Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Události ČT: Situace na hořícím Rhodosu zůstává velmi vážná (zdroj: ČT24)

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.

Požár na ostrově Rhodos se nedaří dostat pod kontrolu ani po šesti dnech hašení. V terénu bylo v neděli ráno 266 hasičů a 49 hasičských vozů, zatímco ve vzduchu operovalo pět vrtulníků a deset letadel, z toho tři zahraniční, uvedla agentura AP. Během dne se očekávalo zapojení dalších 15 vozidel a 60 hasičů. 

Média píší o „třech frontách“ boje s požárem, kde hasiči vytvářejí příkopy či jiné bariéry proti šíření plamenů. Cílem operace je zabránit tomu, aby požár zachvátil hustější porosty a dál se přibližoval více osídleným oblastem.

90'ČT24: Situace na řeckém ostrově Rhodos (zdroj: ČT24)

Řečtí hasiči se omlouvají za chaos, boj s plameny jim ztěžují i teploty kolem čtyřicítky. Hlášená jsou tři hlavní ohniska v oblastech u obcí Kiotari, Gennadi, Apollona a Laerma. Poslední zmíněnou vesnici požár zachvátil v sobotu večer, leží ve střední části ostrova zhruba devět kilometrů od nejbližšího pobřeží. Všechny obyvatele obce se podle hasičů podařilo včas evakuovat.

Největší záchranná operace v Řecku

Celkem se evakuace dotkly podle místních médií dvaceti tisíc lidí. Řecká policie mluví o devatenácti tisících lidí –⁠ šestnáct tisíc jich bylo evakuováno po souši a další tři tisíce po moři. Agentura AFP v neděli přišla s informací, že před plameny muselo prchat až třicet tisíc lidí, zdroj tohoto součtu však nebyl jasný.

Epicentra požárů na ostrově Rhodos
Zdroj: ČT24

Záchranná operace se týkala i stovek Čechů. „Všichni, především turisté, se řídili našimi pokyny,“ citovala z prohlášení policie AFP. „Je to největší evakuace, jaká kdy byla v Řecku provedena,“ uvedla policie.

Situaci a možnou přepravu českých turistů zpět do země řeší krizový štáb ministerstva zahraničí. Podle cestovních kanceláří se na ostrově nachází zhruba pět tisíc českých turistů. Evakuováno jich bylo nejméně několik stovek, a to jak do dalších hotelů, tak například do zastřešeného stadionu nebo na trajekt, uvedl český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík. Podle diplomata je situace na ostrově velmi vážná –⁠ některé hotely jsou zcela zničené, jiné jsou nepřístupné.

  • –⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240
    –⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69
    –⁠ Čedok: +420 296 184 910
    –⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999
    –⁠ Blue Style: +420 226 036 100
    –⁠ Řecké ministerstvo zahraničí (anglicky): +30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350
Evakuace českých turistů před požáry na Rhodosu (zdroj: ČT24)

„Nemáme v tuto chvíli informace o postižení nebo zranění českých turistů,“ uvedl. Z řad turistů z dalších zemí bylo podle něj několik lidí hospitalizováno, a to zejména kvůli potížím s dýcháním. K žádnému úmrtí podle aktuálních zpráv však nedošlo, informoval velvyslanec.

„Situaci komplikuje velmi silný vítr (…), 50 kilometrů za hodinu. V pátém stupni požárního nebezpečí, to je nejvyšší stupeň, je třináct oblastí na Rhodosu,“ řekl pro Českou televizi. „Řecké útvary tam vysílají všechny možné disponibilní posily, zejména letecké. Ale musíme si uvědomit, že tato situace panuje nejméně na polovině Řecka, jak na pevnině, tak na ostrovech. Ohnisek požárů po celé zemi je velice mnoho,“ doplnil.

Karfík upozornil, že kapacity honorárního konzulátu na Rhodosu i zastupitelského úřadu v Řecku „jsou nesmírně omezené“. „Honorární konzulát na Rhodosu je jeden člověk, který od začátku bere telefony, běhá mezi letištěm a úřadem, snaží se vystavovat náhradní doklady (…) My máme k dispozici v Aténách pouze dva (pracovníky –⁠ pozn. redakce),“ uvedl Karfík.

Někteří Češi se na letiště dostali bez dokladů, pracovníci ambasády proto zatím vydali 59 náhradních. Ministerstvo zahraničí se také obrátilo na řeckou policii, aby pomohla s vydáváním potvrzení o jejich ztrátě. Tento dokument jim umožní z Rhodosu odcestovat do Česka.

Evakuovaní turisté na stadionu na ostrově Rhodos
Zdroj: Argiris Mantikos/Eurokinissi via Reuters

Ministerstvo zahraničí zřídilo nouzové linky

Také podle ministra Jana Lipavského (Piráti) je situace na místě komplikovaná, elektrické i mobilní sítě mají výpadky. „O situaci jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů,“ napsal ministr. Zástupci ministerstva zahraničí v neděli ráno jednali také s cestovními kancelářemi a domluvili se na dalším postupu.

Turisté se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách, která funguje nepřetržitě. Ředitel sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Martin Smolek však přiznal, že je přetížená, resort proto zřídil další linku v Praze, která se bude snažit korigovat pomoc, uvedl ve vysílání ČT24. „Do toho se budeme propojovat s krizovými linkami cestovních kanceláří, zejména s těmi velkými,“ řekl. Na Rhodos podle něj též míří dva pracovníci ministerstva, aby mohli pomáhat přímo na místě.

Podle Smolka cestovní kanceláře ve spolupráci s ministerstvem vytváří seznamy Čechů, které požár postihl. „Velmi prosím všechny Čechy na Rhodosu, aby se zaregistrovali do dobrovolné registrace občanů Drozd pro cestování. To nám velmi pomáhá, zejména máme na konkrétní lidi, rodiny a skupiny turistů kontakt. Můžeme je potom aktivně kontaktovat z naší strany,“ uvedl. S malou skupinou českých turistů se zatím ministerstvu nepodařilo spojit.

Do nezasažených oblastí podle něj stále přijíždějí turisté. „Nemůžeme nikomu zakazovat, aby cestovní zájezd organizoval. Máme jasnou domluvu, že v zasažených oblastech klienti neodletí a budou přesměrováni do jiných destinací,“ informoval. Cestovní kanceláře podle Smolka deklarovaly, že budou vozit turisty pouze do částí ostrova, které zasažené ani ohrožené požárem nejsou.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedlo na webu.

Martin Smolek z ministerstva zahraničí k požáru na Rhodosu (zdroj: ČT24)

Fiala: Česko je připravené vyslat vládní letoun

Letiště na ostrově podle Smolka není zasažené plameny a provoz nekomplikuje ani kouř z požáru. Větší problém je s dopravou na samotném ostrově, podle Smolka chybí taxíky, autobusy částí území neprojedou.

Smolek v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že zatím není důvod vysílat na Rhodos speciální evakuační letoun. Jeho slova zopakoval i šéf resortu zahraničí Lipavský. Později ministerský předseda napsal na Twitteru, že v případě potřeby je česká vláda připravená vyslat vládní speciál. Později premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že armáda má připravena dvě letadla.

Černínský palác turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedl Černínský palác na svém webu.

Zrušené zájezdy

Evakuace postižených není podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jednoduchá. „Tím, že je Rhodos ostrov, je tam nedostatek dopravních prostředků. O dopravní prostředky je v tuto chvíli velká nouze. Dostat lidi z hotelu není úplně logisticky jednoduché,“ nastínil. „Ale všechno nějak funguje a předpokládám, že během dnešního dne bude vše v pořádku,“ řekl v neděli ve vysílání ČT24.

Některé cestovní kanceláře však oznámily, že cesty na Rhodos ruší. Například mluvčí společnosti Fischer Group potvrdil, že zrušené byly nedělní i pondělní odlety turistů na řecký ostrov. „Nabízíme bezplatné storno zájezdu nebo se snažíme najít alternativu, aby mohli odletět někam jinam,“ nastínil Jan Bezděk. Podobně postupuje také Exim Tours. Cestovní kancelář Čedok sdělila, že nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí.

Mateřská skupina cestovních kanceláří Exim Tours a Fischer později oznámila, že v noci na pondělí vyšle repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí. Bude mít kapacitu 189 míst a obstará ho dopravce Smartwings. Let je podle Bezděka určený pro klienty, kteří byli evakuovaní z jihu ostrova během pátečního večera. „Zohledníme samozřejmě třeba i zdravotní stav klientů, jestli jde o rodinu s dětmi nebo seniory,“ dodal.

Pozastavení cest na Rhodos oznámily v neděli i německá cestovní kancelář TUI a britská aerolinka Jet2. „Zrušili jsme všechny odlety na Rhodos až do úterý 25. července včetně. Zákazníci, kteří jsou momentálně na Rhodosu, se vrátí domů původně naplánovaným letem,“ uvedla TUI, která je jednou z největších cestovních kanceláří na světě.

„Letadla na Rhodos pošleme bez zákazníků na palubě, abychom mohli dopravit zákazníky zpět do Spojeného království,“ citovala z prohlášení Jet2 agentura Reuters. Největší evropská aerolinka Ryanair jakož i britská easyJet naopak krátce před polednem uvedly, že jejich spoje s ostrovem v neděli operují podle běžného rozvrhu.

Část turistů odletěla zpět do Česka

Mluvčí Letiště Praha Michal Procházka uvedl, že v noci ze soboty na neděli přistály v Praze z Rhodosu dva lety, další přistál dopoledne. Všechna letadla byla společnosti Smartwings. Další let z ostrova přistane v Praze podle Procházky v noci na pondělí. Dodal, že se zatím lety odtud neruší a nemění.

Český letecký dopravce Smartwings v neděli večer vypraví evakuační let z řeckého ostrova Rhodos do Bratislavy. Let si objednaly slovenské cestovní kanceláře, aby z místa dostaly své klienty. Další lety pro slovenské cestovní kanceláře jsou podle mluvčí dopravce Vladimíry Dufkové v jednání.

Na Rhodosu zasahují slovenští hasiči, Česko vyšle dva důstojníky

Na řeckém ostrově pomáhají tamním hasičům i jejich slovenští kolegové. Při zásahu se ale dostali do situace, kdy se museli rychle obrátit a jet pryč, protože silný vítr rozmetával plameny po okolí. Situaci na sociálních sítích popsali jako extrémně náročnou.

„Tým hasičů dále zůstává na pobřeží ostrova Rhodos. Jednotka vytvořila provizorní čerpací stanoviště ze zdroje vody v hotelu a likviduje ohniska u přímořských letovisek. Práci hasičům ztěžuje setrvalé horko, které přesahuje 40 stupňů Celsia, a také neutuchající vítr,“ uvedli slovenští hasiči.

Na řeckém ostrově zasahují také hasiči z Polska nebo Rumunska. Čeští požárníci zatím požadavek od řecké strany, aby se do zásahu zapojili, nemají. Situaci tak aktuálně monitorují, týmy z Česka se však už i preventivně připravují.

Proto se také na Rhodos vydají dva čeští hasičští důstojníci. „Budou mít za úkol zjistit situaci na místě, předávat nám informace a případně, pokud bychom vysílali celý odřad, tak zajistit co nejvíce možného na místě předem,“ napsal ČTK Tomáš Pořízek z odboru komunikace generálního ředitelství hasičů.

Informaci potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Situaci na ostrově Rhodos pozorně sledujeme. Řeckým kolegům jsou naši hasiči připraveni poskytnout pomoc, pokud ji budou potřebovat,“ dodal na Twitteru.

V posledních deseti letech shořelo podle serveru Kathimerini tři a půl milionu hektarů řeckých lesů. Protipožární opatření podle vědců přestávají stačit. Vysvětlují to tím, že jsou lesy rozsáhlejší než dřív, stát je nezvládá systematicky udržovat a zemi vysušují silnější horka.

Optimistická není ani předpověď na příští dny. Prudký vítr se podle ní utiší až ve středu. V příštím týdnu by na Rhodosu neměla spadnout ani kapka deště.