Šéfredaktor Aktuality.sk: Věříme, že policie odvede práci svědomitě. Osoby zmíněné v článcích už vyšetřuje

Peter Bárdy: Věříme, že policie odvede svou práci (zdroj: ČT24)

Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk, pro který zavražděný novinář Ján Kuciak psal o vazbách lidí z nejvyšších pater slovenské politiky na italskou mafii, věří, že policie odvede svou práci svědomitě a budou potrestáni nejen vykonavatelé, ale i objednavatelé Kuciakovy vraždy. Bárdy České televizi kromě toho potvrdil, že policie v současné době vyšetřuje informace a osoby zmíněné v Kuciakových článcích.

Toky peněz, spojení s mafií, konkrétní jména. Jsou to ověřené informace?
Jsou to informace, za kterými stojíme a které jsme se snažili ověřovat. Především víme, že lidé, které Ján Kuciak ve svých reportážích označil za ty, kteří by mohli čerpat peníze z ilegálních byznysů, jsou takoví, jak o nich píše. Nejvíc ověřené jsou informace týkající se samotných Italů, kteří působí na východním Slovensku. Vztahy, které popisuje ve své nedokončené reportáži, jsou prokazatelné a verifikované z otevřených zdrojů, se kterými Ján Kuciak pracoval.

Mluvíte tedy především o tom, že jste přesvědčeni o činnosti konkrétních Italů, případně o jejich prokazatelném napojení na mafii, nebo můžeme říct, že jména, která se objevují v článku – jako Trošková, Jasaň, Vadala – jsou věci, za kterými si stojíte dál?
Je nepopiratelné a dokazatelné, že hlavní poradkyně předsedy vlády paní Mária Trošková měla prokazatelně vazby s panem Antoninem Vadalou. To je neoddiskutovatelné a nikdo to nezpochybňuje.

Ptám se především proto, že premiér Fico poměrně rozhořčeně nabádal média, aby nespojovala nespojitelné. Máte nějakou konkrétní reakci na nyní zveřejněný poslední Kuciakův článek? Právě třeba z okolí premiéra?
Zatím nemáme nic přímého. To, že na to premiér reagoval tak, jak reagoval, je přirozené. Snaží se chránit sebe jako osobu, snaží se chránit své nejbližší spolupracovníky a snaží se chránit svou vládu. Byl bych dost nerad, aby se toto téma zpolitizovalo. Principiálně nám nejde o to, jestli paní Trošková podnikala s panem Vadalou. Jestli měli společný byznys, nebo spolu trávili i volný čas. To není téma dne. Téma dne je to, že na Slovensku působí podle všeho velmi nebezpeční lidé a že někdo zavraždil našeho kolegu. To jsou pro nás nejdůležitější věci.

Pokračujete v té práci? V jakých podmínkách a jakou máte v tuto chvíli záruku, že i vaše životy jsou v bezpečí? Tak, jak se vám to snaží garantovat policie.
Pro mě osobně je momentálně nejdůležitější chránit naše lidi. Všechno své úsilí investuji do toho, aby mí nejbližší spolupracovníci a jejich rodinní příslušníci byli chráněni.

Takže na tom dál dělají? Třeba i pod policejní ochranou?
Pokud se nebudete zlobit, některé věci bych nechtěl zveřejňovat z jistých strategických důvodů. Nechceme mařit vyšetřování a nechci vystavovat kolegy riziku.

Můžete alespoň říci, co v tuto chvíli v té mozaice chybí? Ten článek není dokončený, Ján Kuciak měl nakročeno k tomu dál na něm pracovat. Jsou to informace, které vedou ze Slovenska, je tu nějaký přesah do Česka, spekuluje se o „novinářském“ přesahu.
Ano, o mnoha věcech se hovoří. Fakt je ten, že jsme spolupracovali s českými investigativci. A nejen s nimi, ale i s italskými. Skutečně bych nikoho nechtěl vystavovat riziku. Je to pro mě i mou redakci a vydavatelství velmi těžká situace. Neumím si představit, že by se mělo něco stát ještě někomu dalšímu. Proto zůstanu při informování o tomto případu v rovině, kde nebudu nikoho dalšího vystavovat riziku.

Šéfredaktoři slovenských médií se setkali s premiérem Ficem. Plánuje nějakou další schůzku? Případně v jak čilém kontaktu jste s policií ohledně bezpečnosti práce novinářů na Slovensku?
Chci upřímně poděkovat slovenské policii, protože se stará o to, abychom mohli dál vykonávat naši práci a abychom se v soukromí s lidmi, se kterými trávíme volný čas, necítili ohroženi. Skutečně nám vycházejí vstříc. A na druhé straně my spolupracujeme s policií. Naše strategie je jednoznačná – jakákoliv osobní ambice a snaha být exkluzivní jde úplně stranou. Chceme, aby byli viníci tohoto trestného činu zadrženi, usvědčeni a odsouzeni. A nemyslíme tím jen vykonavatele, ale i lidi, kteří si to mohli objednat. Pokud tam jsou objednavatelé vraždy našeho kolegy a jeho přítelkyně, chceme, aby byli odsouzeni a potrestáni. Tomu podřizujeme veškerou naši snahu.

Jak vyšetřování pokračuje?
Opět bych se nechtěl vměšovat do práce policie. Ta nás informuje o průběžných krocích, podle mě dostatečně transparentně. A my jí věříme. Podle mě nám nyní nezbývá nic jiného, než slovenské policii důvěřovat, že bude svědomitě a profesionálně vykonávat svou práci. A že dosáhne výsledku, který bude akceptovatelný. Tedy zadržení, usvědčení a odsouzení lidí, kteří jsou zodpovědní za tuto tragédii.

To je jedna věc. Ale ty pochybnosti, které vyplývají z článků a materiálů, které se teď zveřejňují, taky policie vyšetřuje? Jste i vy vyslýcháni, vzhledem k tomu, jaké informace se tam vyskytují a jak blízko jsou premiérovi Ficovi?
Policie nás ujistila, že na osobách, které jsou v článku zmíněné, pracuje. Dokonce jedna z těch osob – nebudu konkrétní – je rozpracována tak, že se čeká už jen na rozhodnutí prokurátora, kdy se ve věci začne konat. Takže policie nás off-record i oficiálně ujistila, že nechce tuto situaci podcenit a osoby, které se v článcích objevují, jsou a i v budoucnosti budou vyšetřované.