáda prý od začátku nynější války udeřila na více než jedenáct tisíc cílů spojených s teroristy, což není možné bezprostředně ověřit.

„Hamás si vybral válku, my jsme si tuto válku nevybrali,“ prohlásil na hranici s Pásmem Gazy brigádní generál Kohen, který stojí v čele 162. divize izraelské armády. Ta podle něj před pěti dny obdržela „důležitý úkol definitivně zničit Hamás“.

V posledních pěti dnech izraelští vojáci podle Kohena „zničili mnoho schopností Hamásu, zaútočili na jeho strategická zařízení a zlikvidovali zásoby výbušnin, podzemní tunely a další objekty“. Podle velitele je nynější konflikt válkou za existenci židovského státu a boj bude trvat.

Izraelský ministr obrany Joav Galant ve středu podotkl, že armáda v pozemní operaci učinila „významný pokrok“ a zasáhla „teroristy na všech úrovních, od bojovníků na poli po vysoce postavené představitele Hamásu“. „Platíme za to na naší straně, ale to se stává ve všech konfliktech,“ poznamenal Galant s odkazem na zabité izraelské vojáky.

Jsme připraveni na dlouhé tažení, řekl Galant

Devět vojáků ve věku od 19 do 24 let z brigády Givati přišlo o život poté, co jejich obrněné vozidlo zasáhla protitanková řízená střela. Další čtyři vojáci vyvázli se zraněním. Portál The Times of Israel připomněl, že v úterý armáda ohlásila, že dva vojáci z brigády byli zabiti při dvou střetech v Pásmu Gazy a že vážná zranění utrpěli dva vojáci ze 7. obrněné brigády a dva vojáci z brigády Givati.

„Bohužel, významné úspěchy prudkých bojů v hloubi Pásma Gazy si vyžadují těžkou cenu. Jsme připraveni na dlouhé a složité tažení, které vyžaduje odvahu, odhodlání a výdrž,“ řekl dříve ke ztrátám Galant.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Izraelská armáda od začátku války podle svých vlastních údajů zasáhla více než jedenáct tisíc „pozic teroristů a Hamásu“. I v noci na středu pozemní jednotky s podporou vzdušných sil a námořnictva zasáhly několik „teroristických cílů“, včetně velitelství a teroristických buněk Hamásu, uvedla ráno izraelská armáda.

V úterý pozemní jednotky v oblasti Džabáliji na severu Pásma Gazy, kde je uprchlický tábor, vypátraly podle izraelské strany několik údajných teroristů z Hamásu, kteří se ukrývali v několikapodlažní budově poblíž školy a lékařského střediska a ve vládních budovách. Pozemní jednotky poté letectvu nařídily, aby na teroristy zaútočilo.

Izrael zlikvidoval islamistu, který se podílel na masakru

Izraelská armáda už v úterý úder na Džabáliji potvrdila s tím, že zabila „50 teroristů“, včetně jedno z vysoce postavených velitelů, kteří zosnovali útok na Izrael. V táboře měla zasáhnout i podzemní tunely teroristů. Hamás mluví o pěti desítkách mrtvých a sto padesáti zraněných. Později uvedl, že útoky si vyžádaly životy sedmi civilních rukojmí z Izraele, z toho tří se zahraničním pasem. Tyto údaje nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Teroristé podle Reuters stále drží 235 rukojmí.

„Zlikvidovali jsme teroristu Ibráhíma Biarího. Biarí byl od vstupu izraelských jednotek do Pásma Gazy hlavním vojenským představitelem na severu oblasti. Podílel se i na masakru ze 7. října. Během jeho likvidace bylo zabito mnoho teroristů, kteří se s ním nacházeli uvnitř budovy a v prostorách pod ní,“ sdělil k akci mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari.

Zpravodaj ČT Borek o vývoji situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka zatím největší špičky Hamásu a Palestinského islámského džihádu nebyly zasaženy, lze však hovořit o „stovkách zlikvidovaných teroristů“.

V případě izraelských rukojmí drží podle Borka Hamás „všechny triumfy v rukách.“ Používá je prý v kombinaci vyjednávacího tlaku i psychologického nátlaku. Může prý také mírně odlišovat mezi jednotlivými typy rukojmí, ať už jde o civilní obyvatele, zajaté vojáky, nebo lidi s duálním občanstvím.

Gaza má být bez spojení se světem

Palestinská telekomunikační společnost Paltel mezitím ohlásila, že telefonní linky, mobilní komunikace a přístup na internet jsou v Pásmu Gazy opět „kompletně přerušeny“.

„S politováním musíme oznámit našim krajanům v milované zemi úplné přerušení komunikace a internetových služeb v Gaze,“ citovala agentura AFP ze sdělení společnosti, která je podle agentury Reuters největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Pásmu Gazy. V neděli Paltel oznámil, že v Pásmu Gazy opět začíná fungovat internet a telefonické spojení, které byly od pátku vyřazeny z provozu.

Tento týden společnost Vodafone Egypt, která je největším mobilním operátorem v Egyptě, oznámila, že zřídí stanice pro mobilní signál u hranic s Pásmem Gazy. Dohodly se na tom palestinské a egyptské úřady. Ve středu palestinské úřady vyzvaly Egypt, aby urychlil posílení telekomunikačního spojení v oblasti kvůli humanitární situaci.

Izraelský tank u Pásma Gazy
Zdroj: Reuters

Izrael zahájil bombardování Gazy a následnou pozemní operaci po útoku teroristického hnutí Hamás na jižní Izrael, při kterém podle izraelských úřadů 7. října zahynulo asi 1400 lidí, zejména civilistů. Úřady v Pásmu Gazy, kde Hamás vládne, tvrdí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo více než 8500 Palestinců, což není možné nyní nezávisle ověřit. Izrael prohlásil, že cílem jeho operace je vykořenit Hamás.

Neklid je i v dalším palestinském území, na Západním břehu Jordánu. Místní ministerstvo zdravotnictví podle listu Haarec ráno oznámilo, že při izraelském ostřelování tam byli v noci na středu zabiti čtyři lidé – tři v Džanínu a jeden v Tulkarmu.

Írán varoval před tvrdými důsledky

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján ve středu varoval před „tvrdými důsledky“, bude-li Izrael pokračovat ve svých útocích. Šéf íránské diplomacie to řekl na společné tiskové konferenci se svým tureckým protějškem Hakanem Fidanem v Ankaře. Ministři současně vyzvali k uspořádání regionální konference s cílem zabránit rozšíření konfliktu do oblasti Blízkého východu.

„Nechceme, aby se lidská tragédie v Gaze změnila ve válku, která by dopadla na celý region,“ prohlásil turecký ministr zahraničí. „Toto nelidské obléhání a útoky proti našim bratrům v Gaze jsou jasným porušením mezinárodního práva,“ dodal Fidan s tím, že Západ podle něj uplatňuje „dvojí metr“ při své reakci na konflikty na Ukrajině a v Gaze.

Jordánsko stahuje velvyslance v Izraeli

Jordánsko ve středu vyzvalo svého velvyslance v Izraeli k návratu do vlasti kvůli bombardování Pásma Gazy. Ammán návrat jordánského velvyslance do Tel Avivu podmiňuje zastavením bojů a „ukončením humanitární krize“, jejíž vznik blízkovýchodní země přičítá židovskému státu.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí podle The Times of Israel také informoval svého izraelského kolegu, že nemá posílat zpět do Ammánu svého velvyslance. Ten z Jordánska odjel kvůli bezpečnostním důvodům na začátku války.

Borrella znepokojuje počet obětí bombardování

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell vyjádřil své zděšení nad vysokým počtem obětí izraelského bombardování uprchlického tábora Džabálija v Pásmu Gazy. V příspěvcích na síti X zdůraznil, že bezpečnost a ochrana civilistů je nejen morální, ale také právní povinnost. Počet obětí přitom zatím světová média nemohla ověřit.

„S každým dalším dnem se situace stává svízelnější, je to naléhavější než kdykoli předtím. Bezpečnost a ochrana civilistů je nejen morální, ale také právní povinnost,“ napsal Borrell. Připomněl, že EU už od minulého týdne vyzývá k vytvoření humanitárních koridorů a přestávek v bojích kvůli humanitárním potřebám.

„S vědomím jasného postoje Rady EU, že Izrael má právo se bránit v souladu s mezinárodním humanitárním právem a při zajištění ochrany všech civilistů, jsem šokován vysokým počtem obětí po izraelském bombardování uprchlického tábora Džabálija,“ napsal Borrell.